Diéta RECEPTY na JEDLÁ z CESTOVÍN.

09.02.2014 21:58

Cestoviny nie sú pri chudnutí zakázané. Ak z jedálneho lístka odstránite – výrazne obmedzíte vyprážané jedlá a sladkosti a pridáte viac zeleniny a cestovín, nemali by ste pribrať, ale schudnúť. Tak ako pri väčšine jedál platí : všetko s rozumnou mierou – dajte si pozor si na skonzumované množstvo a spôsob prípravy. Odporúčané množstvo na jednu obedňajšiu porciu je od 150 g (220 kalórií) do 200 g (280 kalórií). Majú nízky glykemický index, vďaka ktorému z cestovín tak rýchlo nevyhladnete.  Výhodou cestovín je to, že sa bezproblémovo skladujú, majú dlhú trvanlivosť, sú nenáročné na rýchlu prípravu, dajú sa kombinovať s veľkým množstvom potravín, takže si ich môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Ideálne sú cestoviny z celozrnnej múky, rátajte však s ich vyššou cenou. Bezvaječné cestoviny z tvrdej semolinovej múčky neobsahujú škodlivý cholesterol a sú bohaté na bielkoviny, takže škrob sa z nich vstrebáva podstatne pomalšie. Významnou vlastnosťou cestovín je to, že obsahujú veľké množstvo vlákniny. Telo potraviny s dostatočným množstvom vlákniny trávi pomalšie, takže cestoviny nás zasýtia na dlhší čas.

Príprava cestovín je dôležitá. 

Nielen chutnejšie, ale aj pri diéte vhodnejšie sú tvrdšie uvarené cestoviny. Nemali by ste ich variť do mäkka, ale „al dente“, teda do polomäkka. Silným prevarením sa totiž zrýchli vstrebávanie sacharidov, čo znamená, že skôr pocítite potrebu najesť sa. Veľmi dôležité je tiež to, čo si na uvarené cestoviny dáte. Všetko totiž môžete pokaziť kalorickými bombami ako majonéza, tatárska omáčka, mleté mäso, slanina či klobása. Nahraďte týchto nepriateľov chudnutia radšej zeleninou. 

RECEPTY NA JEDLÁ S CETSTOVINAMI. 

Cestovinový šalát s kuracím mäsom

4 porcie

Suroviny

400 g cestovín, 500 g kuracích pŕs, čínskej kapusty, 2,5 dl majonézy, 2,5 dl bieleho jogurtu, karí korenie, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ

Postup

Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode "al dente" a scedíme. Mäso umyjeme, nakrájame na rezance a dáme podusiť. Osolíme, pridáme trošku papriky, mletého čierneho a karí korenia. Dusíme aspoň 20 min., kým mäso nezmäkne. Kapustu umyjeme a nakrájame. Spolu s cestovinami dáme do väčšej misy. Pridáme majonézu, biely jogurt a dusené mäso. Všetko spolu premiešame a podľa chuti dokoreníme. Môžeme ihneď podávať alebo necháme odstáť. Skladujeme na chladnom mieste.

Cestoviny s fazuľou

Suroviny

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká červená paprika
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g cibule
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu
  • 400 g sterilizovaných fazúľ
  • 3 väčšie paradajky
  • 1 lyžička medu
  • 1 sušená chilli paprička
  • 500 g cestovín, napríklad penne alebo fusilli
  • soľ, čierne korenie
  • 20 g strúhaného parmezánu

Postup :

Nakrájajte papriku, zeler aj cibuľu na malé kocky a vylisujte cesnak. V hlbšej panvici rozohrejte olej a pri miernej teplote restujte zeleninu s posekaným rozmarínom asi 10 minút.
Primiešajte do zmesi fazule vrátane šťavy, pridajte paradajky nakrájané na kocky, chilli papričku a chvíľu povarte. Prichuťte soľou, čiernym korením a medom. Cestoviny, uvarené podľa návodu, zmiešajte s hotovou omáčkou, z ktorej vyberiete chilli. Dajte do zapekacej misy, posypte strúhaným parmezánom a zapečte v rúre.  Na zvýraznenie chuti môžete pridať do omáčky kôrku z parmezánu. Med v omáčke môžete nahradiť banánom. 

Cestovinový šalát s čínskou kapustou

Suroviny:

1 balíček cestovín, 1/2 hlávky čínskej kapusty, 100 g suchej salámy, 2 lyžice oleja lisovaného za studena, šťavu z 1/2 menšieho citróna, 2 lyžice Dobroty zeleninovej príchute do jedál, 2-3 lyžice bieleho jogurtu, petržlenová vňať.

Postup:

Nakrájame si čínsku kapustu na kocky. Uvaríme cestovinu. Uvarenú cestovinu ešte horúcu vsypeme do misky s nakrájanou kapustou. Týmto ju trochu sparíme. Pridáme nadrobno nakrájanú suchú salámu a ostatné prísady. Zľahka zmiešame. Podávame buď teplé, alebo vychladené.

Špagety s rajčinovou omáčkou   
Suroviny:

½ balenia grahamových špagiet / PENNE
1-2 nadrobno nakrájanej cibule
2-3 strúčiky cesnaku rozpučeného
1-2 ČL olivového oleja
Bazalka, 3 umelé sladidlá, soľ
2 zrnká nového korenia
6-8 krát otoč mleté čierne korenie
1 rajčinová šťava
Postup:

Cibuľu speniť na olivovom oleji, pridať cesnak, zaliať rajčinovým pretlakom, pridať korenie, sladidlo, bazalku, trochu soli. Nechať 5 minút prebublať. Ešte horúcim zaliať špagety.

Špagety s pestom
Suroviny: 3 PL píniových orieškov, 1 strúčik cesnaku, 4 až 5 stoniek bazalky, 1 ČL lieskovcov, 3 PL olivového oleja, 1 PL strúhaného parmezánu, 120 g špagiet, 1 veľká paradajka, soľ.
Postup:

Opražené oriešky zmiešajte s cesnakom, lieskovcami, bazalkou, so soľou a s olejom. Primiešajte parmezán. Špagety uvarte a podávajte s pestom a pokrájanou paradajkou.

Cestoviny s paradajkovou omáčkou a sardinkami

Suroviny na 2 porcie:

  • 250 g cestoviny
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 konzerva lúpané paradajky
  • 1 konzerva sardinky
  • bazalka
  • trochu cukor
  • trochu soľ

Postup receptu:

  • 1.Pripravíme si suroviny a dáme variť cestoviny.
  • 2.Nakrájame cibuľu nadrobno a osmažíme.
  • 3.Pridáme lúpané paradajky, jemne ocukríme a osolíme. Pridáme bazalku, ak máme, najlepšie čerstvú.
  • 4.Pridáme konzervu sardiniek. Premiešame, pomaly privedieme do varu, odstavíme a podávame.

Tuniakovo - cestovinová panvica (4 porcie)
Suroviny
20 g cestovín z tvrdej pšenice, 1 šálka posekanej cibuľky, 1 šálka na kocky pokrájaného zeleru, 1 šálka na drobné kúsky pokrájaných šampiňónov, ½ šálky konzervovanej kukurice, 20 dg tuniaka nakladaného vo vlastnej šťave (nie oleji) scedeného, ½ šálky netučného mlieka, čerstvé bylinky nakrájané na drobno (bazalka, oregano, petržlenová vňatka), 1 polievková lyžica nastrúhaného parmezánu, 2 stredne veľké paradajky, netukový sprej na vymastenie formy
Postup
V mierne osolenej vode uvarte do polomäkka cestoviny. Panvicu vystriekajte sprejom na pečenie. Pridajte do nej zeler a cibuľku a chvíľku opečte. Pridajte pokrájané šampiňóny a kukuricu a pripravujte ďalších päť minút. Pridajte lososa pokrájaného na kúsky a cestoviny, premiešajte a zalejte mliekom, do ktorého ste zamiešali pokrájané bylinky. Zasypte parmezánom a zapekajte 14–20 minút. Pred podávaním ozdobte pokrájanými paradajkami.
1 porcia obsahuje: 324 kalórií, 22 g bielkovín, 50 g sacharidov, 4 g tuku.

Špagety s chilli omáčkou

Suroviny

 80 g bezvaječných špagiet, 1 šalotku, 1 ČL olivového oleja, 2 čerstvé paradajky, 2 ČL posekaných chilli papričiek, soľ, vegetu, 2 PL paradajkového pretlaku, 1 strúčik cesnaku, sušenú bazalku.

Postup

Špagety uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme. Na malom množstve olivového oleja krátko opražíme nadrobno pokrájanú šalotku, pridáme na kocky pokrájané paradajky a chilli papričky. Podlejeme malým množstvo vriacej vody a krátko podusíme. Pridáme paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak, ochutíme vegetou a necháme prejsť varom. Uvarené špagety polejeme chilli omáčkou a posypeme sušenou bazalkou.

357 kcal

Jarný šalát s cestovinou

Suroviny

80 g zelených rezancov, 2 jarné cibuľky, 1 mrkvu, 1/4 karfiolu, 1/2 šalátovej uhorky, 100 g čínskej kapusty, soľ, vegetu, mleté čierne korenie, 1 PL worchesterovej omáčky, citrónovú šťavu.

Postup

Rezance uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Pridáme na kolieska pokrájané cibuľky, čerstvú postrúhanú mrkvu a šalátovú uhorku. Karfiol uvaríme vo vode domäkka, pokrájame na menšie kúsky a pridáme k cestovinám. Listy z čínskej kapusty umyjeme, osušíme a pokrájame na rezance.

343 kcal

Zapečené makaróny s fazuľou

Suroviny

60 g bezvaječných makarónov, 50 g hnedej fazule, 2 šampiňóny, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL rastlinnej smotany, 50 ml nízkotučného mlieka, mletú červenú papriku, paradajku, petržlenovú vňať.

Postup

Makaróny uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme. Fazuĺu namočíme na 12 hodín do studenej vody, vodu zlejeme, prilejeme čerstvú, osolíme a uvaríme domäkka. Čerstvé šampiňóny očistíme a pokrájame na plátky. Fazuĺu a šampiňóny zmiešame spolu s makarónmi, osolíme a okoreníme, zalejeme rastlinnou smotanou, ktorú sme rozmiešali v nízkotučnom mlieku. Vrch posypeme mletou červenou paprikou a dáme zapiecť do rozohriatej rúry na 20 minút. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvou paradajkou.

447 kcal

Zeleninové cestoviny

Suroviny

80 g celozrnných cestovín, 150 g čínskej zeleninovej zmesi, kari korenie, soľ, 1 ČL olivového oleja, 1 PL strúhaného nízkotučného syra.

Postup

Cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode, scedíme. Na oleji krátko orestujeme zeleninovú zmes a podlejeme malým množstvom vriacej vody. Ochutíme soĺou, kari korením a udusíme domäkka. Zeleninu zmiešame s cestovinami a podávame posypané strúhaným syrom.

368 kcal

Cestoviny s cícerom a údeným tofu

Suroviny na 2 porcie:

  • 200 g bezlepkové cestoviny
  • 200 g údený tofu syr
  • 1 ks cícer
  • 1/2 ks šťava z citróna
  • 3 strúčiky cesnak
  • 4 PL olivový olej
  • 5 PL sójová omáčka
  • studená voda

Postup receptu:

  • Tofu syr nakrájame na kocky a zalejeme sójovou omáčkou. Vložíme do chladničky na 15 min.
  • Medzitým uvaríme cestoviny podľa návodu.
  • Cícer z konzervy premiestnime do misky (vodu z konzervy vylejeme), pridáme šťavu z citróna, pretlačený cesnak a olivový olej.
  • Všetko spolu rozmixujeme na hladkú kašu. Podľa potreby pridáme i trochu (cca 1 dcl) studenej vody, aby bola kaša vláčna.
  • Uvarené cestoviny zmiešame s cícerovou kašou, tofu syrom, dochutíme sójovou omáčkou a ozdobíme bazalkou.

Zapekané zeleninovo-hubové cestoviny

Suroviny na 3 porcie:

  • 150 g bezlepkové cestoviny
  • 150 g stonkový zeler
  • 50 g sušené hríby
  • 2 ks cibuľa
  • 300 g mrazená zelenina
  • 2 KL soľ
  • 1 PL orientálne korenie
  • 2 ks vajce
  • 50 g údený tofu syr

Postup receptu:

  • Cibuľu nakrájame na pásiky a zeler na kolieska.
  • Na oleji osmažíme cibuľu do hneda (cca 10min.), potom k nej pridáme zeler.
  • Ešte pred začiatkom varenia si huby namočíme do horúcej vody na cca 15 min.
  • K osmaženej cibuli a zeleru pridáme huby, premiešame, zalejeme 1 dcl vody, pridáme mrazenú zeleninu a okoreníme soľou a orientálnym korením.
  • Všetko spolu dusíme 10 - 15 min.
  • Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu. Uvarené cestoviny preložíme do maslom vymastenej tortovej formy.
  • Na vrch dáme podusenú zeleninovo-hubovú zmes a zalejeme vajíčkami, do ktorých pridáme 1 KL oregana.
  • Nakoniec posypeme nastrúhaným tofu syrom.
  • Pečieme vo vopred vyhriatej rúre 15 min. pri teplote 220 stupňov.

Cestoviny s cibuľou a tofu

Suroviny na 2 porcie:

  • 100 g farebné cestoviny
  • 50 g biele tofu
  • 3 ks cibuľa
  • 1 PL sójová omáčka
  • 1 ČL cesnak sušený
  • pór
  • podľa chuti bazalka

Postup receptu:

  • Zamiešame sójovú omáčku, sušený cesnak a bazalku.
  • Tofu si nakrájame a dáme do marinády. Necháme chvíľu odpočívať.
  • Zatiaľ si uvaríme cestoviny klasickým spôsobom.
  • Cibuľu nakrájame, opražíme na trochu oleja, primiešame tofu a pór nakrájaný na kolieska. Opražíme do zlatava asi 5 - 7 minúť. Zmiešame s uvarenými cestovinami.

Makaróny na ázijský spôsob

Suroviny na 4 porcie

§         3 póry (väčšie)

§         kuracie prsia

§         mleté čierne korenie

§         soľ

§         2 PL tekutého medu

§         300 g makarónov

§         300 ml hydinového vývaru

§         3 PL dezertného vína (biele)

§         2 PL sójovej omáčky

§         2-3 nasekané chilli papričky (bez jadrovníka)

§         trochu cukru

§         1 čajovú lyžičku maizeny

§         1 polievková lyžica masla

§         olej

Postup

§         Na panvici si rozpálime olej.

§         Mäso si nakrájame na malé kúsky, okoreníme ho a dáme prudko opiecť na oleji, znížime teplotu a do mäkka opečieme.

§         Horúce mäso osolíme a nalejeme naň med. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho nabok a odložíme.

§         Môžeme dať variť makaróny v osolenej vode podľa návodu, keď budú hotové - zlejeme a odkvapkáme.

§         Do výpeku pridáme hydinový vývar. Ďalej tam pridáme víno a nakoniec sójovú omáčku. Všetko to necháme prevrieť, dochutíme soľou a korením. Potom ešte pridáme nasekané chilli papričky. Zamiešame, dochutíme troškou cukru.

§         V malom množstve vody si rozmiešame maizenu a prilejeme do omáčky. Za stáleho miešania necháme zhustnúť.

§         Očistíme si pór a nakrájame na väčšie kúsky aj s listami, v ďalšej panvici ho opražíme na masle. Necháme ho tam, kým nebude stredne mäkký. Nádobu môžeme prikryť.

§         Odložené mäso dáme do omáčky a zamiešame. Ďalej pridáme pór. Zamiešame.

§         Zmes omáčka, mäso, pór dáme na makaróny. A nakoniec sa to celé pokúsime premiešať a potom už len podávame.

Šalát z cestovín a šunky

Suroviny:

§         400 g cestovín

§         200 g šunka

§         1 stonka zeler

§         3 PL hrášok

§         pažítka

Zálievka:

§         2 PL biely jogurt

§         2 strúčiky cesnak

§         4 PL paradajková šťava

§         1 PL bazalka

§         1 PL pomarančová šťava

Postup receptu:

§         Uvaríme cestoviny premiešame ich s hráškom, s plátkami šunky a zeleru, ktorý je zbavený vlákien.

§         Rozšľaháme jogurt s bylinkami, korením, soľou a premiešame so šalátom.

§         Posypeme pažítkou a ozdobíme zelerovým listom.

Cestoviny s hráškom

Suroviny na 4 porcie:

§         400 g cestoviny

§         2 PL olej

§         300 g hrášok mrazený

§         250 g šunka

§         1 ks cibuľa

§         250 g polotvrdý syr

§         mleté čierne korenie

§         soľ

Postup receptu:

§         Cibuľu olúpeme a nakrájame ju nadrobno. Potom ju opražíme do zlata na oleji, pridáme k nej hrášok a na kocky nakrájanú šunku.

§         Potom pridáme asi 100 ml vody a dusíme, až kým hrášok nezmäkne.

§         Ku mäkkému hrášku prilejeme smotanu na varenie, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a krátko povaríme. Do takto pripravenej omáčky zamiešame ešte dve lyžice strúhaného syra.

§         Cestoviny vysypeme do osolenej vriacej vody a podľa návodu na obale uvaríme do polomäkka.

§         Potom ich scedíme, pridáme k ním pripravenú hráškovú omáčku, premiešame, posypeme ešte trochou syra a podávame.

Špagety s tofu a hydinovým mäsom

Suroviny

§         300-500 g hydinového mäsa

§         200-250 bieleho tofu

§         1 cibuľa

§         4 strúčiky cesnaku

§         3 PL sójovej omáčky

§         1 väčší paradajkový pretlak

§         1 kapia

§         soľ

§         mleté čierne korenie

§         mletá paprika

§         vegeta

§         oregano

§         olej

§         syr na strúhanie

Postup

Tofu najemno postrúhame, pridáme lyžicu oleja, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, vegetu, mletú papriku a oregano. Zmiešame a necháme postáť. Na oleji speníme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme. Podlejeme a dusíme domäkka. Tofu dáme na panvicu, opražíme, pridáme k mäsu s rajčinovým pretlakom a kapiou. Podávame k špagetám so strúhaným syrom.

Pekelne pikantná cestovina

Suroviny

§         cestovina

§         mrazená kukurica

§         cibuľa

§         3 strúčiky cesnaku

§         zelené olivy bez kôstky

§         paradajkový pretlak

§         kečup

§         chilli pasta alebo štipľavá paprička

§         koreniny

§         soľ

§         sušená bazalka

§         olej

§         voda

Postup

Cestovinu uvarte bežným spôsobom. Nakrájajte cibuľu a cesnak a mierne ich opražte na troške oleja. Pridajte mrazenú kukuricu a deci vody. Vmiešajte pretlak a kečup podľa chuti. Do omáčky vložte olivy a dochuťte ju chilli pastou podľa vlastného uváženia. Osoľte, okoreňte mletým čiernym korením a bazalkou. Povarte, kým kukurica nezmäkne.

Cestovinový šalát

Suroviny

§         1 balíček cestovín

§         čínska kapusta

§         3 rajčiny

§         1 paprika

§         1 uhorka

§         1 cibuľa

§         cesnak podľa chuti

§         tatárska omáčka

§         kyslá smotana alebo biely jogurt

§         soľ

Postup

Cestoviny uvaríme, zeleninu nakrájame na malé kúsky, všetko spolu zmiešame a dáme do chladničky zachladiť.

Tuniakove špagety

Suroviny

§         špagety

§         syr

§         1 cibuľa

§         2 strúčky cesnaku

§         konzerva tuniaka

§         petržlenová vňať

§         olej

§         konzerva celých paradajok

§         kečup

§         čierne korenie

§         soľ

Postup

Na oleji opražíme pokrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať. Pridáme konzervu paradajok, kečup + soľ, korenie. Povaríme. Medzitým dáme variť špagety. Do hotových pridáme paradajkovú zmes a konzervu tuniaka. Premiešame a navrch postrúhame syr a posypeme petržlenovou vňatkou.

Špagety s tofu

Suroviny

1 bal. špagiet, 400 g tofu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 100 g tvrdého syra, paradajkový pretlak, kečup, olej, oregano

Postup

Pokrájanú cibuľu opražte na oleji, pridajte paradajkový pretlak, potom pridajte nastrúhaný syr tofu (alebo nakrájaný na malé kúsky), ochuťte sójovou omáčkou, lisovaným cesnakom a nakoniec pridajte oregano. Uvarte špagety a všetko spolu premiešajte. Porciu dochuťte kečupom a nastrúhaným syrom.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
 
Späť

REKLAMNÁ PLOCHA