Diéty a JOJO EFEKT Vyberte si DIÉTU NA CHUDNUTIE, ktorá sa neskončí JOJO EFEKTOM.

05.08.2013 02:35

Aká diéta na chudnutie sa neskončí jojo efektom. Ako sa stravovať, keď chcete schudnúť bez jojo efektu. Prečo sa drastická diéta končí jojo efektom a zhoršením metabolizmus. JOJO EFEKT je efekt nesprávneho chudnutia a priberania.Hladovanie a vynechávanie jedál vám pomôže rýchlo schudnúť, ale aj naspäť získať stratené kilá jojo efektom. Už len z vyššie uvedeného je zrejmé, že jojo efekt je častým dôvodom neúspešného chudnutia. Väčšina chudnúcich sa s ním už neraz stretla, avšak bohužiaľ opätovne opakujú chyby v stravovaní, ktoré nevyhnutne vedú k jojo efektu a pravidelnému skákaniu váhy. Jojo efekt tak následne prináša úbytok svalstva a nárast podielu tuku v tele takto chudnúceho človeka. 

Prečo po nevhodných diétach nastupuje JOJO EFEKT, aké dôsledky má na vašu postavu.

  • Jojo efekt je notoricky známy všetkým, ktorí prevažnú časť svojho života zasvätili diétam alebo krátkodobému hladovaniu za účelom zhodiť pár kíl. 
  • Na začiatku drastickej diéty sa telo spolu s tukom zbavuje glykogénu a vody, čo má za dôsledok stratu troch až piatich kilogramov telesnej hmotnosti, potom sa ale úbytok váhy zastaví. Telo rýchlo zistí, že nastala reštrikcia potravy, prepína sa do maximálne úsporného režimu. Metabolizmus je schopný spomaliť sa až takmer na polovicu normálneho výkonu. Je to obranný reflex na prežitie.
  • Po takomto úspešnom výsledku sa zvykne človek vrátiť k svojim pôvodným stravovacím návykom, či už pre nedostatok trpezlivosti alebo pre fyzickú vyčerpanosť. Prísun energie sa zvýši, vrátia sa glykogénové zásoby a do buniek späť stratená voda a človek sa dostáva na pôvodnú hmotnosť.
  • A je tu aj horší faktor. Diéta, pri ktorej sa chudne formou hladovania spravidla obsahuje málo živín. Telo preto siahne po jediných dostupných bielkovinách - po vlastných svaloch.
  • Chudnutie sa zdá byť podľa váhy úspešné, ale taký človek často stráca predovšetkým vodu a svalovinu. Po nejakom čase to s diétou už dlhšie nevydrží. Začne jesť "normálnejšie" (zvýši príjem stravy) a zas rýchlo priberie. Vráti sa mu spravidla o nejaké to kilo naviac, než bola hmotnosť pred rozhodnutím schudnúť.
  • Človek po rýchlej diéte pôsobí tučnejšie, než predtým, pretože to, čo priberie už nie je svalovina,  ale vďaka získanému úspornému metabolizmu naberie na seba viac tuku. Zvýši sa podiel tuku v organizme človeka na úkor úbytku svalstva. Tak sa stane, že človek po mnohých diétach, hoci má formálne podľa tabuliek správnu hmotnosť je vlastne stále trocha (alebo viac, než trocha) tučný. Svaly sú oveľa ťažšie, ako tuk. A prísne diéty (navyše bez pohybu) spoľahlivo ničia práve svalovinu.
  • Málo svalov neznamená len telesnú slabosť, ale aj horší metabolizmus. Svaly sa totiž najviac podieľajú na "pálení" energie. Ak ich máte veľa, "pália" energiu aj keď práve nič nerobíte. Denne spáli jeden kilogram svalovej hmoty 28 kalórií aj keď ste v kľude a nič nerobíte.
  • Po období hladovania si telo začína vytvárať zásoby na horšie časy, náhodou by sa mu opäť nedostalo dostatočného množstva výživy, preto ak sa po hladovke nerozhodnete prejsť na zdravú a vyváženú stravu, v organizme sa bude ukladať takmer čistý tuk.
  • V konečnom dôsledku váha síce ukazuje rovnakú hmotnosť, ale telesné proporcie nenaznačujú, že sa niečo zlepšilo, skôr naopak. Pokiaľ nevytvárate svaly a zotrvávate na tej istej hmotnosti.
  • Svalovú hmotu nahrádza takmer dvakrát toľko tuku, ktorý je hmotnostne ľahší. Čo je, samozrejme, neželaný efekt, nakoľko vám nejde o to, koľko ukazuje ručička váhy, ale o to, ako budete vaše telo vyzerať.
  • V prvom rade ale takýmto životným štýlom trpí váš metabolizmus. Zvyšuje sa riziko vzniku cukrovky 2. typu, porúch lipidového metabolizmu - nárast krvných tukov, pokles hladiny ochranného HDL cholesterolu, nárast krvného tlaku a celkové riziko srdcovo-cievnych ochorení. Nezabúdajte ani na „skrytý“ tuk, ukladajúci sa okolo vnútorných orgánov.
  • Pri opakovaných pokusoch o schudnutie si telo vycvičené na jojo efekt dokáže vytvoriť také mechanizmy, ktoré šetria energiu a premieňajú kalórie do tukových zásob omnoho efektívnejšie, preto sa mnohým zdá, že priberajú aj zo vzduchu a o to viac námahy musia neskôr vynaložiť na to, aby sa tukových zásob zbavili.

Ako sa stravovať, akú diétu si vybrať, keď sa chcete vyhnúť jojo-efektu. 

  • Chudnite s rozumom, pomaly, do diétneho režimu zaraďte hlavne šport a upravte si jedálny lístok.
  • Snažte sa jesť hlavne veľa ovocia, zeleniny, bieleho mäsa, rýb, menej sladkostí, smotanových a zahustených jedál.
  • Nikdy sa nedávajte na hladovku, pretože dosiahnete jediné - váš metabolizmus sa ešte viac spomalí.
  • Diétny plán si nastavte tak, aby ste ho nikdy nemuseli ukončiť.
  • Pri zdravom chudnutí sa nedá podvádzať a treba postupovať podľa pravidiel, ktoré si určuje samé telo, nie vaša pohodlnosť či nedočkavosť. Nielenže je nerozumné chudnutie neefektívne z estetického hľadiska, z toho zdravotného je navyše aj nebezpečné.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA