Diéta Prínos CESNAKU pre CHUDNUTIE, ako a prečo ho využiť.

21.09.2017 14:08

Cesnak zlepšujú prekrvenie mozgu, a tým aj proces myslenia a pamäti. V nijakom prípade nevynechávajte cesnak z jedálneho lístka, ak ste diabetici, pretože dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.
Cesnak podporuje uvoľňovanie noradrenalínu, čím mobilizuje spaľovanie tukov.
Cesnak zabíja škodlivé baktérie v črevách, čím pomáha predchádzať plynatosti a hnačkám.

Cesnak sa častejšie používa pri chudnutí aj z dôvodu , že potláča chuť do jedla. Znižuje pocit hladu tým , že stimuluje centrum sýtosti v mozgu .

Cesnak je vynikajúcim zabijakom baktérií a vírusov, je prírodným liečiteľom na mnohé zdravotné problémy.
Na dobré antibakteriálne a antivírusové liečebné účinky cesnaku vplývajú najmä jeho sírne zlúčeniny, hlavne alicín
, ktoré zároveň zapríčiňujú typický cesnakový zápach. Antibiotický účinok sa pod vplyvom vyššej teploty pri jeho použití zastavuje.

Cesnak obsahuje aj vitamíny B1, B2 a C a množstvo ďalších dôležitých látok, napríklad jód, draslík, sodík, vápnik, železo i kyselinu kremičitú, sacharidy a malé množstvo bielkovín.

Ak chceme, aby sa účinky cesnaku prejavili čo najviac, mali by sme rozhrýzť a zjesť jeden strúčik cesnaku denne v surovom stave. Nepríjemnému pachu sa vyhnete, keď po jeho zjedení vypijete šálku čerstvého mlieka.

Vďaka svojím účinným zložkám dokáže cesnak potlačiť aj tvorbu cholesterolu v pečeni a zároveň znížiť jeho škodlivú hladinu v krvi. Potvrdilo sa, že cesnak znižuje tvorbu "zlého" cholesterolu, ktorý prispieva k ateroskleróze a podporuje "dobrý" cholesterol, ktorý napomáha vylučovanie nežiaducich tukových látok.

Cesnakový  recept na zníženie cholesterolu je veľmi jednoduchý. Okrem cesnaku potrebujete už len citróny a vodu. Šťavu zo štyroch citrónov prevaríte s litrom vody a necháte vychladnúť. Pretlačíte osem strúčikov cesnaku a všetko spolu premiešate. Týždeň počkáte, kým sa zmes odleží, potom pite každé ráno a večer jednu polievkovú lyžicu tohto lieku.

Cesnak prospieva aj srdcu, znižuje krvný tlak a pôsobí preventívne i liečebne pri usadzovaní tukových čiastočiek v tepnách a pri strate ich pružnosti.
Cesnak podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela
.

Cesnak znižuje zrážanlivosť krvi a urýchľuje rozpúšťanie krvných zrazenín, preto tým, ktorí ho konzumujú pravidelne, hrozí menšie riziko upchania ciev.

Pri chudnutí rastie význam cesnaku tým, že cesnak pôsobí proti akumulácii tuku utlmením tvorby bielkoviny, ktorá transportuje tuk do buniek. Na konzumáciu sa odporúča starší cesnak. Čerstvý môže mať niektoré nežiadúce účinky.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Častejšie užívanie cesnaku vám výrazne pomôže pri chudnutí.

Cesnaku sa vždy pripisovali doslova nadprirodzené účinky. Ľudia už dávno zistili, že má zázračné antibakteriálne účinky, znižuje tlak, podporuje chuť do jedla či lieči tráviace ústrojenstvo.

Predpokladá sa, že cesnak je účinný aj v prevencii proti rakovine. Antivírusové pôsobenie cesnaku oceníte najmä v období chrípok, pri prechladnutí či pri iných chorobách dýchacích ciest. Keď sa zhlboka nadýchnete arómy cesnaku, vyčistí sa vám upchatý nos lepšie ako nosnými kvapkami.

Aj keď je cesnak chutným obohatením mnohých jedál, jeho priaznivé účinky sa pri tepelnom spracovaní úplne zničia. Teplo totiž ničí hlavnú účinnú látku allicín. Jedna minúta v mikrovlnnej rúre alebo 45-minútové varenie či pečenie v rúre priaznivé účinky cesnaku úplne likviduje. Preto sa odporúča pridávať cesnak do jedál až tesne pred dokončením tepelnej úpravy.

Cesnak získal označenie bojovníka proti chorobám už v dávnej minulosti a dodnes si ho vďaka svojim vlastnostiam udržuje.

Ako sa zbavíte cesnakového zápachu.

Nejeden z nás by si dal cesnak aj častejšie, ale ľudia so spoločenskými kontaktmi si ho môžu dovoliť nanajvýš cez víkend. Inak ich nepríjemný zápach prezradí. Cítiť ho nielen z ústnej dutiny, ale aj z pokožky. Cesnaková silica totiž prejde črevnými stenami do krvného obehu a potom sa vylučuje nielen tráviacim traktom, ale aj pľúcami a pokožkou. Nepríjemný zápach zmiernite, keď si ústa vypláchnete vodou a potom rozžujete petržlenovú vňať alebo zrnko kávy, prípadne ho zapijete teplým mliekom.
Ako si správne pripravovať cesnak, aby ste využili jeho vlastnosti.
Najlepšie je jesť cesnak surový. Užitočné zložky sú totiž prchavé a ľahko sa rozptyľujú, takže nie je zaručené, že sa pri prudkom varení jeho blahodarné účinky neredukujú, prípadne úplne nestrácajú. Varom sa podstatne znižuje pôvodný vysoký obsah vitamínu C a zastavením enzymatickej premeny alicínu sa zmenšuje aj antiseptický účinok.

Výborný pre zdravie je aj drvený cesnak. Pri takto upravenom cesnaku sa lepšie uvoľňujú liečivé zložky síry. Aby sa však dostali výživné látky do organizmu v čo najväčšom množstve, jedzte ho čo najskôr po rozdrvení.

Cesnak vždy šúpte i krájajte nožom z nehrdzavejúcej ocele a strúhajte na nehrdzavejúcom strúhadle. Pri krájaní používajte mierne navlhčenú doštičku z tvrdého dreva. Cesnak je ideálnou prísadou do jedál, ktoré sú olejové či mastné. Zlepšuje totiž chuť i trávenie.

Cesnak tak ostro nezapácha, keď ho ponoríme na 5 minút do osolenej vody. Až potom pridávame do pokrmu.

Cesnak uchovávame na zimu v tuku. Očistený cesnak (asi 250 g) pomelieme na mäsovom mlynčeku a zmiešame so 100 g soli. Pridáme ho do 100 g rozpusteného stuženého pokrmového tuku, zohrievame a miešame. Keď zmes pení, odložíme ju z ohňa a necháme vychladnúť. Po úprave cesnak naplníme do obyčajných pohárov a dobre uzatvoríme.

Cesnak uchovávame aj v uhorkovom pohári zaliaty osolenou vodou. Na 1000 ml vody použijeme 300 g soli. Zatrasením vytlačíme z pohára vzduchové bubliny, pohár dobre uzatvoríme a uložíme v studenej a tmavej miestnosti.

Cesnakom koreníme až hotové pokrmy, pretože inak strácajú vôňu i chuť.

Cesnaková pasta niekedy vydrží až do novej úrody. Pomelieme 500 g zdravého očisteného cesnaku. Dobre premiešame so 150 g soli, naplníme do pohárov so závitovým uzáverom, na povrch dáme vrstvičku soli a viečko dobre upevníme. Pohár zabalíme, pretože cesnaku škodí svetlo. Pri plnení obsah dobre potrasieme, aby v pohári bolo čo najmenej vzduchu.

Cesnakový zápach z úst zmizne, keď vypijeme trochu mlieka, pohryzieme zrnko kávy alebo kúsok petržlenovej vňate.

Prečo cesnak zhorkne. To sa stáva vtedy, keď ho pridlho pražíme. Preto ho dávajme do panvice vždy len na chvíľu.

Ako sa krája cesnak. Najvhodnejšie je cesnak pretláčať. Ak ho krájame, vždy režeme hrubšie plátky a posypeme ich soľou. Tak sa lepšie uvoľňujú aromatické látky. Potom kúsky roztlačíme nožom naplocho.

Kedy má cesnak jemnú chuť.  Keď hrniec alebo misu vytrieme prerezaným strúčikom cesnaku. Alebo keď dusíme v pokrme neolúpaný strúčik a pred podávaním ho z neho vyberieme.

Cesnakový dressing – príprava.

Nadrobno pokrájaný alebo prelisovaný cesnak (počet si zvoľte podľa chuti, optimálne sú dva stredne veľké strúčiky) premiešame s acidofilným mliekom, jogurtom alebo zakysankou, dochutíme bylinnou soľou alebo aj čerstvými bylinkami.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA