DIÉTA NOČNÉ a VEČERNÉ PREJEDANIE chudnutie a STRAVOVANIE.
23.01.2012 03:59Môžete ísť spať hladný? Práve ste dojedli a už vám zase škvŕka v bruchu? Pocit sýtosti reguluje v tele približne 10 rôznych látok, ale len jedna rozhoduje o hlade. Pokiaľ dôjde k nerovnováhe, okamžite to zamáva i s vaším trávením. Jedným z hlavných hormónov, ktoré sú zodpovedné za to, že vám škvŕka v žalúdku, je ghrelin. Ukázalo sa, že k tvorbe ghrelinu a jeho vylučovaniu dochádza na stenách žalúdka a čriev. Celý tento proces prebieha nepretržite, vo dne i v noci. Najvyššia hladina ghrelinu je nalačno, po jedle opäť klesne. Pokiaľ vás často prepadá vlčí hlad, najskôr máte v krvi viac ghrelinu, než potrebujete.
Aj Vy po celodennom hladovaní dostávate večer vlčí hlad a zjete čo vidíte? Nemáte počas dňa čas na krátke posedenie v reštaurácii a hlad zaháňate hamburgerom, či inou kalorickou bombou? Zobúdzate sa uprostred noci na nepredstaviteľné škvŕkanie v lačnom žalúdku a plná chladnička je potom vaším najlepším priateľom? Tak teda takto určite neschudnete! Ideálne je jesť priebežne, od výdatných ale zdravých raňajok až po ľahkú večeru. Tú by ste si mali dopriať v závislosti od toho, o koľkej sa chystáte do postele. Nemá význam ostať už od piatej o hlade, ak nezaspíte skôr ako o polnoci. Slabé večere sú navyše zradné v tom, že vedú k chúťkam na takzvané druhé večere. Pripočítajte si k tomu fakt, že ich skonzumujete mimovoľne počas sledovania večerných správ a je to jasné - kilá sa začnú lepiť a pribúdať, ani nebudete vedieť ako. Aby večere (a ani tie druhé) neublížili vašej postave, ponúkame Vám zopár rád na riešenie Vašich problémov:
Problém: Nudíte sa
Ste síce po večeri relatívne sýty, ale na stole je otvorená bonboniéra, čo tam ostala po včerajšej návšteve. No nedajte si takú dobrotu!
Riešenie: Nekompromisne zlikvidujte všetky pokušenia v dosahu a nájdite si aktívny program. Ak máte steper alebo iný posilňovací prístroj, zvládnete sledovanie TV a cvičenie zároveň, čo je nepochybne zdravšie ako keby ste popri prepínaní kanálov maškrtili
Problém: Celý deň len zobkáte drobnosti
Celý deň ste takpovediac o chlebe a o vode, takže po príchode domov vyrabujete chladničku a zbodnete čo vidíte!
Riešenie: Ak viete, že nebudete stíhať, pripravujte si obedy do práce deň vopred. Pokiaľ ste pracovne natoľko vyťažený, že na varenie neostáva ani pomyslenia, môžete využiť služby firiem, ktoré ponúkajú diétny plán na celý mesiac s donáškou troch chodov denne. Nevýhodou je v tomto prípade finančná náročnosť.
Problém: Jete pravidelne ale nezdravo
Jete síce stále približne v rovnakom čase, ale o zdravom stravovaní a rovnováhe medzi tukmi, cukrami a bielkovinami nemôže byť ani reč.
Riešenie: Pozor na sacharidy a prázdne kalórie, aj na popoludňajšie sladké drinky a kapučína s kolegami. Zvýšte príjem bielkovín prostredníctvom nízkotučných syrov, kyslomliečnych výrobkov, produktov zo sóje či rýb.
Ako večerať bez strachu z priberania?
Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako pripraviť večeru o niečo zdravšie (ale rovnako chutne). Nahrádzajte...
- Tuniak vo vlastnej šťave namiesto tuniaka v oleji
- Biely jogurt s horčicou a korením namiesto majonézy
- Dusená zelenina namiesto vyprážanej zeleniny v cestíčku
- Syr typu cottage namiesto údeného tvrdého syra
- Celozrnné cestoviny z tvrdej pšenice uvarené na polomäkko namiesto klasických bielych cestovín
- Slaný koláč so zeleninou namiesto syrovej pizze
- Zemiaky v rúre s paradajkovým pretlakom a bylinkami namiesto hranolkov s kečupom
Dĺžka spánku rozhoduje o Vašom priberaní
Vedci zistili, že osobám, ktoré spia o polovicu menej, než je odporúčaných osem hodín narástla denná produkcia ghrelinu takmer o tretinu. Zároveň mali pozorované osoby i omnoho väčšie chute. Zjedli toho o štvrtinu viac, než ich vyspatí kolegovia. A ešte ku všetkému pritom dávali prednosť vysoko kalorickému jedlu, bohatému na cukry a kalórie. Pokiaľ málo a zle spíte, narušujete si dôležité metabolické procesy vášho organizmu. Dobrý spánok je teda veľmi dôležitý pre to, aby sme nepriberali. Hladina ghrelinu by nemala počas dňa v tele príliš kolísať, inak budeme priberať.
Nasýťte sa bielkovinami
K takýmto výkyvom ghrelinu prispieva i to, pokiaľ konzumujeme jedlá s veľkým obsahom tuku a cukru. Naopak, najlepšiu schopnosť udržať dlho pocit sýtosti majú bielkoviny. Udržia ghrelin a tým aj náš hlad spoľahlivo na uzde. Bielkoviny nájdeme hlavne v mäse, vajciach, mlieku a výrobkoch z nich. Ešte lepším zdrojom sú ryby, sója, orechy a strukoviny, kde bielkoviny doprevádzajú iné než škodlivé živočíšne tuky. Funkcií ghrelinu je viac a nie všetky sa týkajú jedla. Vďaka nemu nám to napríklad myslí najlepšie, pokiaľ máme prázdny žalúdok.
Sója patrí k štíhlym potravinám. Na obed tofu?! Mäsožrúti radi krútia hlavou nad sójovými výrobkami, no vedzte, že sója nie je top potravinou len vegetariánov, ale aj tých, čo chcú schudnúť nejaké to kilo navyše. Je totiž zdravá, ľahká, výživná a diétna.
Tuk musíte tiež konzumovať, ale zdravý
Sója patrí k potravinám, ktoré sú bohatým zdrojom antioxidantov, minerálov, stopových prvkov a vitamínov. Práve vďaka nim sa stala jednou z najpopulárnejších potravín pre ľudí, ktorí sa držia zdravej životosprávy a chcú svojmu organizmu dodať dostatok bielkovín, vitamíny E a B, vápnik, magnézium, železo, fosfor, horčík i vápnik. Okrem toho obsahuje sója vysoký podiel vlákniny a účinne vyrovnáva hladinu cholesterolu. V sto gramoch sóje sa nachádza takmer 20 gramov tuku. Keďže však sója neobsahuje žiaden cholesterol, nemusíte sa vôbec obávať, že by tuk zo sóje nepriaznivo vplýval na vaše zdravie či krivky. Navyše obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, nevyhnutné pre vstrebanie vitamínov rozpustných v tuku.
Sóju si pripravíte na viacero spôsobov
Ak aj nemáte mnoho skúseností s úpravou sójových výrobkov, na internete existuje mnoho webstránok, ktoré ponúkajú množstvá receptov a tipov na prípravu jedál. Azda najznámejším je tofu, sójový syr, ktorý sa pripravuje zrážaním sójového mlieka. Dostať údené aj neúdené, tvrdé i mäkšie podobné tvarohu. Samotné tofu môžete použiť do polievok, omáčok, ba aj dezertov a ak ho ochutíte, je výborné aj opekané, či do šalátov. Z mäkšieho tofu si môžete ukuchtiť výborné sójové nátierky, ktoré sú zdravšou a najmä diétnejšou alternatívou k taveným syrom a margarínom. Dostať aj hotové v obchodoch, veľmi populárna je napríklad francúzska sójová nátierka či pažítková, ktorá obsahuje tofu.
Chutiť Vám bude aj sójové mäso.
Nepatríte k vegetariánom? Napriek tomu, skúste sójové mäso. Najčastejšie zoženiete granulované kocky, ktoré sa najskôr uvaria a neskôr ich môžete pripraviť ako rezne, do omáčok, na spôsob „číny“, ale chutia výborne aj s tarhoňou alebo ryžou. Nie je problém dokonca pripraviť sójové mäso na spôsob sviečkovej, ako rizoto, fašírku, guľôčky, či lasagne. Chutí aj v cestovinách, dôležité je však vedieť ho ochutiť zeleninou, pretlakom, sójovou omáčkou, korením či bylinkami, aby sa prebila jeho nevýrazná chuť.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,
zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť