Diéta CHUDNUTIE a BIELKOVINY - len ich dostatok v strave vám pomôže SCHUDNÚŤ.

17.05.2013 23:40

Chudnutie nie je len zostavenie jedálneho lístka z alebo bez bielkovín. Postavenie bielkovín pri chudnutí je nezastupiteľné. Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu. Pri  nedostatku bielkovín dochádza k zníženiu bazálneho metabolizmu. Bielkoviny sa trávia pomalšie a telo si z nich menej ukladá prebytočnú energiu do tukových zásob. 

Žiadne drastické obmedzenia stravy a  ani nevhodné redukčné diéty nie sú spôsobom ako schudnúť. Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu začnete obmedzovať prísun jedla a teda aj živín, hoc iba jedno jedlo denne, telo sa začne brániť a naopak má tendenciu si robiť väčšie zásoby energie. A tak, po krátkodobom úbytku váhy, začína Vaša váha pribúdať ešte rýchlejšie. Navyše, aby telo šetrilo energiu, spomalí metabolizmus a vy pozorujete zvýšenú únavu.

Pri klasických diétach tak, že začneme jesť menej, oslabíme organizmus o správny prísun bielkovín - proteínov. Tie sú ale práve k chudnutiu nevyhnutné, čo si málokto uvedomuje. Ku spaľovaniu kalórií dochádza totiž vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkovinu. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začneme uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať proteín.

Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu (v bežnej strave ľudí s nadváhou sa ich množstvo zvyčajne pohybuje do 15 percent). Zaradenie dostatočného množstva bielkovín do diéty je nevyhnutné. Bielkoviny obsahujú oproti tukom polovičné množstvo energie a majú vysokú sýtiacu schopnosť. Energetická hodnota 1 g bielkovín je cca 4 kalórie. Pri nevyváženej strave s nedostatkom bielkovín alebo pri hladovke sa môže stať, že organizmus chudnúceho začne čerpať bielkoviny z vlastných zdrojov. Hladujúce telo si neberie energiu iba z tukových zásob, ale musí siahnuť i do bielkovín v svalstve – v tele začne rýchlo klesať podiel svalovej hmoty. Tým sa stále prehlbuje nepriaznivý pomer medzi aktívnou svalovou hmotou a tukovým tkanivom a pritom dochádza k zníženiu bazálneho (základného) metabolizmu. Pokiaľ po takejto diéte opätovne priberiete (jojo efekt), a to je takmer isté, tak nenaberiete svalovú hmotu, ale tukové tkanivo. Navyše u žien vzniká ideálny priestor pre vznik celulitídy. Obnova svalovej hmoty sa uskutoční iba prísunom dostatočného množstva bielkovín. Oproti strave vhodnej pre zdravého človeka, pri chudnutí je potrebné uprednostniť konzumáciu bielkovín.

Sójová bielkovina dnes tvorí veľmi zdravý alternatívny zdroj bielkovín k tradičným živočíšnym zdrojom ako sú mäso, vajcia a mliečne výrobky. Jej význam vo výžive a v športe prudko rastie a sójová bielkovina si právom získava medzi ostatnými proteínmi jednu z popredných pozícií. Sója je zdrojom výnimočne kvalitných bielkovín. Kvalita sójového proteínu je zrovnateľná s využiteľnosťou vaječnej i mliečnej bielkoviny z kazeínu, je dokonca lepšia ako hovädzia bielkovina. Sójové bielkoviny majú ešte ďalšie výhody a to, že strava na báze sójovej bielkoviny potlačuje nárast nádorov. Látky ako urkumín a genistein, nachádzajúce sa v sóji majú protirakovinový efekt. Diadzein a ďalšie flavonoidy podporujú nárast svalovej hmoty. Naviac v sójových proteínoch nie sú žiadne skryté tuky, ako je tomu u živočíšnych bielkovín, ktoré by obsahovali škodlivý cholesterol. Preto je sójová bielkovina výborným doplnkom stravy pri získavaní čistej svalovej hmoty.

Dnes prevláda názor, že asi 1,5 - 3 g bielkovín na 1 kg váhy tela za 1 deň je potrebné množstvo na správnu výživu organizmu. Nedostatok bielkovín v potrave zapríčiňuje poruchy mnohých funkcií. Pozorovali sa hormonálne poruchy, zaostávanie telesného a rozumového rozvoja detí, spomalenie rastu, oneskorenie osifikácie kostí, málokrvnosť, spomalené hojenie rán, pokles odolnosti, náchylnosť k obezite, pokles duševnej a telesnej výkonnosti, zníženie spontánnej pohyblivosti svalovej sily a pod. Veľký a dlhotrvajúci nedostatok bielkovín v potrave môže viesť až k smrti hladom.

Limitujúcim faktorom je schopnosť obličiek a pečene spracovať isté množstvo bielkovín. Ak je táto hodnota presiahnutá, telo už ďalšie bielkoviny jednoducho neprijme. Pri ich nadmernej konzumácii (cca nad 3g / kg hmotnosti) je telo prinútené zbaviť sa ich. Telo nedokáže efektívne ukladať tieto proteíny, ako je tomu pri nadmernom množstve energie vo forme tukov a cukrov. Tento proces eliminácie nadbytku bielkovín je náročný a má vplyv na výkonnosť organizmu. Ak k takémuto niečomu príde, klesá fyzická výkonnosť a svalový rast. V tele sa začínajú hromadiť dusíkaté katabolity a  organizmus sa zakysľuje. Dodržiavanie pitného režimu zabraňuje hustnutiu krvnej plazmy a dokáže znížiť zakyslenie. Vnútorné orgány sú menej namáhané. Tzv. alkalizácia organizmu by mala byť tiež samozrejmosťou. Znamená to stravu bohatú na zeleninu a ovocie.

Ktoré bielkoviny sú kvalitnejšie – rastlinné alebo živočíšne?
Všetky bielkoviny majú svoj prapôvod v rastlinách, resp. baktériách. Ako súčasť krmiva hospodárskych zvierat prechádzajú do ich svalov  a odtiaľ vo forme mäsa či mlieka do tráviaceho systému človeka. Kvalita bielkovín závisí iba na ich aminokyselinovom zložení, na ničom inom.  Tak považujeme napr. sójovú bielkovinu, ktorá obsahuje všetky  aminokyseliny za rovnako kvalitnú ako väčšinu živočíšnych bielkovín alebo zmes fazule a ryže.

 

Zdroj bielkovín

PER

PDCAAS

Vajce       

3,8

1,0

Ryby     

3,6

1,0

Kravské mlieko                         

3,1

1,0

Srvátka  

3,0

1,0

Hovädzie mäso                         

2,9

0,91

Kazeín (bielkovina z tvarohu)  

2,8

1,0

Sójová bielkovina (izolát)         

2,1

1,0

Sójové bôby                                

2,1

0,92

Pšenica

1,5

0,42

 

PER          účinnosť bielkovín, meraná váhovým prírastkom
PDCAAS vstrebateľnosť bielkovín podľa aminokyselinového zloženia(ideálna hodnota je1).  

Podľa tejto tabuľky živočíšne zdroje bielkovín, ako vajce, srvátka a hovädzie mäso sú všeobecne hodnotnejšie ako rastlinné zdroje,  ako napr. pšenica, i keď  sója je výnimkou. Najhodnotnejšie bielkoviny môžeme očakávať z takých zdrojov, ako sú ryby, mlieko a vajcia. Po nich nasleduje hovädzie mäso, hydina a až potom bielkoviny rastlinného pôvodu. Na druhej strane, tieto potraviny okrem bielkovín obsahujú aj tuk, preto si treba vyberať tie druhy, ktoré obsahujú čo najmenej tuku.

Pri sójových koncentrátoch očakávajte ešte prítomnosť blahodarných isoflavonov, ako je napr. látka podobná estrogénu – genistein.  Je to silný antioxidant, ktorý prospieva ženám aj mužom, pretože pôsobí proti rakovine prsníka a rakovine prostaty. Znižuje riziko kardiovaskulárnych ťažkostí.

Množstvo bielkovín, aké by sme mali jesť, sa líši podľa veku aj podľa toho, či človek športuje, chudne, alebo sa stravuje normálne. Pri chudnutí v strave príjem bielkovín zvyšujeme v snahe čo najviac ochrániť svalovú hmotu. Aj v športe je príjem bielkovín vyšší. No neodporúča sa s príjmom bielkovín ísť do príliš vysokých čísiel. Nadbytočné bielkoviny sa v tele využiť nedajú a ukladajú sa vo forme tuku. Ak je bielkovín v strave priveľa, telo ich musí zbytočne veľa spracovať a to predstavuje zbytočnú záťaž, hlavne na ľadviny a pečeň.

Pri chudnutí a voľbe koľko bielkovín potrebujete denne skonzumovať je dôležitý Váš Proteín Faktor.  Proteín faktor je množstvo proteínu - bielkovín v gramoch, ktoré Vaše telo denne potrebuje. Proteín pomáha budovať Vašu čistú svalovú hmotu. Dôležité je, aby ste si uvedomili, že každý kilogram svalovej hmoty spaľuje denne až 30 kalórií za deň, zatiaľ čo rovnaká hmotnosť tuku spaľuje minimum - približne 3-4 kalórie za deň. Čím viacej svalstva máte, tým je vyššia Vaša metabolická miera a tým rýchlejšie spálite nechcené kilá. Proteíny tiež pomáhajú regulovať hlad, čo uľahčuje Vaše chudnutie. Svalstvo, ktorého základným zdrojom rastu a správneho fungovania sú bielkoviny, spaľuje kalórie aj počas spánku. Nesprávne vyživovanie tela a teda aj svalstva sa výrazne podieľa na ukladaní skonzumovaných kalórií do podkožných tukových zásob. Pri aktívnom pohybe organizmus spaľuje viacej kalórií. Pokiaľ budete konzumovať denne toľko kalórií koľko spálite a máte dobrý metabolizmus (opakované a nevhodné diéty a nesprávny spôsob stravovania spomaľujú metabolizmus – spôsob spracovávania skonzumovaných kalórií), udržíte si rovnakú hmotnosť. Pokiaľ ich budete konzumovať viac, budete priberať na váhe. Ak budete menej a samozrejme vhodne jesť, budete chudnúť.

Schudnúť sa dá aj pri rozumnej a vhodnej konzumácii bielkovín z mäsa a mäsových výrobkov. Bez správneho výberu stravy dokážete ťažko schudnúť. Základný nedostatok pri klasických diétach je, že chudnúci začne jesť výrazne menej a tak oslabí svoj organizmus aj o dostatočný prísun bielkovín - proteínov. Tie sú však  práve k zmysluplnému chudnutiu potrebné. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkoviny. Pokiaľ ich máte v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahnete. Bielkoviny sú jednou zo základných živín a ich zdrojom je hlavne mäso. 

Najvhodnejšie mäso (bielkoviny) pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika  a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos). Pri prípravkoch z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky. Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk - kalórie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu. V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu.

Kalorické a výživové hodnoty jednotlivých druhov mäsa a výrobkov z neho.

Potraviny

váha (g)

bielkoviny (g)

sacharidy (g)

tuky (g)

Kcal

Baranina

100

17,1

0

19

240

bôčik lahôdkový

100

11,5

 

61,0

589

bôčik pečený

100

0,0

0,0

0,0

354

Bravčová málo mastné (karé pečené)

100

27,0

0,0

15,0

238

Bravčová slanina

100

2,5

0,0

89,0

806

Bravčová sviečkovica panna

100

30,5

0,0

6,5

179

Bravčové chudé

100

18,2

0

14,2

238

Bravčové karé pečené

100

16,5

0,0

21,0

262

Bravčové kolienko

100

17,4

0,0

25,8

302

Bravčové ražniči

100

19

4

25

326

Bravčové stehno

100

12

12

14

166

bravčové vo vlastnej šťave

100

13,7

0,1

27,3

300

Bravčový bôčik, dusené

100

29,0

0,0

30,3

388

bravčový rezeň smažený

100

22,5

0,1

17

321

cigánska pečienka -

100

0,0

0,0

0,0

232

čevapčiči

100

19,0

5,0

23,0

292

Debrecínka -

100

2

0,1

21

269

Droby

100

0,0

0,0

0,0

202

Filé

100

16,0

0,0

0,8

76

filé mrazené

100

13,6

0,1

0,5

59

Filé, Treska

100

16,5

0,1

0,4

74

Hovädzia roštenka pečená -

100

28

0,1

7,6

180

Hovädzia sviečková -

100

20,6

0,3

7,6

146

hovädzie prírodné pečené

100

0,0

0,0

0,0

180

Hovädzie stehno

100

20,0

0,0

8,0

153

Hovädzie varené

100

24,5

0,0

8,0

170

hovädzie vo vlastnej šťave

100

16,6

0,2

10,3

160

Hovädzia sviečková dusená

100

21,0

0,0

8,0

160

Hus

100

15,0

0,2

32,0

358

Huspenina

100

8

1

6

93

Huspenina ťažká s kuracím mäsom

100

8

5

12

139

jaternica

100

12,0

10,5

15,2

227

Kabanos -

100

13,6

1,9

27,8

290

Kačacie mäso pečené -

100

15,3

0

39,1

406

kapor

100

7,9

0,0

2,9

57

Klobása čabajská

100

23,0

0,0

48,5

530

klobása moravská

100

12,3

0,1

21,2

245

Krabie tyčinky

100

18,5

1,5

1,5

123

Kura pečené -

100

12,6

1,1

3,2

86

kurací rezeň zo syrom

100

37,0

4,0

32,0

449

kuracia (hydinová)  pašteka -

100

19

1,2

22,7

280

kuracia (hydinová) tlačenka -

100

18,5

0,2

11,9

174

kuracie (hydinové) párky lahôdkové -

100

13,9

1,6

19,2

245

Kuracie prsia -

100

18,9

0,3

1,0

87

kuracie prsia s kožou

100

22,2

0,1

6,2

145

kuracie rezne

100

18,9

0,3

0,6

87

Kurča, kuracie stehno -

100

20,0

0,4

7,0

137

Losos

100

20,0

0,0

14,0

201

Makrela

100

18,0

0,1

11,6

190

makrela pitvaná

100

12,3

0,1

7,5

113

Makrela údená -

100

14,2

0

10,9

179

Makrela v tomate -

100

14,3

3

7,4

133

mäso bravčové - kare

100

14,7

0,0

12,1

170

mäso bravčové - krkovička

100

15,4

0,0

25,0

286

mäso bravčové chudé - priemer

100

10,5

0,0

24,0

252

mäso bravčové tučné

100

8,7

0,0

37,0

361

mäso hovädzie - priemer

100

12,5

0,0

13,0

167

moravský vrabec

100

16,0

4,0

32,0

376

Morčacie mäso -

100

15,6

0,2

5,5

97

kuracie na zelenine + rezance

100

9,68

39,61

0,84

213

párky

100

12,5

1,4

22,4

259

párky hydinové

100

16,8

0,1

9,9

155

Párky sójové - AlfaBio

100

17,2

9,2

13,7

228

Párky sójové - Vegarky - SojaProdukt

100

9,0

14,0

34,0

401

Pečienka kuracia

100

18,9

1,1

4,0

117

Pečeňový syr -

100

13,9

1,3

32

353

Rybacie filé z tresky -

100

17,7

0,1

0,4

75

Ryby - Filé z aljašskej tresky -

100

16,0

0,0

0,1

65

Ryby - Sardinky v oleji -

100

24,1

0,0

13,9

221

Ryby - Slede mexické

100

19,0

28,7

8,0

256

Ryby korenené filety, slede v zelenine (Lidl-200g)

100

18,5

3,3

3,2

130

Ryby - pečený sleď v marináde

100

14

1,8

2

154

Ryby -sardinky v paradajkách -

100

12,9

4,4

6,3

126

salám Gothaj -

100

10,1

0,1

37,9

427

Salám jemný -

100

11,8

0,1

23

259

Salám jemný hydinový -

100

11,9

1

17

182

Salám konský -

100

14,7

3,4

6,1

125

salám lovecký -

100

27,5

0,2

35,0

443

salám šunkový -

100

17,8

0,1

14,6

200

Saláma priemer

100

0,0

0,0

0,0

381

Sardelová pasta -

100

6,6

0

23

237

Sardinky v oleji -

100

22,6

1,3

19,4

242

sardinky v tomate

100

12,5

4,3

6,1

122

Slanina anglická -

100

10,5

0

40

396

Slanina bravčová domáca -

100

3,5

0,1

84

761

Slede

100

17,7

0,1

12,5

183

Škvarky

100

63,9

0,0

18,2

441

špekáčky

100

8,8

1,8

27,1

289

Šunka hydinová

100

26,6

0,0

12,9

221

Šunka kuracia jemná

100

8,2

0,1

6,8

96

Šunka prasa

100

26,0

0,0

27,0

360

tlačenka hydinová

100

16,6

0,1

10,8

165

tlačenka tmavá

100

13,6

0,2

25,6

285

treska obyčajná

100

9,6

0,1

0,2

41

Tuniak stejk konzerva

100

20,0

0,0

15,0

226

Tuniak v oleji

100

23,8

0,0

21,0

282

Tuniak vo vlastnej šťave

100

24,0

0,0

0,6

101

Údená krkovička -

100

15,7

0

36,6

385

Údenáče

100

16

0

8

118

zavináče -

100

11,3

5,5

11,9

175

zavináče - Hering Filles

100

8

0,5

8

105

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA