DIÉTA Ako schudnúť Keď chcete schudnúť vyhnite sa zlým diétam - ALKALICKÁ DIÉTA.
16.06.2012 09:31Človek má naprogramované vnútorné mechanizmy na reguláciu hmotnosti, ktorými náš organizmus kompenzuje istú nerovnováhu hmotnosti pri prijímaní potravy. Ľudia s nadváhou majú túto sebareguláciu narušenú: rýchlejšie priberajú alebo jednoducho potrebujú menej kalórií pre svoju energetickú bilanciu. Približne v 25% je na vine genetický základ, zvyšok zapríčiňuje vlastný životný štýl. Patria k nemu nesprávne stravovacie návyky, príliš veľa diét a nedostatok pohybu. Aj keď mnohé rýchle diéty prinášajú spočiatku dobré výsledky, tento úspech obyčajne dlho nevydrží. Väčšinou to, čo si človek tvrdo odhladoval, čoskoro opäť naberie, a nezriedka sa stáva, že napokon váži viac ako predtým.
Na nadváhu človeka vplýva aj pomer konzumácie kyslých a zásaditých potravín. Telo človeka udržiava tuk ako ochranu pred nadbytkom kyselín. Nadbytočné kyseliny začnú rozkladať tkanivá a orgány v tele človeka tak, ako kyslá omáčka zjemňuje mäso. Telo človeka preto bez ohľadu na následky, začne využívať tuk zo stravy i tela na svoju ochranu. Z krátkodobého hľadiska je to dobre, keďže vaše telo sa chráni pred bezprostredným poškodením kyselinami. Zlé na tom je, že zásoby tuku/kyselín spôsobujú najrozmanitejšie zdravotné ťažkosti. Prekyslenie organizmu uvádza do pohybu nebezpečný cyklus nerovnováhy. Dôsledkom je nielen obezita, ale aj choroby, ochorenia i zdravotné problémy. Veľké množstvo kyselín oberá telo o kyslík, bez ktorého sa spomaľuje metabolizmus. Trávenie prebieha pomalšie, čo vyvoláva priberanie, a čo je horšie, spôsobuje hnitie potravy! Nadmerná konzumácia mäsa, hlavne bravčového a hovädzieho vám pomáha dostať organizmus do takéhoto nevhodného stavu. Dôvodom je vysoký obsah živočíšnych bielkovín a tukov s nasýtenými mastnými kyselinami, cholesterolom, a je príčinou mnohých ochorení ( napr. reumatizmus, artérioskleróza, rakovina, žlčové kamene, obezita.). Ak už konzumujeme mäso, vyberajme si ryby (obsahujú aj omega3mastné kyseliny - znižujú cholesterol), chudé hydinové, hlavne kuracie mäso - hlavne prsia, alebo môžeme mäso nahradiť obilninami, strukovinami, sójovým mäsom. Najvýznamnejšia je v tomto smere práve sója. Je to kvalitná bielkovina, akoby mäso v strukoch a to za dosť nízku cenu.
Obmedziť konzumáciu bravčového a mastného mäsa nie je potrebné len kvôli tukom, obezite a cholesterolu. Naša krv, podobne ako mlieko, je z 20% kyslá, ale až 80% alkalická, čiže zásaditá. Keď konzumujeme prevažne potraviny zvyšujúce kyslosť vnútorného prostredia, organizmus sa bráni zvýšeným vylučovaním vápnika z kostí i zubov. Trvalé prekyslenie organizmu vedie ku vzniku chorôb. Preťažené sú najmä orgány vylučovacie, predovšetkým obličky.
Najväčší podiel na odpadových látkach v tele má kyselina močová, ktorá sa usadzuje v kĺboch a kostiach(vzniká nepríjemná choroba "dna"). Cholesterol je takisto chemická zlúčenina kyselín. Z toho vyplýva , že ak si chceme zachovať vnútorné prostredie organizmu v rovnováhe, príjem kyslých a zásaditých potravín by mal byť v pomere 1:4. Na štyri diely zásaditej potravy si môžme dovoliť skonzumovať jeden diel kyslej.
Medzi kyslo reagujúce potraviny patrí predovšetkým mäso. Ďalej sú to všetky živočíšne tuky, rafinované oleje a cukor, biely chlieb i pečivo, cestoviny z bielej múky, čokoláda (tieto majú tiež vysoký GI) a soľ a niektoré druhy ovocia (tie však majú mnohé iné nenahraditeľné funkcie pri prísune enzýmov, vitamínov a nerastných látok!).
Neutrálny je banán, melón, sladké jablká, paradajky.
Zásadito reagujú jedlé gaštany, pšeničné otruby a klíčky, zemiaky, cesnak, cibuľa, zelenina, sója.
Alkalickou (zásaditou) výživou a životným štýlom sa dá predísť a zbaviť sa väčšiny známych chorôb vrátané rakoviny, sklerózy multiplex, reumy, žalúdočných vredov, astmy, alergií, migrény, menštruačných bolesti, impotencie, straty vlasov, akné, chrípky, nádchy ..
Alkalický stravovací režim - niekoľko najdôležitejších zásad:
1 - Piť pohár alkalickej filtrovanej vody každú hodinu.
2 - Jest surovú zeleninu s každým jedlom.
3 - Vylúčiť z jedálnička všetky zvieracie proteíny okrem rýb (mäso, mlieko, syry, vajíčka...).
4 - Najväčšie jedlo dňa je obed a nie večera.
5 - Večer jest čo najmenej a len zeleninu.
6 - Vyhýbať sa sladeným nápojom, bublinkovým nápojom, umelým sladidlám, káve a alkoholu.
7 - Vyhýbať sa chemikáliám v potravinách.
8 - Cvičiť, pohybovať sa, športovať, dýchať.
9 – Pozitívny prístup k životu.
Správne kombinácie jedál
Proteíny sa neznášajú so škrobmi! Proteíny (ryby) jeme len so zeleninou.
Škroby (nekvasený nepšeničný chlieb, nepšeničné cestoviny) jeme len so zeleninou. Dôvod: Žalúdok používa iné enzýmy na škroby a iné na proteíny. Ak jeme proteíny so škrobmi, žalúdok uvoľní oba enzýmy naraz a tie sa navzájom neutralizujú. Strava zostane veľmi dlho v žalúdku nestrávená a toxíny z kvasenia otrávia cely organizmus.
OVOCIE sa neznáša so žiadnym iným jedlom! Ovocie treba jest na prázdny žalúdok (strávi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s čímkoľvek v žalúdku, začne kvasiť a kvasne produkty otrávia organizmus.
PRESTAVKA MEDZI JEDLAMI: Žalúdok potrebuje 2 - 3 hodiny na spracovanie jedla bez vyrušovania. Ak zjeme niečo medzi jedlami, tráviaci proces sa preruší a vytvorí sa prebytočné množstvo kyselín v žalúdku.
Neprejedajte sa! Žalúdok potrebuje 1/3 svojho objemu na miešanie a spracovanie jedla. Ak sa prejeme, žalúdok je vystresovaný z napätia a nedostatku priestoru. Spracovanie jedla sa rapídne spomalí a jedlo sa prílišným kvasením stane toxickým.
Alkalické a kyslé jedla a nápoje - prehľad
ALKALICKÉ JEDLÁ 75% (3/4 z dennej dávky) |
|
KYSLÉ JEDLÁ 25% (1/4 z dennej dávky) |
||||
NAJVIAC ALKALICKE |
Stredne alkalicke |
Malo alkalicke |
KATEGORIA JEDLA |
Malo kysle |
Stredne kysle |
NAJVIAC KYSLE |
Zerucha vyhonky/trava Jacmen vyhonky/trava Psenica vyhonky/trava Soja vyhonky Uhorka Akekolvek vyhonky, klicky Akakolvek trava Kel Petzlen Morske rastliny |
Spenat Cvikla (cerstva) Cervena redkovka Kapusta Brokolica Zazvor Zelena fazulka Hlavkovy salat Zeler Paprika |
Mrkva Karfiol Kalerab Ruzickovy kel Cukina Chren Cibula Por Hrach (cerstvy) Paprika Tekvica Baklazan Biela redkovka Asparagus Articoky |
Zelenina Korenova zelenina |
Varena zelenina |
Mrazena zelenina |
Sladke zemiaky Nakladana zelenina Hriby Kysla kapusta Konzervovana zelenina |
Sojovy lecitin - cisty Sojove fazule (namocene a potom ususene) |
Sojove fazule cerstve Granulovana soja (varena, mleta) Lima fazula Biela fazula |
Sosovica Tofu Sojova muka |
Strukoviny |
Cicer Cervena fazula Cierna fazula |
|
|
Tekvicove semena |
Zerucha semeno |
Psenica spalda Pohanka Quinoa Sezamove semena Kmin Rasca Fenikel |
Obilniny Semena |
Basmati ryza Lanove semena Slnecnicove semena Proso |
Hneda ryza Psenica Divoka ryza Biela ryza Ovsene vlocky Ovos |
Jacmen Kukurica Raz |
|
|
Mandle (namocene) Mandlove maslo |
Orechy |
Brazilske orechy Lieskovce Pecans |
Vlasske orechy |
Kesu orechy Arasidy Arasidove maslo Pistacie |
|
|
Chlieb zo spaldovej psenice (bez kvasnic a cukru) |
Chleby (zemle, pity, tortily) |
Chlieb z naklicenej psenice (bez kvasnic a cukru) |
Biely chlieb Piskotove cesto Celozrnny chlieb Razny chlieb |
|
|
|
Olivovy olej Kokosovy olej Lanovy olej Sezamovy olej Rybi olej (vsetky za studena lisovane) |
Tuky a oleje |
Slnecnicovy olej Canola olej Olej z hroznovych semien |
Margarin Maslo Kukuricny olej |
|
|
Avokado Paradajka |
Citron Limetka Grapefruit Kokos - cerstvy Visna |
Ovocie |
Marhula Cucoriedka Ceresna Slivka Nektarinka Zlty melon |
Hrozno Jablko Hruska Banan Pomaranc Mandarinka Ananas Jahoda Papaja Mango Cerveny melon Malina Broskyna Ribezle Malina Sipka |
Susene ovocie Zavarane ovocie |
Materske mlieko |
|
Kozie mlieko |
Mliecne produkty |
Sojove mlieko Ryzove mlieko Mlieko Smotana |
|
Syr Tvaroh Zmrzlina Jogurt Sojovy syr Kozi syr Proteinove zmesy z mlieka |
|
|
|
Maso Hydina Ryby |
Sladkovodna ryba (volne chytena, nie z farmy) |
Morska ryba (volne chytena, nie z farmy) |
Bravcove Hovadzie Jahnacie Kura Kacka Hydina Vajcia Pecen Organy Sardinky (konzerva) Tuniak (konzerva) Kreveta Lobster Ryba z farmy Ustrice |
Sol Celtic (morska) |
Cesnak Cibula Zazvor Oregano Paprika Cayenne paprika |
Bylinky Vacsina korenin |
Prisady Bylinky Koreniny |
Kari korenie |
Vanilka Stolova sol Kecup Majoneza |
Ocot Jablcny ocot Horcica Ryzovy sirup Sojova omacka Vegeta Dzem, lekvar Kvasnice Kakao |
|
|
Stevia |
Cukrovinky Sladidla |
|
|
Umele sladidla Sacharin Aspartam Xylitol Biely cukor Repny cukor Cokolada Med Sirup, slad Cukrova trstina Fruktoza Turbinado cukor Halva Melasa |
Alkalicka voda |
|
Caj (bylinkovy, zeleny) Prirodna voda (Fiji, Hawaiian, Evian) Destilovana voda |
Napoje |
Ryzove mlieko |
Perliva voda Soda Ovocny dzus cerstvy
|
Likery, tvrdy alkohol Pivo Vino Kava Cola Caj (cierny) Ovocny dzus sladeny |
Soda bikarbona |
|
|
Rozne |
|
|
|
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť