Diéta Rady ako PREŽIŤ VIANOCE bez PRIBERANIA, PRÍPRAVA JEDÁL.

18.12.2013 10:40

Vianoce sú v našich mysliach spájané s darčekmi a pohodou. Vianočnú pohodu však nevedomky a nekontrolovane spájame s obžerstvom. V minulosti, keď si ľudia bežne nemohli dovoliť sa najesť podľa  svojej chuti, to malo svoj zmysel. Veď pri ťažkej práci to, čo zjedli stihli aj spáliť. Dnes však zaľahneme na gauč a niekoľko dní nerobíme nič iné, iba jeme nezdravé jedlá. Pohoda sa tak mení na žalúdočné ťažkosti a nárast tukových zásob v našom tele. A tak sme nakoniec šťastní, keď sa sviatky končia a opakovane sa púšťame do po sviatočného chudnutia.

Chutné a pohodové Vianoce však môžete prežiť aj v zdravšej verzii. Dobré jedlo k Vianociam patrí, ale nemalo by ho byť viac, ako znesieme. Často stačí nahradiť majonézu v šaláte bielym jogurtom, údeniny a vajcia zeleninou, namiesto vyprážanej ryby môžete mať pečenú. Na Vianoce si môžete dopriať kyslú kapustu, ktorá mimo iného chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Škorica je výborná na zníženie hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Zdravé sú aj orechy, jablká, či sušené slivky, ktoré sú určite lepším variantom ako cukrovinky.

Vianočná kapustnica

Kapusta je veľmi zdravá pre obsah vlákniny, vitamínu C a viacerých ďalších látok, podporuje trávenie a priaznivo ovplyvňuje črevnú bakteriálnu flóru. Ak si ju chcete pripraviť s menej kalóriami, pripravíte si ju bez klobásy a mastného údeného mäsa, nezahusťujte ju smotanou a zápražkou z tuku a bielej múky, ale napríklad zemiakom. Naopak, sušenými hubami obohatíte kapustnicu nielen o vynikajúcu vôňu a chuť, ale aj o dávku prepotrebnej vlákniny.

Vianočná ryba, kačica

Ryby obsahujú omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, z ktorých sa  tvoria látky prospievajúce k ochrane srdcovo-cievneho systému, k znižovaniu krvného tlaku a k znižovaniu hladiny tukových látok v krvi. Ryby sú ideálnou potravinou, ktorá nám zabezpečuje príjem nevyhnutných a kvalitných živín. Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu. Je bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch a obsahuje množstvo minerálnych látok Namiesto nezdravého vyprážania na prepálenom oleji si môžete rybu pripraviť zdravšími spôsobmi - môžete ju grilovať, piecť, dusiť, variť a na dochutenie pridať bylinky. A nemusí to byť len tradičný vianočný kapor, dnes je v ponuke široký sortiment nielen sladkovodných, ale aj morských rýb.

Vykŕmenú pečenú hus alebo kačicu môžeme vymeniť za morku. Jej mäso má približne polovičnú energetickú hodnotu a približne pätinový obsah tukov ako mäso z husi alebo kačice a obsahuje viac plnohodnotných bielkovín.

Orieškami môžete nahradiť sladké koláče

Koláče a zákusky znamenajú v našej strave nadmerný prísun tukov a nežiaducich rafinovaných cukrov. Vhodnejšie je preto nahradiť ich čerstvým alebo sušeným ovocím, orechmi alebo semenami. Nevhodné sú solené a pražené oriešky. Okrem nadbytku soli, praženie ničí vitamíny a vytvárajú sa pri ňom karcinogénne látky. Orechy sú zdrojom kvalitných bielkovín, rastlinných tukov s obsahom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Upokojujúce účinky na nervy majú lieskovce, ktoré sú ľahko stráviteľné a zlepšujú pamäť. Pražené a solené arašidy sú pre deti nevhodné pre obsah soli. Slané sú aj pistácie a bývajú napadnuté plesňou, ktorá môže mať toxické následky.

Nič sa nestane, ak si pri pečení doprajeme viac ovocia a menej cukru. Pomôže aj to, ak pri príprave cesta použijeme kvalitné rastlinné tuky. Drobné sladkosti sa zase dajú elegantne nahradiť sušeným ovocím. Pri pečení sa dá použiť celozrnná múka, ťažké maslové krémy môžeme vymeniť za jogurtové alebo tvarohové. Koláče obohatíte o vlákninu, vitamíny a antioxidanty, ak pridáte do cesta strúhanú mrkvu. Ušetriť možno aj na cukre, a to tým, že budete viac dochucovať. Namiesto cukru pridajte lyžičku mletej škorice alebo vanilkovú arómu. Veľmi chutné a osviežujúce môžu byť aj zákusky s ovocím zaliate želatínou. Znížiť energetickú hodnotu zákuskov môžeme čiastočne aj tým, že namiesto vymastenia a vysypania plechu múkou použijete papier alebo fóliu na pečenie. Obľúbená kokosová múčka obsahuje viac nasýtených mastných kyselín ako všetky živočíšne tuky. Práve tie majú nepriaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. .

Vianočný zemiakový šalát, majonéza

Nie je majonéza ako majonéza. V obchodoch máte na výber z veľkého množstva tejto chutnej potraviny. Ako si vybrať tú pravú? O tom rozhoduje podiel žĺtkov v nej. Práve tie dotvárajú tú správnu chuť. Čím je ich podiel vyšší, tým býva majonéza tuhšia i kvalitnejšia. Dajte si pozor na vaječné majonézy bez vajec. Niektorí výrobcovia nahrádzajú žĺtky inými zložkami s cieľom znížiť výrobné náklady. Pridávajú sa tiež látky na predĺženie trvanlivosti. Samozrejme, to sa odráža na kvalite. Výsledkom je mdlá chuť alebo riedka konzistencia. Aby ste doma nemali majonézu bez vajec, všímajte si najmä údaje na etikete. Okrem žĺtkov, zloženie tej správnej majonézy pozostáva z rastlinného oleja, soli a octu.

Kvalitná domáca  majonéza by sa mala zhotoviť v pomere jeden žĺtok na približne deci oleja. Olej a žĺtka musia mať rovnakú teplotu a dostatočné šľahanie. Do misky si dáte najskôr žĺtka, potom pomaly za stáleho miešania prilievate olej. Nakoniec dochutíte soľou, octom, horčicou a podobne.

Tradíciou štedrovečerného stola býva zemiakový šalát. Ten poriadny majonézový je ale opäť pohromou pre náš žalúdok. Majonéza je veľmi ťažká a kalorická, preto je vhodné v záujme zdravia a štíhlej línie, nahradiť ju radšej bielym jogurtom. Je to len otázka zvyku. Aj zemiakový šalát môže byť ľahší. Buď majonézu vynecháte úplne a aj na koreninách budete trošku šetriť, alebo spravte zálievku z jogurtu. 

Fazuľová a šošovicová polievka
Mnohí si na Vianoce doprajú aj tradičnú fazuľovú či šošovicovú alebo hrachovú polievku. Aj tu sa však opäť dá ubrať na a kalóriách. Stačí pridať menej masla či masti ako zvyčajne, zmenšiť množstvo múky či šľahačky na zápražku a pozor aj na množstvo soli, ktorá nám taktiež vo vyššom množstve škodí. 

Vianočné nápoje
Ak nechcete zbytočne zaťažovať svoje trávenie a pridávať si kalórie navyše, odpustite si aj popíjanie sladkých nealkoholických nápojov. Obsahujú zbytočne veľké množstvo cukru, čo vám určite neprospeje a k Vianociam sa aj tak predsa lepšie hodí nejaký ten teplý čaj.

Za striedme vianočné stravovanie sa vám odvďačí vaša postava

Najdôležitejšie zo všetkého je poznať mieru a to nielen pri vianočnom, ale aj pri akomkoľvek inom hodovaní. Ak to s jedlom predsa len preženieme, je vhodné naordinovať si dvoj až trojdňovú očistnú kúru s konzumáciou ľahko stráviteľných pokrmov, s bohatým zastúpením ovocia a zeleniny.  Zdravý človek, ktorý sa prevažnú časť roka stravuje striedmo, môže počas Vianoc výnimočne zjesť aj menej racionálne jedlo a nič hrozné sa nestane. 

Niekoľko vianočných tipov na zdravšie Vianoce.

§         Kalórie navyše spálite pohybovou aktivitou – skúste 30 minút cvičenia denne. Okrem spaľovania kalórií cvičenie pomáha aj uvoľňovať napätie, takže nebudete mať tendenciu upokojovať sa jedením.

§         Voda je zázračným pomocníkom – pitie malých dúškov vody počas celého dňa je rozumným spôsobom, ako hydratovať organizmus. Voda tiež pôsobí ako pohlcovač stresu a hydratuje kĺby, pomáha distribúcii živín a eliminuje škodliviny, funguje tiež ako regulátor telesnej teploty. A čo je najlepšie, neobsahuje žiadne tuky, kalórie ani cholesterol.

§         Pri jedení si vyberajte vhodnejšie jedlo – nemíňajte vzácne kalórie na obyčajné čipsy alebo sušienky. Vyberajte si iba potraviny, ktoré máte naozaj radi alebo ktoré si spájate so sviatkami.

§         Zmenšite porcie – snažte sa jesť malé porcie a naložte si iba raz. Vyberte si čo najmenší tanier. Najprv si naložte šalát alebo inú chutnú zeleninu, nechajte si iba trochu miesta na vysokokalorické pochúťky ako sladkosti či syry. Počas dňa jedzte malé porcie nízkokalorických jedál, aby ste si neskôr mohli vychutnať niečo špeciálne. Počas dňa nehladujte, aby ste sa potom neprejedali.

§         Pite do štíhlosti – alkohol je počas sviatkov dvojnásobná hrozba. Pitie alkoholu znižuje vaše predsavzatia týkajúce sa jedenia a z kalórií v ňom obsiahnutých sa rýchlo priberá. Medzi jednotlivými pohármi alkoholu popíjajte pohár vody.

§         Jedno pokĺznutie ešte neznamená katastrofu – ak na posedenie zjete tri porcie zemiakového šalátu a polovicu koláča, nie je ešte všetko stratené. Nezjedzte hneď aj všetko ostatné, ale skúste sa zo svojho prehrešku poučiť. Nabudúce si dajte najprv zeleninový šalát, začnite konverzovať a usaďte sa v dostatočnej vzdialenosti od preplneného stola.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA