Diéty a recepty RECEPTY na ZDRAVÝ OBED a ŚALÁTY.
25.07.2013 00:27Obed by mal byť výživovo i energeticky najhodnotnejšou stravou počas dňa. Mal by tvoriť 40 až 50 % vášho príjmu stravy počas dňa. V tomto článku nájdete RECEPTY na OBEDY a ŠALÁTY, ktoré vám v lete pomôžu schudnúť. Keď máte problém s konzumáciou obedňajšieho jedla v menšom množstve, skúste na začiatok obedňajšieho menu zjesť zeleninový šalát. Čiastočne vás zasýti a tak nebudete potrebovať zjesť veľkú porciu hlavné jedla.
Aké sú základné otázky týkajúce sa obeda.
- Keď chcete schudnúť musíte obedovať.
- Čo sa stane pri vynechaní obeda.
- Oobed by mal byť jedlom teplým, dostatočne výživným a nemal by byť skonzumovaný za 10 minút.
- Obed by vás mal zasýtiť, ale nie zaťažiť.
- Obed nenahradí raňajky.
- Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní.
- Trojchodový obed nie je náhradou za raňajky.
- Dôležité je začať deň zdravými raňajkami.
RECEPTY na výživný a kaloricky úmerný OBED a RECEPTY na ŠALÁTY.
Áziský šalát s hovädzím mäsom
Suroviny na 4 porcie:
- 500 g hovädzie mäso
- 115 g zelená fazuľka
- 350 g šalátové listy
- 175 g uhorka
- 2 ks paradajka
- 1 strúčik cesnak
- 2 PL rastlinný olej
- 2 PL olivový olej
- 2 ks limeta
- 1 PL sladká čili omáčka
- 1 zväzok bazalka
- 1 zväzok koriander
- vôňovec citrónový
Postup receptu:
- Nakrájame šalátové listy, paradajky a uhorku nakrájame na plátky. Všetku zeleninu dáme na tanier.
- Ošúpeme cesnak a pretlačíme. Obtrháme listy z vôňovca citrónového a z vnútrajška nakrájame za jednu lyžičku. Na tenké pásiky pokrájame hovädzie mäso a odložíme nabok. Opláchneme bylinky, osušíme a nakrájame ich nadrobno.
- Rastlinný olej zohrejeme na veľkej panvici a cesnak s vôňovcom citrónovým pražíme 30 sekúnd, kým nezozlatnú.
- Pridáme mäso a opekáme ho na najsilnejšom plameni 1 až 2 minúty pri stálom miešaní, dávame pozor, aby sa pásiky mäsa nezlepili dokopy. Keď je mäso hotové umiestnime ho na zeleninu.
- Vytlačíme 2 lyžice limetovej šťavy a pridáme do hrnca s bylinkami, olivovým olejom a čili omáčkou. Pri stálom miešaní povaríme asi minútu a prelejeme hotovým zálevom šalát a mäso a servírujeme.
Cestoviny s cícerom a údeným tofu
Suroviny na 2 porcie:
- 200 g bezlepkové cestoviny
- 200 g údený tofu syr
- 1 ks cícer
- 1/2 ks šťava z citróna
- 3 strúčiky cesnak
- 4 PL olivový olej
- 5 PL sójová omáčka
- studená voda
Postup receptu:
- Tofu syr nakrájame na kocky a zalejeme sójovou omáčkou. Vložíme do chladničky na 15 min.
- Medzitým uvaríme cestoviny podľa návodu.
- Cícer z konzervy premiestnime do misky (vodu z konzervy vylejeme), pridáme šťavu z citróna, pretlačený cesnak a olivový olej.
- Všetko spolu rozmixujeme na hladkú kašu. Podľa potreby pridáme i trochu (cca 1 dcl) studenej vody, aby bola kaša vláčna.
- Uvarené cestoviny zmiešame s cícerovou kašou, tofu syrom, dochutíme sójovou omáčkou a ozdobíme bazalkou.
Zapekané zeleninovo-hubové cestoviny
Suroviny na 3 porcie:
- 150 g bezlepkové cestoviny
- 150 g stonkový zeler
- 50 g sušené hríby
- 2 ks cibuľa
- 300 g mrazená zelenina
- 2 KL soľ
- 1 PL orientálne korenie
- 2 ks vajce
- 50 g údený tofu syr
Postup receptu:
- Cibuľu nakrájame na pásiky a zeler na kolieska.
- Na oleji osmažíme cibuľu do hneda (cca 10min.), potom k nej pridáme zeler.
- Ešte pred začiatkom varenia si huby namočíme do horúcej vody na cca 15 min.
- K osmaženej cibuli a zeleru pridáme huby, premiešame, zalejeme 1 dcl vody, pridáme mrazenú zeleninu a okoreníme soľou a orientálnym korením.
- Všetko spolu dusíme 10 - 15 min.
- Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu. Uvarené cestoviny preložíme do maslom vymastenej tortovej formy.
- Na vrch dáme podusenú zeleninovo-hubovú zmes a zalejeme vajíčkami, do ktorých pridáme 1 KL oregana.
- Nakoniec posypeme nastrúhaným tofu syrom.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 15 min. pri teplote 220 stupňov.
Cestoviny s cibuľou a tofu
Suroviny na 2 porcie:
- 100 g farebné cestoviny
- 50 g biele tofu
- 3 ks cibuľa
- 1 PL sójová omáčka
- 1 ČL cesnak sušený
- pór
- podľa chuti bazalka
Postup receptu:
- Zamiešame sójovú omáčku, sušený cesnak a bazalku.
- Tofu si nakrájame a dáme do marinády. Necháme chvíľu odpočívať.
- Zatiaľ si uvaríme cestoviny klasickým spôsobom.
- Cibuľu nakrájame, opražíme na trochu oleja, primiešame tofu a pór nakrájaný na kolieska. Opražíme do zlatava asi 5 - 7 minúť. Zmiešame s uvarenými cestovinami.
Šťavnaté kuracie stehná
Suroviny na 4 porcie
- 4 kuracie stehná
- soľ
- drvená rasca
- mletá červená paprika
- vegeta
- cesnak
Postup
- Kuracie stehná osolíme, posypeme drvenou rascou, červenou paprikou a trochou vegety.
- Prudko opečieme na rozohriatom oleji zo všetkých strán, podlejeme vodou a dáme dusiť. Podľa potreby podlievame vodou.
- Asi 10 min pred dokončením pridáme do šťavy prelisovaný cesnak.
Makaróny na ázijský spôsob
Suroviny na 4 porcie
- 3 póry (väčšie)
- kuracie prsia
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 PL tekutého medu
- 300 g makarónov
- 300 ml hydinového vývaru
- 3 PL dezertného vína (biele)
- 2 PL sójovej omáčky
- 2-3 nasekané chilli papričky (bez jadrovníka)
- trochu cukru
- 1 čajovú lyžičku maizeny
- 1 polievková lyžica masla
- olej
Postup
- Na panvici si rozpálime olej.
- Mäso si nakrájame na malé kúsky, okoreníme ho a dáme prudko opiecť na oleji, znížime teplotu a do mäkka opečieme.
- Horúce mäso osolíme a nalejeme naň med. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho nabok a odložíme.
- Môžeme dať variť makaróny v osolenej vode podľa návodu, keď budú hotové - zlejeme a odkvapkáme.
- Do výpeku pridáme hydinový vývar. Ďalej tam pridáme víno a nakoniec sójovú omáčku. Všetko to necháme prevrieť, dochutíme soľou a korením. Potom ešte pridáme nasekané chilli papričky. Zamiešame, dochutíme troškou cukru.
- V malom množstve vody si rozmiešame maizenu a prilejeme do omáčky. Za stáleho miešania necháme zhustnúť.
- Očistíme si pór a nakrájame na väčšie kúsky aj s listami, v ďalšej panvici ho opražíme na masle. Necháme ho tam, kým nebude stredne mäkký. Nádobu môžeme prikryť.
- Odložené mäso dáme do omáčky a zamiešame. Ďalej pridáme pór. Zamiešame.
- Zmes omáčka, mäso, pór dáme na makaróny. A nakoniec sa to celé pokúsime premiešať a potom už len podávame.
Kuracia pochúťka
Suroviny na 6 porcií:
- 1,5 kg kuracie prsia
- 2 kg zemiaky
- 3 ks veľká cibuľa
- 500 g lečo
- 5 strúčikov cesnak
- korenie na kura
- sladká paprika
- soľ
- olej
- rozmarín
Postup receptu:
- Umyté mäso nakrájame na väčšie kúsky a vložíme do zapekacej misy.
- Cibuľu nakrájame na pásiky a osmažíme na panvici do hneda (10 min.).
- K mäsu pridáme roztlačený cesnak, 2 PL rozmarínu, 1 PL soli, 2 PL sladkej papriky a celé balenie korenia na kuracie mäso.
- Zmes poriadne premiešame, prikryjeme a vložíme na 2 hod. do chladničky.
- Po dvoch hodinách mäso vyberieme z chladničky, pridáme osmaženú cibuľu, lečo (so šťavou) a zemiaky nakrájané na väčšie kusy.
- Pečieme pri teplote 220 stupňov 15 min., potom teplotu znížime na 160-170 stupňov a pomaly pečieme v zapekacej mise 75 min. minút. V polovici pečenia zmes premiešame.
Šalát s pečenou treskou
Suroviny na 4 porcie:
- 1 ks uhorka šalátová
- 4 ks paradajka
- 2 ks červená cibuľa
- hlávkový šalát
- 150 g čierne olivy
- 3 PL vínny ocot
- 6 PL olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 PL petržlenová vňať
- 8 ks morská treska
- hladká múka
- 2 PL maslo
Postup receptu:
- Uhorku očistíme, po dĺžke rozpolíme a nakrájame na hrubšie plátky. Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska, šalát umyjeme a natrháme na menšie kúsky.
- Z octu, oleja, zo soli, z mletého čierneho korenia a petržlenovej vňate vymiešame marinádu. Pridáme nakrájanú uhorku, paradajky, cibule, šalátové listy a olivy.
- Rybie filety osolíme, okoreníme, obalíme v múke a prebytočnú múku oklepeme. Filety prudko opekáme na masle, z každej strany 2 až 3 minúty. Upečenú rybu upravíme na taniere spolu pripraveným šalátom a podávame.
Pochúťkový šalát
Suroviny na 4 porcie:
- 175 g cherry paradajky
- 400 g tuniak v oleji
- 115 g čierne olivy bez kôstky
- 50 g kapary
- 50 g sardely
- 4 ks vajce
- 1 ks červená cibuľa
- 3 ks šalát
Krutóny:
- 2 PL olivový olej
- 2 plátky celozrnný chlieb
- 1 strúčik cesnak
Nálev:
- 3 PL panenský olivový olej
- 2 KL dijonská horčica
- 1/2 KL práškový cukor
- 1 PL biely vínny ocot
- soľ
Postup receptu:
- Do hrnca dáme vajcia a zalejeme vodou. Necháme zovrieť a potom zmiernime plameň a povaríme 4 minúty. Hrniec odstavíme a prikryjeme.
- Na krutóny nakrájame 1 cm kocky chleba, cesnak ošúpeme a pretlačíme ho priamo na panvicu, pridáme olej a rozohrejeme na miernom plameni. Pridáme kocky chleba a opekáme, kým nezozlatnú a nie sú chrumkavé. Často miešame. Kocky necháme odkvapkať a vychladnúť.
- Na nálev zmiešame ocot a cukor vo veľkej mise a pridáme soľ. Cesnak ošúpeme a pretlačíme ho do misy. Pridáme horčicu, olivový olej a vyšľaháme na hustý krém.
- Necháme odkvapkať tuniaka a rozdrobíme ho na kúsky a pridáme k nálevu. Ošúpeme cibuľu, nakrájame na plátky a pridáme do misy so sardelami v oleji, kaparami a olivami. Premiešame.
- Očistíme šalátové listy, opláchneme ich a osušíme. Na malé kúsky šalát nakrájame a všetko pridáme k tuniakovej zmesi. Opláchneme paradajky, osušíme a pokrájame. Rovnomerne ich poukladáme do misy.
- Olúpeme vajcia a pokrájame. Premiešame šalát a dbáme, aby bol každý list pokrytý zálevom. Na záver pridáme nakrájané vajcia. Krutóny servírujeme osobitne.
Tuniakový šalát
Suroviny na 3 porcie:
- 100 g tuniak
- 150 g dlhozrnná ryža
- 100 g sterilizovaná zelenina
- 2 ks šalotka
- 100 g olivy
- 100 g cherry paradajky
- 1 zväzok bylinky
- 1 ks limeta
- štipiek soľ
- štipiek mleté čierne korenie
Postup receptu:
- Uvaríme ryžu. Tuniaka nakrájame na drobné kocky, šalotky na tenké kolieska, paradajky na štvrtinky.
- Zmiešame tuniaka, zeleninu, olivy, cibuľku, ryžu a nasekané čerstvé bylinky.
- Zmes okoreníme, osolíme a pokvapkáme limetkovou šťavou.
- Necháme pár hodín uležať v chladničke.
Ryžový šalát s tuniakom
Suroviny na 4 porcie:
- 250 g ryža
- 1 ks zelená paprika
- 1 ks žltá paprika
- soľ
- olivový olej
- 1 PL citrónová šťava
- 1 konzerva tuniak v oleji
- 5 ks paradajka
- 1 ks mrkva
Postup receptu:
- Opláchnutú ryžu uvaríme v slanej vode do polomäkka, potom ju prepláchneme studenou vodou, prelejeme olivovým olejom, aby sa nezlepila, a nasypeme do šalátovej misy.
- Umyté papriky nakrájame na rovnako veľké kúsky. Paradajky rozštvrtíme, odstránime jadierka, osolíme a necháme odkvapkať v sitku. Mrkvu nakrájame na dlhšie tenké rezance.
- Všetky prísady premiešame, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mäsom z tuniaka.
Tzatziki
Suroviny:
- 250 g biely jogurt
- 1 ks uhorka
- 1 PL korenie tzatziki
- 2 strúčiky cesnak
- 1 PL olivový olej
- 1 PL biely vínny ocot
- soľ
- mleté čierne korenie
- kôpor
Postup receptu:
- Premiešame ocot, prípadne citrónovú šťavu so štipkou soli, s prelisovaným cesnakom, s čiernym korením, korením tzatziki a postupne prišľaháme aj olivový olej. Takto pripravenú zálievku postupne primiešame do bieleho jogurtu.
- Na rezančeky nastrúhame uhorku a ozdobíme pokrájaným kôprom.
- Šalát necháme odležať na chladnom mieste a môžeme podávať spolu s opečeným chlebíkom a olivami.
Šalát z cestovín a šunky
Suroviny:
- 400 g cestovín
- 200 g šunka
- 1 stonka zeler
- 3 PL hrášok
- pažítka
Zálievka:
- 2 PL biely jogurt
- 2 strúčiky cesnak
- 4 PL paradajková šťava
- 1 PL bazalka
- 1 PL pomarančová šťava
Postup receptu:
- Uvaríme cestoviny premiešame ich s hráškom, s plátkami šunky a zeleru, ktorý je zbavený vlákien.
- Rozšľaháme jogurt s bylinkami, korením, soľou a premiešame so šalátom.
- Posypeme pažítkou a ozdobíme zelerovým listom.
Cestoviny s hráškom
Suroviny na 4 porcie:
- 400 g cestoviny
- 2 PL olej
- 300 g hrášok mrazený
- 250 g šunka
- 1 ks cibuľa
- 250 g polotvrdý syr
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup receptu:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame ju nadrobno. Potom ju opražíme do zlata na oleji, pridáme k nej hrášok a na kocky nakrájanú šunku.
- Potom pridáme asi 100 ml vody a dusíme, až kým hrášok nezmäkne.
- Ku mäkkému hrášku prilejeme smotanu na varenie, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a krátko povaríme. Do takto pripravenej omáčky zamiešame ešte dve lyžice strúhaného syra.
- Cestoviny vysypeme do osolenej vriacej vody a podľa návodu na obale uvaríme do polomäkka.
- Potom ich scedíme, pridáme k ním pripravenú hráškovú omáčku, premiešame, posypeme ešte trochou syra a podávame.
Kukuričný šalát
Suroviny na 4 porcie
- 30 dkg kukuričných zŕn
- 25 dkg šampiňónov z konzervy
- cibuľa
- pór
- 4 rajčiny
- 2 šálky žeruchy
- 30 dkg šunky
- zelený šalát
- ocot
- olej
Postup
- Pór pokrájame a povaríme v mierne osolenej vode.
- Cibuľu, šampiňóny a šunku pokrájame, rajčiny zbavíme kožky a pokrájame.
- Zmiešame ocot, olej, soľ, mleté čierne korenie a trochu vody.
- Pór, šampiňóny, šunku, kukuricu a rajčiny s cibuľou a žeruchou pokvapkáme marinádou a premiešame.
- Podávame na šalátových listoch.
Miešaný šalát na zaváranie
Suroviny na 10 porcií
- 1 kg cibule
- 1 kg paradajok
- 1 kg olúpaných uhoriek
- 1 kg papriky
- 2 dcl cukru
- octu
- vody
- 1 dcl oleja a 30 g soli
Postup
- Všetko najemno nakrájame a pridáme po 2 dcl cukru, octu, vody, 1 dcl oleja a 30 g soli.
- Premiešame, naplníme poháre a uzavrieme.
- Sterilizujeme od 100°C 1 minútu.
Miešaný ovocný šalát
Suroviny na 4 porcie
- 300 g melóna
- 300 g jabĺk
- 100 g marhúľ alebo sliviek
- šťavu z jedného citróna
- 1 dcl kyslej smotany
Postup
- Umyté a očistené ovocie (melón, jablká a odkôstkované slivky) pokrájame na drobné kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Všetko dobre zamiešame a dáme dobre vychladiť do chladničky.
- Pred servírovaním šalát polejeme kyslou smotanou alebo jogurtom
Miešaný zeleninový šalát
Suroviny na 4 porcie
- hlávkový šalát
- reďkovky
- topinambury
- acidofilné mlieko
- cesnak
- strúhané orechy
Postup
- Umytý hlávkový šalát zmiešajte s reďkovkami nakrájanými na plátky a so surovými, tiež na plátky nakrájanými topinamburami.
- Všetko zalejte nálevom z acidofilného mlieka, ktoré ochuťte roztlačeným cesnakom.
- Všetko to posypte strúhanými orechmi.
Cukety plnené falošným mäsom
Suroviny:
- 4 ks cuketa
- podľa chuti soľ
- podľa chuti mleté čierne korenie
- trochu olivový olej
- 2 ks hriankové chleby
- 2 ks šalotka
- 1 strúčik cesnak
- 4 ks paradajka
- 100 g sterilizovaná biela fazuľa
- 2 PL paradajkový pretlak
- 1 ks jarná cibuľka
- podľa chuti oregano
Postup receptu:
- 4 stredne veľké cukety pozdĺžne prekrojíme na polovice, lyžicou vydlabeme mäkkú dužinu so semienkami. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme do chladničky odpočívať.
- Dva hriankové chleby namočíme do trochy vody, necháme zmäknúť.
- Na panvici opečieme 2 nadrobno pokrájané šalotky, 1 strúčik cesnaku. Pridáme 4 nadrobno pokrájané paradajky, 100 g sterilizovanej bielej fazule a dochutíme soľou, mletým čiernym korením, oreganom a 2 PL paradajkového pretlaku.
- Zmes premiešame a naplníme ňou pripravené cukety, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.
- Ozdobíme opečenou jarnou cibuľkou a plátkami paradajok.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť