Diéta DIÉTNE RECEPTY na JEDLÁ a ŠALÁTY s HUBAMI.

25.11.2013 03:38

Správne pripravené huby nielen dobre chutia, ale nášmu telu dodávajú aj mnohé látky, ktoré potrebuje na svoje fungovanie.  Huby sú zdravá potravina, ktorá sa svojím zložením podobá mäsu. Huby sa vyznačujú vysokým obsahom vody, až do 90%, a vlákniny potrebnej na prečistenie tráviaceho traktu. Huby obsahujú veľa minerálnych látok. Zároveň nízky obsah sodíka spôsobuje, že huby priaznivo vplývajú na chudnutie a opuchy. Huby sa zaraďujú medzi nízkoenergetické potraviny, keďže obsahujú len 25 kcal/100g. Z húb preto zaručene nepriberiete. Vyznačujú sa aj vysokým obsahom medi potrebnej pre cievny systém, ale aj antioxidantov, ktoré v našom organizme bojujú proti voľným radikálom. Čerstvé huby obsahujú minimálne množstvo kalórií, pri pečení však nasajú veľké množstvo oleja. Vyskúšajte preto konzervované šampiňóny, hríby a pod. Huby je možné pripravovať na niekoľko spôsobov – vyprážať, dusiť, variť, zapekať, grilovať, či ich použiť na prípravu omáčok, dressingov alebo aj tradičnej hubovej praženice.

RECEPTY na JEDLÁ a ŠALÁTY s HUBAMI. 

Hlivový šalát

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g hlivy ustricovitej, 150 g cibule, 20 g cukru, olivový olej, soľ, 1 dl vody

Postup

Hlivu pokrájame na tenké rezance, zmiešame s najemno nasekanou cibuľou a zalejeme nálevom z vody, soli, cukru a oleja, prípadne dochutíme kvalitným octom alebo citrónovou šťavou. V chladničke necháme odležať aspoň 60 min. Namiesto oleja možno použiť aj jogurt. Podávame ako prílohu k mäsitému jedlu alebo s hriankou ako predkrm.

Hlivový šalát s tofu

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

300 g hlivy ustricovitej, 150 g údeného tofu, konzerva bielej fazule (400 g), konzerva sterilizovaného hrášku (400 g), struk červenej papriky, cibuľa, 2,5 dl sójovej majonézy, 1 PL plnotučnej horčice, soľ

Postup

Očistenú hlivu nakrájame na menšie kúsky a varíme na pare asi 15 min. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno. Zmiešame so scedenou fazuľou, nakrájanou paprikou a hráškom, vmiešame sójovú majonézu a horčicu, osolíme a necháme v chlade odležať.

Pikantný šampiňónový šalát

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

konzerva sterilizovaných šampiňónov, 400 g šunkovej salámy, 3 cibule, 2 sterilizované uhorky, 5 strúčikov cesnaku, jablko, 3 feferóny, kapia, 2 vajcia, 150 - 200 g tvrdého údeného syra, 75 g ostrého kečupu, 2 dl oleja

Postup

Vajcia uvaríme natvrdo, ochladíme, olúpeme a nadrobno nasekáme. Šampiňóny zlejeme a nakrájame na tenké plátky. Salámu a kapiu nakrájame na rezance, cibule a feferóny zbavené semienok nakrájame na drobné kocky. Cesnak prelisujeme, uhorky a syr nastrúhame alebo nadrobno nakrájame. Jablko zbavené jadrovníka nastrúhame, Všetky suroviny opatrne premiešame, zalejeme zálievkou z oleja a ostrého kečupu a na 24 hod, dáme odležať do chladu.

Šalát z hlivy ustricovitej

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g hlivy ustricovitej, cibuľa, cukor, olej, soľ, 1 dl vody

Postup

Klobúky hlivy povaríme v osolenej vode, pokrájame na rezančeky, zmiešame s posekanou cibuľou a zalejeme nálevom z vody, soli, cukru a oleja. Môžeme dochutiť citrónovou šťavou alebo vínnym octom (balzamico). Podávame ako predjedlo alebo k mäsu.

Šampiňónový šalát s bielou fazuľou 

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

150 g sterilizovaných šampiňónov, 100 g konzervovanej bielej fazule, 70 g valeriány poľnej, pomarančová šťava, citrón, olivový olej, mleté čierne korenie, cesnak, soľ

Postup

Scedenú fazuľu premiešame so šampiňónmi pokrájanými na tenké plátky. Vmiešame posekanú valeriánu. Pomarančovú a citrónovú šťavu zmiešame, pridáme olej, roztlačený cesnak, osolíme, okoreníme, premiešame šalát a zalejeme. Dobre premiešame, podávame vychladené.

Šampiňónový šalát s bielou fazuľou v citrusovom náleve

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

600 g šampiňónov, 400 g bielej fazule, 2 dl pomarančovej šťavy, 4 PL citrónovej šťavy, 4 PL panenského olivového oleja, 4 strúčiky cesnaku, mleté biele korenie, soľ, 300 g čerstvej valeriány poľnej

Postup

Fazuľu deň vopred namočíme. Na druhý deň ju uvaríme v osolenej vode. Tomuto procesu sa úspešne vyhneme, ak použijeme konzervovanú fazuľu, ktorú len scedíme. V osolenej vode uvaríme aj šampiňóny. Vychladnuté šampiňóny pokrájame na tenké plátky a zmiešame s umytou a nasekanou valeriánou. Na zálievku zmiešame pomarančovú a citrónovú šťavu s olejom, pridáme roztlačený cesnak, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Šampiňóny s fazuľou polejeme zálievkou a podávame.

Šampiňónový šalát s hroznom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

370 g šampiňónov, 300 g hrozna, cibuľka, 2 dl vínneho octu;, 2 PL olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ, malá hlávka šalátu

Postup

Bobule hrozna porozkrajujeme po dĺžke a ak treba, odstránime kôstky. Šalát rozoberieme, šampiňóny poprekrajujeme na polovice, cibuľku nakrájame nadrobno. Všetko zmiešame, zalejeme dressingom z olivového oleja, octu, čierneho korenia a soli a opatrne premiešame.

Šalát s hubami

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

100 g sterilizovaných húb, 400 g hovädzieho mäsa, 2 mrkvy, 200 g zeleru (buľva), kapia v oleji, 1 PL worcesterskej omáčky, citrónová šťava, soľ

Postup

Hovädzie mäso prudko povaríme spolu s mrkvou, zelerom a cibuľou. Vychladnuté mäso nakrájame na kocky, pridáme nakrájanú zeleninu a huby, na rezance nakrájané kapie, worcesterskú omáčku, soľ a citrónovú šťavu. Dobre premiešame a podávame s tmavým chlebom.

Šalát z hlivy ustricovitej s kukuricou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

600 g hlivy ustricovitej, 80 g sterilizovaných kukuričných zŕn, 80 g hrášku, 120 g paradajok, 100 g bieleho jogurtu, citrónová šťava, cibuľa, olivový olej, mleté biele korenie, soľ, petržlenová vňať alebo pažítka

Postup

Hlivu nakrájame na plátky a podusíme na cibuli orestovanej na olivovom oleji. Osolíme a okoreníme. Scedíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej hlivy pridáme kukuricu, hrášok (mladý, sterilizovaný, mrazený), citrónovú šťavu, biely jogurt a nakrájanú dužinu z paradajok. Opatrne premiešame a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Šalát z hlivy ustricovitej s majonézou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g hlivy ustricovitej, cibuľa, olej, 50 g majonézy alebo jogurtu, vajce, kapia, citrónová šťava alebo ocot, mletá rasca, soľ

Postup

Jemne nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájanú hlivu, posolíme a tekutinu vydusíme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladených húb vmiešame majonézu, okoreníme, ochutíme citrónovou šťavou alebo octom, trochou cukru a mletou rascou. Na miske obložíme nakrájaným natvrdo uvareným vajcom a kapiou. Môžeme obložiť aj sterilizovanou fazuľkou a pod.

Šampiňónový šalát s mrkvou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

400 g šampiňónov, 400 g mrkvy, 50 g mäkkej diétnej salámy, 3 PL citrónovej šťavy, 3 dl bieleho jogurtu, 1 dl mlieka, 2 PL masla, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie, hlávkový šalát, pažítka

Postup

Očistenú mrkvu nadrobno nastrúhame. Hlávku šalátu rozdelíme na jednotlivé listy, ktoré opláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a natrháme na kúsky. Očistené šampiňóny nakrájame na plátky a podusíme na masle so soľou, mletým čiernym korením a štipkou drvenej rasce. Keď pustia vodu, zlejeme ju a necháme vychladnúť. Všetky pripravené prísady premiešame v miske, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme marinovať. Zálievku urobíme z bieleho jogurtu rozšľahaného v mlieku, do ktorého vmiešame nadrobno nasekanú pažítku. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a  necháme v chladne odležať. Zmes v miske zalejeme zálievkou. Podávame s bielym pečivom alebo chlebom.

Šampiňónový šalát s petržlenovou vňaťou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

150 g sterilizovaných šampiňónov kvalita, cesnak kvalita, citrón kvalita, slnečnicový olej, kryštálový cukor kvalita, mleté čierne korenie, soľ, 2 viazaničky petržlenovej vňate

Postup

Šampiňóny pokrájame na plátky, zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou a prelisovaným cesnakom, pridáme citrónovú šťavu, olej, soľ, korenie a cukor. Všetko zmiešame. Podávame chladené.

Šampiňónový šalát s uhorkou

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

600 g sterilizovaných šampiňónov, šalátová uhorka, biela reďkovka, mrkva, pór, citrónová šťava, olivový olej, petržlenová vňať, bazalka, pažítka

Postup

Zeleninu nakrájame na rezance, šampiňóny na plátky, vložíme do misy, osolíme, pridáme štipku cukru, pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou, premiešame a necháme odležať. Podávame ozdobené zelenou vňaťou (cibuľka, pažítka, bazalka, petržlen ap.).

Šampiňónový šalát so syrom a jogurtom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

300 g sterilizovaných šampiňónov, 200 g tvrdého netučného syra, 2,5 dl bieleho jogurtu, slnečnicový olej, citrón, mleté biele korenie, soľ, 200 g čakanky alebo hlávkového šalátu, 1 PL žeruchy

Postup

Syr pokrájame na hrubšie a širšie rezance spolu so šalátom alebo čakankou. Šampiňóny pokrájame na plátky. Jogurt osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu, posekanú žeruchu, slnečnicový olej a nalejeme na hotovú zmes. Všetko spolu opatrne premiešame a hneď podávame, aby šampiňóny nezmäkli.

Šampiňónový šalát so žeruchou a zelerom

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

4 veľké hlávky šampiňónov, 1 balebo instantnej bylinkovej omáčky, 5 PL olivového oleja, polovica červenej kapie, mleté čierne korenie, soľ, 150 g stopkového zeleru, malá hlávka ľadového šalátu, 150 g žeruchy, 3 PL vody

Postup

Vňať stopkového zeleru očistíme a nakrájame na prúžky, listy šalátu a žeruchu opláchneme, necháme odkvapkať a nakrájame na menšie kúsky. Opláchnutú a očistenú papriku pokrájame na malé kocky. Instantnú bylinkovú omáčku rozrobíme s 3 PL vody a 3 PL oleja. Do misy dáme zeler, šalát a žeruchu; zalejeme bylinkovou omáčkou a jemne premiešame. Šampiňóny nakrájané na plátky orestujeme na troche oleja potom podľa chuti okoreníme a poukladáme spolu s paprikou na šalátovú zmes.

Chutný hubový šalát

4 porcie

Suroviny a ingrediencie

250 g čerstvých húb, 50 g cibule, 0,5 sl paradajkového pretlaku alebo kečupu, 1 dl bieleho vína, 0,5 dl oleja, bobkový list, 2 zrnká čierneho korenia, soľ, petržlenová vňať

Postup

Očistené a umyté huby pokrájame po dĺžke na štvrtky až osminky a dusíme na cibuľke spenenej na oleji, kým sa z nich neodparí voda, potom osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, biele víno, paradajkový pretlak a dodusíme. Ochladíme a podávame studené, posypané nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA