Diéta ŠOŠOVICA pri chudnutí dokáže NAHRADIŤ MÄSO a znížiť CHOLESTEROL.

28.11.2013 05:48

Šošovica obsahuje veľké množstvo výživných látok, vitamínov a minerálov a malý obsah nasýtených tukov a cukrov. Šošovica patrí medzi strukoviny. Šošovica obsahuje veľa bielkovín, môžete ňou v strave nahradiť mäso, je výbornou potravinou na chudnutie. Šošovica má nízky glykemický index, zasýti vás na dlhšiu dobu.  Receptov na chudnutie so šošovicou je veľké množstvo, dá sa kombinovať s mnohými potravinami. Keď chcete schudnúť, určite zaraďte šošovicu do svojho jedálneho lístka aj niekoľkokrát za týždeň. Šošovica je vysoko koncentrovaná potravina, voda v nej tvorí len 11% hmotnosti. To z nej robí pozoruhodný zdroj energie, ktorej väčšina  pochádza z bielkovín a uhľohydrátov, pretože šošovica neobsahuje prakticky žiadny tuk.

Šošovicu vám pomôže pri odstraňovaní týchto zdravotných problémov. 

Anémia
Šošovica je výborným zdrojom železa, pretože ho dodáva 9mgú100g. Má ho oveľa viac ako mäso a vajcia. Okrem železa poskytuje aj veľké množstvo iných živín, ktoré pôsobia na tvorbu erytrocytov: folátov a medi.
Zápcha
Vysoký obsah vlákniny v šošovici podporuje peristaltiku čriev.
Cukrovka
Hoci je šošovica bohatá na uhľohydráty, jej atómy glukózy sa uvoľňujú v črevách pomaly a nevyvolávajú náhle zvýšenie hladiny cukrov v krvi. Predošlé domnienky sa nepotvrdili, padli teda aj všetky zákazy a šošovica sa pri diabetickej diéte konečne zaradila medzi všetky ostatné strukoviny.
Zvýšený cholesterol
Vláknina zo šošovice zbiera cholesterol z iných potravín a takisto aj žlčové kyseliny a pomáha pri ich vylučovaní stolicou. Preto je konzumácia šošovice vhodná pri stravovacom režime zameranom na zníženie cholesterolu v krvi.
1 kg šošovice obsahuje:

                             Obsah v g:

            Voda               118

            Bielkoviny        236

            Lipidy-tuky       14

            Uhľohydráty    562

            Vláknina          39

            Minerály:     Obsah v mg:

            Draslík           6190

            Fosfor            3580

            Horčík             700

            Vápnik             560

            Železo               61

            Sodík                40

            Vitamíny:   Obsah v mg:

            A                          1

            B1                     4.3

            B2                     2.6

            Niacín                 22

Príprava a použitie šošovice

Varená
Takto upravená sa jedáva najčastejšie. Teplom celulózové vlákna mäknú a lámu sa, následkom čoho sú ľahšie stráviteľné. Takisto sa pri tom ničí lektín /toxický proteín/, ktorý sa nachádza vo všetkých surových strukovinách. Dobré je šošovicu pred varením namočiť na niekoľko hodín do studenej vody.
Pyré
Odporúča sa pri jeho príprave odstrániť šupku, ktorá obsahuje nestráviteľné polysacharidy a spôsobuje v črevách nadúvanie. Pyré je potom nielen lahodné, ale pre žalúdok aj ľahšie spracovateľné než celá  šošovica.
Múka
Používa sa v severnej Afrike a v niektorých krajinách Ázie. Kvôli zvýšeniu obsahu potravinových proteínov sa mieša s obilnými múkami.

Šošovica obsahuje tieto živiny:
proteíny, vláknina, vitamíny B1, B6, foláty, horčík, železo, draslík, zinok, meď.

Chutné recepty so šošovicou.

Ryba na šošovici

Prísady: 1 paradajka, 1 paprika, hrášok a kukurica z konzervy, 2 strúčiky cesnaku, 60 g šošovice, zeleninový vývar, 100 g rybieho filé (tuniaka), 2 PL olivového oleja, na špičku noža morskej soli, čierne korenie.
Postup: Paradajku a papriku nakrájajte. Hrášok a kukuricu nechajte odkvapkať. Šošovicu uvarte vo vode, do ktorej ste roztlačili cesnak. Rybu alebo filé osoľte a okoreňte. Ak si ju nemôžete ugrilovať, tak ju poprášte múkou a prudko opražte na oleji. Šošovicu a zeleninu dajte na panvicu, podlejte vývarom a chvíľu duste. Rybu podávajte so šošovicovo-zeleninovou zmesou.

 

Ryža so šošovicou

Prísady: 60 g šošovice, 75 g pestrofarebnej ryže, 1 paradajka, olej, soľ, bylinky alebo korenie na dochutenie.
Postup: Ryžu a šošovicu uvarte podľa návodu v osolenej vode. Po dovarení šošovicu sceďte, zmiešajte s ryžou a nadrobno posekanou paradajkou. Dochuťte bylinkami alebo korením.

 

 

Tuniakový šalát so šošovicou

Prísady: 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, 70 g šošovice, 1 mrkva, 1 pór, 1 ČL olivového oleja, soľ.
Postup: Šošovicu uvarte a nechajte vychladnúť. Tuniaka nechajte odkvapkať. Pór a uvarenú mrkvu nakrájajte nadrobno. Všetky suroviny zmiešajte, pokvapkajte olejom a dochuťte.

 

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA