Diéta VAJCIA môžete jesť aj pri diéte na chudnutie.
21.10.2013 00:18Do diéty na chudnutie môžete zaradiť aj konzumáciu vajec. Dôležitá je však príprava vajec. Praženica so slaninou vám určite nepomôže schudnúť. Spôsobov ako si pripraviť vajce, aby spĺňalo diétne kritéria je však mnoho. Vajíčková diéta však určite nie je vhodná na chudnutie, je príliš jednostranná. Vajcia patria medzi najvýživnejšie potraviny, každý deň môžete zjesť aj jedno vajce. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín (vajcia), vyvolávajú pocit sýtosti. A ak sú dodržané aj ostatné princípy diétneho režimu (napr. pitný režim, dostatočný prísun ovocia a zeleniny, nahrádzanie nasýtených tukov nenasýtenými), sú vajcia vhodnou potravinou na chudnutie. Bielkoviny, nachádzajúce sa vo vajciach dokáže ľudské telo stráviť ľahšie, ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Slepačie vajce obsahuje v priemere 65,6 % vody, 34,4 % sušiny, zloženej z 12,1 % bielkovín, 10,5 % tukov, 0,9 % cukrov a 10,9 % minerálnych látok a má menej ako 80 kalórií. Jedzte aj žĺtka, obsahujú skoro všetky živiny.
Aké sú výživové hodnoty a účinky vajec na organizmus človeka.
§ Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín.
§ Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.
§ Veľkú pozornosť si zaslúži zastúpenie tukov v žĺtku vajíčka, pretože obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú.
§ Nenasýtené tuky v žĺtku navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj riziko tvorby krvných zrazenín.
§ Dá sa teda povedať, že ak aj jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie. Lecitín sa nachádza vo všetkých telesných bunkách vrátane mozgových a nervových. Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.
§ Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B.
§ Z minerálnych látok obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik.§
§ Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať.
Medzi vajciami s bielou a hnedou škrupinou nie je kvalitatívny rozdiel.
Slepačie vajcia majú bielu a hnedú škrupinu. Nie je medzi nimi nijaký rozdiel v kvalite, len vo vzhľade. Farba škrupiny je ovplyvnená typom nosnice. Odporúča sa nakupovať ich len obchodoch a supermarketoch, kde je istota, že prešli veterinárnou kontrolou. Pri kúpe domácich je nemožné overiť si dátum ich znášky i to, či boli po celý čas správne skladované.
VĎAKA VAJCIAM SCHUDNETE
Vajcia zohrávajú tiež kľúčovú rolu v diétach a pri úbytku váhy, nakoľko vedci zistili, že jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.
Vajíčková diéta je v podstate variáciou Atkinsonovej diéty, neskúšajte ju.
§ V tejto diéte jete dve alebo viac vajíčok na raňajky spoločne s grapefruitom, s nízkosacharidovou zeleninou alebo chudými bielkovinami. Obed a večera obsahuje buď ďalšiu porciu vajec, alebo menšie množstvo chudých bielkovín, ako sú ryby alebo kurča.
§ Šaláty a zelenina s nízkym obsahom sacharidov sa neobmedzujú, avšak ovocie sa obmedzuje na jeden až dva kusy za deň.
§ Ostatné sacharidové potraviny, ako sú chlieb, cestoviny a zemiaky, sú prísne obmedzené.
§ Klady vajíčkovej diéty:
§ vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov vajíčkovej diéty, prispejete k zníženiu chuti do jedla
§ vysokoproteínová diéta zvyšuje rýchlosť spaľovania kalórií,
§ vajcia sú dobrým zdrojom bielkovín a vitamínov
§ Zápory vajíčkovej diéty :
§ nie je zdravá a vyvážená
§ eliminuje sa pri nej mnoho potravín a zeleniny
§ nedostatok sacharidov spôsobí, že nemusíte mať dostatok energie na fyzickú aktivitu
§ mnoho ľudí pociťuje únavu a nevoľnosť v prvých dňoch držania diéty, keď sa telo adaptuje na znížený príjem sacharidov
§ veľa vajec môže spôsobiť zápchu, nadúvanie a zápach z úst
§ nie je vhodná na zdravú redukciu hmotnosti
§ je veľmi pravdepodobné, že sa po skončení diéty dostaví jo-jo efekt.
§ Samozrejme jesť iba vajcia nie je zdravý spôsob ako schudnúť a extrémna verzia tejto diéty je veľmi nebezpečná pre zdravie. Pri tejto diéte môže nastať nielen nutričný deficit, ale aj vážne narušenie zdravia.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť