Diéta POČAS VIANOC nejedzte veľa TUKU, čo vám hrozí.

14.12.2013 04:53

Vianoce sa neúprosne blížia: Záver roka je však spojený nielen s pohodou, ale aj s oslavou prejedania sa tučnými a presladenými jedlami. Mnohí z nás využívajú doslova každú chvíľu na to, aby si do úst len tak preventívne vložili nejakú drobnosť. Priveľa tukov v strave vám počas pár dní zmení postavu, zaguľacujete sa. Ešte horším dôsledkom sviatočného stravovania je výrazné zhoršovanie zdravia. Až prirýchlo sa na vás nalepia moderné civilizačné ochorenia. Mnohí obmedzia nadmernú konzumáciu tukov počas sviatkov až po po nepríjemných viacročných skúsenostiach a väčšinou až vtedy, keď skončia na tabletkách. Priveľa tukov v strave je spojené s nadmerným vyprážaním jedál, obľubou rýchleho občerstvenia počas predvianočného zhonu, nadmernou konzumáciou údenárskych výrobkov, častou konzumáciou paštét, domasťovaných príloh.

Ako si môžete poškodiť zdravie nadmernou konzumáciou tučných jedál.

Upchávanie ciev.
Jednou z hlavných príčin ochorení srdca a ciev je ukladanie cholesterolu v stenách tepien, čo vedie k vytváraniu aterosklerotických plátov, k zúženiu a strate pružnosti ciev. Tento proces sa odborne nazýva ateroskleróza. Začína sa už v detstve a jeho intenzita a následky závisia predovšetkým od životosprávy. Proces upchávania ciev môže urýchliť vianočná strava s vysokým obsahom tuku, vysoký krvný tlak, fajčenie, nedostatok telesnej aktivity a ochorenie na cukrovku. Ateroskleróza je príčinou číslo jeden vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Infarkt.
Následkom zúženia tepny klesá prietok krvi postihnutou oblasťou, znižuje sa zásobovanie kyslíkom a živinami. Ak sú zúžené koronárne tepny, ktoré vyživujú srdce, preteká nimi nedostatočné množstvo krvi a môže dôjsť k ischemickej chorobe srdca. Niektoré formy sa neprejavujú bolesťou, a tak človek ani nemusí vedieť, že nejakým ochorením vôbec trpí. Pri jej vzniku sa uplatňuje viacero rizikových faktorov, najmä obezita a vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Vysoký krvný tlak.
Môžeme ho mať aj dlhšiu dobu bez toho, aby sme pociťovali nejaké ťažkosti. Niekedy sa príznaky prejavia až vtedy, keď je už neskoro. Ku vzniku vysokého krvného tlaku prispieva veľa faktorov, akými sú napríklad nadváha, veľa tukov v strave, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, zlé stravovacie návyky, stres, nedostatok pohybu, niektoré ochorenia a vedľajšie účinky niektorých liekov. Dajte si pozor, vianoce sú výbornou príležitosťou na zvýšenie krvného tlaku.

Mozgová príhoda.
V prípade, že mozog nie je zásobený dostatkom krvi, môže dochádzať k dočasným poruchám (obmedzeniam zraku, reči a pohybu). Ťažším ochorením je cievna mozgová príhoda (inak nazývaná mozgová porážka alebo mŕtvica). Cievna mozgová príhoda je pomerne často sa vyskytujúce cievne ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu buniek mozgu z dôvodu, že nedostávajú dostatočné množstvo krvi. Rizikovými faktormi vzniku cievnej mozgovej príhody sú niektoré ochorenia a faktory súvisiace so životným štýlom. Z ochorení sú to vysoký tlak krvi, ischemická choroba srdca, poruchy srdcového rytmu, zvýšené hladiny tukov v krvi, cukrovka, zúženia ciev zásobujúcich mozog

Vysoký cholesterol.

Cholesterol je dôležitý stavebný kameň našich buniek a jeho prevažnú časť si telo produkuje samo. Pomáha spracovať tuky, ktoré jeme a je dôležitý pre tvorbu hormónov, ktoré ovplyvňujú imunitný systém. Jeho nadbytok spôsobuje upchávanie ciev, ktoré môže mať za následok srdcový infarkt alebo mŕtvicu.
Faktor genetiky, ktorá zohráva významnú úlohu pri zvýšenom cholesterole, síce ovplyvniť nedokážeme, ale na čom rozhodne popracovať môžeme, je životospráva a životný štýl. Redukovať treba hlavne potraviny živočíšneho pôvodu. Pri výbere tukov dávajte prednosť tukom rastlinným (olivový a repkový olej), ktoré obsahujú vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín a sú prevenciou pred kardiovaskulárnym ochoreniam.

Obmedzte maslo, smotanu, slaninu a vaječné žĺtky. Preferujte nízkotučné varianty a zvýšte príjem ovocia a zeleniny. Jedzte jedlá bohaté na vlákninu ako obilniny, cestoviny, hrach a fazuľu. Pri konzumácii mäsa bravčové mäso nahraďte morskými rybami. Zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi pozitívne ovplyvňuje aj pitie čierneho čaju.

Pri príprave jedál sa odporúča vyprážanie nahradiť varením, dusením a grilovaním. Jedlo tak pripravíte bez zvýšenej straty výživných hodnôt. A rozhodne nepodceňujte pohybovú aktivitu. Cvičeniu by ste sa mali venovať aspoň 3-krát týždenne.

Nezabudnite, že so znižovaním cholesterolu je to ako s redukciou hmotnosti. Ide o dlhodobý proces, ktorý je potrebné dodržiavať ako súčasť životného štýlu. Nezačnite proti nemu bojovať až v hodine dvanástej. Prevenciou si v tomto prípade môžete ušetriť mnoho bolestných úderov.

Mandľami na cholesterol. Ako sa ukázalo mandľové oriešky prospievajú nášmu kardiovaskulárnemu systému. Napriek tomu, že väčšina druhov orechov sa osobám s nízkocholesterovou diétou pre vysoký podiel tukov neodporúča, mandle naopak dokážu hladinu cholesterolu znížiť. Ak si ich samozrejme nedoprajete pražené a poriadne osolené. Okrem toho obsahujú mandle tiež potrebné, telu prospešné, vitamíny a antioxidanty.

Mandle tak pomáhajú nášmu telu zbavovať sa nebezpečných voľných radikálov. Podľa najnovších prieskumov, konzumácia mandlí znižuje tiež riziko vzniku Alzheimerovej choroby a cukrovky.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA