DIÉTA Prečo sú VAJCIA VHODNÉ NA CHUDNUTIE.

06.05.2014 01:32

Aké výhody má konzumácia vajec pri chudnutí.

Vajcia patria k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stále miesto, keďže sú chutné a obsahujú kvalitné živiny.

Nenahraditeľnou výhodou vajec pri chudnutí je najmä vysoký obsah bielkovín. Bielkoviny z vajec dokáže ľudský organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.

Tuky obsiahnuté v žĺtku vajca sú pri chudnutí vyhovujúce, keďže obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú. Nenasýtené tuky v ňom navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj  riziko tvorby krvných zrazenín.

Jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy. Skoro dvojnásobné množstvo cholesterolu sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať. Zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.

Vajcia a chudnutie. Mnohých chudnúcich máta otázka, či môžu pri chudnutí jesť vajcia. Odpoveď na ňu je, áno môžete. Dôležité však je v akej podobe. Určite by ste sa mali vzdať sýtej praženice ozdobenej množstvom slaniny. Takto konzumované vajcia sú zdrojom obrovského množstva kalórií, a teda aj jedlom na priberanie, nie na chudnutie.

Vajcia sú jedným z najvýživnejších jedál a aj pri chudnutí môžete každý deň jedno vajce zjesť.

Výhodou vajec je, že v základnej podobe vajcia majú nízky obsah kalórii, sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínu D, B12, selénu a cholínu. Jedno slepačie vajce obsahuje v priemere 66 % vody, 34 % sušiny zloženej z 12 % bielkovín 10 % tukov, 1 % cukrov a 11 % minerálnych látok.

Vajcia sú významným zdrojom vitamínov. 
Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. Z minerálnych látok obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik.  

Farba škrupiny nerozhoduje o kvalite vajec.

Slepačie vajcia majú bielu a hnedú škrupinu. Nie je medzi nimi nijaký rozdiel v kvalite, len vo vzhľade. Farba škrupiny je ovplyvnená typom nosnice. Odporúča sa nakupovať ich len obchodoch a supermarketoch, kde je istota, že prešli veterinárnou kontrolou. Pri kúpe domácich je nemožné overiť si dátum ich znášky i to, či boli po celý čas správne skladované. Skladovať ich možno 28 dní od znášky pri teplote 6 – 18 stupňov Celzia.

VĎAKA VAJCIAM SCHUDNETE

Vajcia zohrávajú tiež kľúčovú rolu v diétach a pri úbytku váhy, nakoľko vedci zistili, že jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.

Význam cholesterolu a tukov vo vajciach.

Hladinu cholesterolu v krvi neovplyvňuje ani tak obsah samotného cholesterolu v prijatej potrave, ale predovšetkým nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín a tzv. transmastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v lacných margarínoch, pokrmoch pripravených fritovaním, v hotových jedlách a podobne. Ak z potravy úplne vylúčime prísun cholesterolu, vlastnú tvorbu a odbúravanie cholesterolu v našom tele tým vôbec neovplyvníme – a tá je pre jeho hladinu rozhodujúca. Kedysi bolo vajíčko v rámci nízkocholesterolovej diéty prakticky takmer zakázané. Zistilo sa však, že cholesterol sa môže v krvi dokonca znižovať tzv. mechanikou spätnej väzby. To znamená, ak má telo veľký prísun cholesterolu z potravy, jeho tvorba organizmom sa zablokuje. Vajíčko navyše neobsahuje nijaké nasýtené tuky, nijaké nebezpečné transformy mastných kyselín, naopak, obsahuje lecitín znižujúci cholesterol a viacero vitamínov. Na trhu sú dokonca aj Omega vajcia, ktorých výnimočnosť spočíva vo vysokom obsahu omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, nosnice sú totiž kŕmené surovinami bohatými na tieto zložky. Omega-3 mastné kyseliny obsahujú predovšetkým morské ryby, tých však jeme málo. Sú to pre život nevyhnutné mastné kyseliny, ktoré znižujú  riziko srdcovo-cievnych ochorení. Zatiaľ kým v bežnom vajíčku je 20 mg omega-3, v Omega vajci je týchto prospešných kyselín o 100 mg viac. Pritom z hľadiska energie i obsahu celkového tuku sú na tom rovnako. Podobne jestvujú aj vajíčka so zvýšeným obsahom selénu, ktorý je zas účinnou zbraňou proti rakovine.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA