Diéta STRES z CHUDNUTIA, PRACOVNÝ STRES, priberanie a CHUDNUTIE.

19.01.2014 08:40

Častý a pravidelne sa opakujúci stres je nepriateľom chudnutia, človek pod stresom často začne priberať. Najhoršou formou stresu pre ľudí s nadváhou, je stres z neúspešných a opakovaných pokusov  o chudnutie. Hľadať riešenie v hladovke a neustálom znižovaní denného príjmu stravy je pre zdravie a postavu človeka absolútne neprijateľné. Stres totiž často navodzuje falošný pocit hladu. Ani čokoláda, ani klobása či keksy stres nezaženú. Tak sa dostávate do začarovaného kruhu, kvôli stresu sa prejedáte a z prejedania sa stres prehlbuje. Ak viete, že bývate často pod stresom a že ho zaháňate jedlom, pripravte sa na to. Pripravte si nízkokalorické jedlo, napríklad ovocie alebo bielkovinovú tyčinku. Narobia na vašej postave  menšie škody ako poschodový hamburger z fastfoodu, či sladká čokoláda. S rastúcim vekom sa väčšinou stresové situácie prehlbujú. S rastúcim vekom sa však aj metabolizmus človeka spomaľuje, keďže zväčša nemáte dostatok času na pohyb, svalstvo sa ubúda a v tele ho nahrádza tuk. Netreba zabúdať ani na hormonálne zmeny súvisiace s vekom, a aj na negatívne vplyvy stresových hormónov. Mali by ste popremýšľať nad príčinami stresu a v pokoji hľadať riešenie na ich odstránenie.

Potraviny, ktoré pomáhajú prekonať stres z chudnutia i pracovný stres.

  • Strukoviny. Sú bohaté na vitamíny B a horčík, dvoch dobrých látok proti stresu. Ak je hladina horčíka v tele narušená stresom, je dôležité doplniť tento minerál.  
  • Horká čokoláda. Milujeme toto jedlo! Je bohaté na horčík a fenyletylamín. Vylepšuje nám náladu. Vyberte si ale čokoládu so 70% kakaa.
  • Banány. Sú vhodnou potravinou pre nervový systém. Banány sú plné vitamínu A, všetkými vitamínmi B a poskytujú 20% dennej dávky vitamínu C. Banán je tiež plný minerálov, vrátane železa, vápnika, draslíka, medi a horčíka.  
  • Sušené ovocie a orechy. Lieskové orechy, mandle, marhule a hrozienka sú výborným zdrojom vitamínov skupiny B, horčíka a selénu. Okrem toho, sušené ovocie a orechy sú skvelé pre odľahčenie. Sú plné sacharidov a vlákniny.
  • Obilniny. Poskytujú energiu, ktorá vám v tele vydrží dlhšie a majú upokojujúce účinky, pretože pomáhajú produkcii serotonínu (hormónu, ktorý reguluje náladu), a tým zaisťujú pokoj a vyrovnanosť.
  • Pivovarské kvasnice. Kvasnice sú ideálne v boji s únavou, depresiou, nervovými poruchami, kožným či tráviacim a infekčným ochorením. Sú plné vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré pomáhajú v boji proti stresu. Je možné použiť prášok alebo tablety.
  • Bylinky. Svojimi upokojujúcimi účinkami môžu výrazne pôsobiť na našu psychickú pohodu. Antidepresívny čaj si pripravíme zo zmesi medovky lekárskej a ľubovníka bodkovaného. Zvyknite si do jedál pridávať bazalku, zlepšuje náladu.

Potraviny, ktorým sa snažte pri strese vyhnúť.

  • Kofeínové nápoje. Kofeín môže vyvolať úzkosť a zvýšenie hladiny stresových hormónov.
  • Trans-mastné kyseliny.  Nachádzajú sa v sladkostiach ako sú torty, koláče. Oslabujú imunitný systém, čo zvyšuje riziko ochorenia srdca.
  • Cukor. Cukor spôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, ktorá okráda nadobličky o ich schopnosť riadiť stresové hormóny a chrániť tak telo proti stresu.
  • Alkohol. Nadmerná konzumácia alkoholu pridáva do tela cukor škodlivý pre nadobličky, ktoré vás chránia pred stresom.

Venujte jedlu dostatok času, nepriberiete.

  • Ak máte možnosť, nejedzte na pracovisku, kde vás neustále niekto vyrušuje a vy jedlo odsúvate a prisúvate a ani neviete, že ste jedli.
  • Vymedzte si na obed čas, najlepšie pravidelný, a trvajte na tom, že počas tejto prestávky chcete mať čas pre seba.
  • Potraviny obsahujú množstvo látok a vitamínov, ktoré vplývajú na naše pocity a prežívanie.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA