DIÉTA Ako schudnúť AKO SCHUDNÚŤ ČO NAJRÝCHLEJŠIE - recepty.
06.08.2012 01:28CHUTNÉ, ZDRAVÉ NÍZKOKALORICKÉ RECEPTY NA CHUDNUTIE. Chudnutie nie je len zostavenie jedálneho lístka na celé obdobie chudnutia. Po krátkom čase vás takéto chudnutie prestane baviť a pustíte sa do konzumácie jedál, ktoré vám predtým priniesli neželané kilá. Mali by ste sa naučiť, z čoho by sa mala vaša strava skladať na raňajky, obed i večeru. Keď chcete schudnúť čo najrýchlejšie, tak viac ako 7 kilogramov by ste za mesiac nemali zahodiť. Stresované telo by vám to vrátilo jojo efektom. Ponúkame vám zopár receptov, pomocou ktorých sa naučíte zdravšie stravovať a tým aj chudnúť. Keď chcete znížiť príjem kalórií v niektorých receptoch, tak môžete nahradiť niektoré ingrediencie nízkokalorickou náhradou (napr. smotanu mliekom)
Kalerábový šalát s jogurtom a mätou
Ingrediencie
1 kaleráb, biely Probio jogurt, pažitku, petržlenovú vňať, mandľové lupienky, alebo slnečnicové semiačka, trocha citrónovej šťavy
Postup
kaleráb najemno nastrúhame, zmiešame s jogurtom, pridáme nasekanú pažítku, petržlen, ozdobíme lístkami mäty a pokvapkáme citrónovou šťavou. Mandle, alebo slnečnicové semiačka nasucho opražíme, a posypeme naservírovaný tanier.
Cibuľová polievka s nivou
Ingrediencie
7 stredne veľkých cibúľ
1 veľká PL masla
20 dkg plesnivého syra - niva
1 syrokrém v črievku
2 kocky slepačieho bujónu
štipka bieleho korenia
soľ podľa chuti
toasty
trošku nastrúhaného tvrdého syra
Postup
Cibuľu pokrájame na kolieska, podusíme na masle tak , aby nezhnedla. Na stredne zmäknutú cibuľu nastrúhame Nivu, vytlačíme syr z črievka, premiešame a pokoreníme. Vhodíme 2 kocky bujónu a zalejeme cca 1,3 dcl vriacej vody. Zľahka premiešame, aby sa syr skamarátil s vodou.
Medzi tým si pripravíme v toustovači toasty. Za 5 minút je už polievka uvarená. Naberieme ju do misiek na polievku a prikryjeme každú jednu pripraveným toastom. Posypeme tvrdým nastrúhaným syrom.
Špenátová polievka
Ingrediencie
1 bal. špenátový pretlak
cibuľka
2-3 strúčiky cesnaku
olej
múka Promix PK
mlieko
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Na oleji opražíme múku Promix PK, urobíme svetlú zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, mierne opražíme, pridáme pretlačený cesnak, zalejeme studenou vodou. Zápražku rozvaríme, do vriacej vložíme mrazený špenátový pretlak. Za stáleho miešania špenát rozpustíme a krátko povaríme. Na záver zahustíme zátrepkou z mlieka a múky. Posolíme, mierne okoreníme.
Zapečená morská treska s rozmarínom :
Ingrediencie
4 porcie morskej tresky, dve lyžice masla, dve veľke-mäsité paradajky, vetvičku rozmarínu, tri strúčiky cesnaku.
Postup
formu na pečenie potrieme maslom a osolíme, rozložíme do nej tresku, plátky cesnaku a paradajok, okoreníme čerstvo pomletým celým čiernym korením, pridáme natrhaný rozmarín a pečieme 20 minút.
Rýchla hrachová polievka
Ingrediencie
350 g mrazeného hrachu, tri strúčiky cesnaku,1l vody, lyžička masla, soľ a čierne korenie na ochutenie. Na posypanie, 20 dkg na jemno nastrúhané údené tofu
Postup
V hrnci roztopíme maslo na ktoré vysypeme mrazený hrach. Osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút, potom pridáme strúčiky cesnaku, rozmixujeme a varíme ešte asi 5 minút. Pred podávaním posypeme nastrúhaným údeným tofu a môžeme podávať s celozrnným pečivom, alebo žitným chlebíkom.
Kuracia polievka bez kuraťa :
Ingrediencie
900 g tekvicu ( alebo cukety), mrkvu, petržlen, pol kalerábu, pol zeleru, paradajku, pol papriky, cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, celé čierne korenie, soľ, ½ lyžičku kurkumy (nemusí byť – ale dodáva žltú farbu polievke),5 lyžíc rastlinného oleja, 1,5 l vody.
Postup
Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky, tekvicu, alebo cukety pozdĺžne rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jaderníky. Spolu s nakrájanou zeleninou, cibuľou, paradajkou, paprikou a jaderníkmi z tekvice, alebo cukiet vložíme do vriacej vody. Osolíme, okoreníme pridáme korenie, soľ, kurkumu a olej. Varíme pokiaľ sa uvarí koreňová zelenina. Tesne pred odstavením zo zdroja tepla pridáme umytú petržlenovú vňať. Môžeme podávať s ryžovými niťovkami, alebo uvareným pšenom.
Bačovský kyslý guláš
Ingrediencie
800 g baranieho mäsa (alebo bravčového bôčika s kosťou)
150 ml kyslej smotany
víno
300 g fazuľky v strukoch
3 cibule
2 lyžice múky
150 g masti
mletá sladká červená paprika
soľ.
Postup
Z mäsa odrežeme kúsky tuku, nakrájame ho nadrobno a oškvaríme. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masti, pridáme mletú sladkú červenú papriku a do masti vložíme mäso nakrájané na kocky. Kúsky mäsa prudko opečieme, podlejeme vodou a dusíme. Pri dusení mäso necháme opražiť, aby šťava dostala peknú farbu. Mäso znovu podlejeme. Keď začne mäknúť, pridáme očistené struky fazuľky, nakrájané na šikmé rezy a spolu dusíme asi 20 minút, aby bolo mäkké aj mäso aj fazuľka. Potom zalejeme vínom a kyslou smotanou, v ktorej rozmiešame múku. Ak treba, okyslíme troškou octu.
Falošná držková polievka z kurčaťa
Ingrediencie
Kosti, drobky a koža z kurčaťa
1 až 1,25 l vody
soľ
štvrtku zeleru
1 petržlen
1 cibuľu
1 lyžicu oleja
1 lyžičku mletej červenej papriky
štipku mletej štipľavej papriky
2 lyžice hladkej múky
polovicu kocky masoxu
2 strúčky cesnaku
majoránku
mleté čierne korenie.
Postup
Kuracie kosti, drobky a kožu, zeler a polovicu cibule zalejeme studenou vodou, posolíme a uvaríme domäkka. Druhú polovicu cibule nadrobno pokrájame a opražíme. Primiešame uvarenú, na rezance nakrájanú kožu a opäť opražíme do ružova. Zasypeme paprikou, múkou, premiešame a zalejeme precedeným vývarom. Vmiešame uvarené a na kúsky pokrájané mäso, masox, a ešte krátko povaríme. Polievku ochutíme rozotreným cesnakom, majoránkov, korením.
Zemiaková polievka
Ingrediencie
5 väčších zemiakov, ½ lyžičky mletej rasce,1/2 lyžičky mletej sladkej papriky,1/2 lyžičky sušenej majoránky, 5 strúčiky cesnaku, dve lyžice rastlinného oleja, soľ a mleté čierne korenie na ochutenie, 1,5 l vody.
Postup
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.
Škoricová ryža
Ingrediencie
1 ½ pohára ryže, 3 poháre vody, kúsok celej škorice, pol čajovej lyžičky soli, dve polievkové lyžice rastlinného oleja.
Postup
Umytú ryžu opražíme na suchej panvici. Pridáme vodu, škoricu, soľ a privedieme do varu.
Zmiernime energiu na minimum a varíme kým sa vstrebe celý objem vody. Odstavíme zo zdroja tepla, pridáme olej a jemne premiešame.
Lahodná slepačia polievka
Ingrediencie
1 sliepka
300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, zeler)
1 cibuľa
1 pór
2 strúčiky cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
petržlenová vňať
Postup
Sliepku umyjeme a dáme variť do studenej vody. Zatiaľ si nakrájame koreňovú zeleninu. Po hodine varenia k sliepke pridáme zeleninu, očistenú cibuľu, pór a dva strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Uvarenú polievku precedíme, sliepku oberieme od mäsa a mäso i zeleninu vložíme späť do polievky. Hotovú polievku pred podávaním dochutíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Držková polievka
Ingrediencie
700 g držiek
1 veľká cibuľa
soľ
1 1/2 vývaru z kostí
1 veľká lyžica masti
30 g hladkej múky
30 g masti
mletá paprika
rasca
mleté čierne korenie
1 strúčik cesnaku
majoránka
Postup
Očistené držky vyumývame vo viacerých vodách, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou studenou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 1/2 až 3 hodiny. Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, pretretý cesnak so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránkov.
Ryža s cibuľkou
Ingrediencie
1 ½ pohára ryže, soľ, polovicu cibule, 5 lyžíc rastlinného oleja, 1 ½ l vody.
Postup
do vriacej vody pridáme soľ, potom tam vsypeme ryžu a varíme presne 17 minút.
Potom ryžu scedíme. Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, ktorú mierne osolíme.
Odstavíme zo zdroja tepla a primiešame ryžu.
Kuracia plnená roláda
Ingrediencie
4 x 100 g kuracie rezne, 1 kyslú uhorku, 1 vajíčko uvarené na tvrdo, asi 6 cm dlhý kus klobásky , štyri asi 6 cm prúžky z červenej papriky, francúzku horčicu, soľ , korenie, dlhšie špáradlá 0,5 dcl oleja.
Postup
Rezne umyjeme, osušíme, naklepeme. Potrieme francúzskou horčicou, osolíme, okoreníme.
Uhorku, vajíčko, klobásku pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny a spolu s prúžkami červenej papriky striedavo ukladáme do naklepaných rezňov. Zvinieme do rolády, spevnime špáradlom, alebo jednoducho obviažeme silnejšou niťou. Uložíme na rozohriatý olej a sprudka opečieme. Prilejeme trocha vody a pod pokličkou dusíme asi 20 minút.
Kapustové rezance s kalerábom.
Ingrediencie
150 g bezvaječných širokých rezancov, stredne veľký kaleráb, stredne veľkú cibuľu, 0,5 dcl oleja, soľ čierne korenie a ½ lyžičky sladkej červenej papriky.
Postup
Cestoviny uvaríme, scedíme a necháme odkvapkať. Na oleji speníme cibuľu, pridáme na hrubo nastrúhaný kaleráb, osolíme, okoreníme, pridáme červenú papriku a dusíme.
Udusený kaleráb primiešame do cestovín a podávame. Cestoviny sa tvária, ako by boli s kapustou.
Fazuľový šalát
Ingrediencie
100 g fazule adzuki, 6 ks kyslých uhoriek, jednu stredne veľkú cibuľu, 3dcl mrkvu/hrášok,
150 g údeného tofu, 250 ml sójovej smotany, soľ a čierne korenie na ochutenie.
Postup
Adzuki fazuľu uvaríte a scedíte, nechajte odkvapkať. Na kolieska nakrájané uhorky a na polmesiačiky nakrájanú cibuľu obvaríme vo vriacej vode, scedíme a pridáme do uvarenej adzuki fazule. Pridajte scedenú mrkvu/hrášok, na hrubom strúhadle nastrúhané údené tofu, zalejte sójovou smotanou, osoľte, okoreňte a poriadne premiešajte. Môžete podávať s pečivom, alebo chlebíkom.
Šošovicový šalát s jablkom
Ingrediencie ( rozpočet na 4 porcie ):
150 g šošovice (najlepšie dve farby, napr. hnedá a žltá), 1 väčšie červené jablko, 1 jarnú cibuľku, 2 lyžice majolenky Hellmann´s, 2 lyžice omáčky Hellmann´s Dijonnaise, šťavu z polovice citróna, štipku cukru, štipku soli, čerstvo drvené čierne korenie
Postup:
Šošovicu namočíme cez noc a na druhý deň uvaríme domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Jablko nakrájame aj so šupkou na malé kocky cca 4 × 4 mm a dáme do misy. Zastrekneme citrónovou šťavou a dobre premiešame. Pridáme šošovicu a nasekanú jarnú cibuľku. Premiešame s majolenkou Hellmann´s a omáčkou Dijonnaise Hellmann´s a jemne dochutíme soľou, čiernym korením a cukrom.
Teľacie fašírky s rozmarínom
Fazuľová polievka s kyslou kapustou
Ingrediencie
40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká
1 stredne veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
4 stredne veľké zemiaky
30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou
25 - 30dkg dobrej domácej údenej klobásy
soľ - podľa chuti
vegeta - podľa chuti
čierne korenie - mleté - podľa chuti
Postup
Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.
Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 - 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.
Mrkvový krém
Ingrediencie
300 g mrkvy
200 g zemiakov
800 ml hovädzieho vývaru
200 ml smotany
1 cibuľa
2 lyžice oleja
hrsť sekaného petržlenu
Postup
Zemiaky olúpeme, mrkvu očistíme. Všetko nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a pokrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme mrkvu so zemiakmi a orestujeme. Zeleninu zalejeme s pripraveným vývarom a asi 15 minút varíme do mäkka. Polievku rozmixujeme a znovu privedieme do varu. Podľa chuti ju dosolíme, okoreníme a zjemníme smotanou. Na koniec do mrkvového krému vmiešame čerstvú petržlenovú vňať.
Krémova sójová polievka
Ingrediencie
suchá sója
1,5 l vody
zemiaky
soľ
bezlepková. múka Promix PK
Uni maslo
cibuľa
mleté čierne korenie
sladká smotana alebo mlieko
Postup
Sóju preberieme a namočíme do studenej vody. Necháme namočenú dlhšie ako fazuľu. Potom dolejeme vodou a varíme. Keď je sója skoro uvarená, pridáme zemiaky, osolíme a uvaríme do mäkka. Z múky a masla pripravíme zápražku, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, korenie, dáme do polievky a povaríme. Nakoniec celú polievku rozmixujeme na krém, prilejeme sladkú smotanu alebo mlieko, necháme zovrieť.
Hydinová polievka s pórom
Ingrediencie
pol kurčaťa
mrkva
petržlen
zeler
pór
1 lyžica pšeničných krúpkov
biele víno
1 dl smotany
1 žĺtok
karí korenie
soľ
sterilizovaný hrášok
Postup
Umyté a pokrájané kura vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, krúpy a varíme asi 1 hodinu. Uvarené kura vyberieme, odstránime kosti a kožu a čisté mäso pokrájame na kocky. Vývar precedíme. Zeleninu, okrem mrkvy, krúpy a kožu z kurčaťa zmixujeme na jemnú kašu. Do precedeného vývaru vlejeme zmixovanú kašu, pokrájané kura, mrkvu, hrášok a spolu prevaríme. Sladkú smotanu, víno, karí korenie a žĺtok na hladko vyšľaháme, vlejeme do horúcej polievky, pomiešame a už nevaríme.
Chutná zeleninová polievka (bez lepku)
Ingrediencie
čerstvá mrkva
petržlen
zeler
kaleráb
2 kocky slepačieho bujónu
soľ
korenie
1,5 l vody
Postup
Pokrájanú koreňovú zeleninu opražíme na oleji, prilejeme horúcu vodu, soľ, mleté čierne korenie, 1 nové korenie, slepačí bujón a uvaríme. Na záver varenia pridáme pokrájanú petržlenovú vňať. Podávame s ryžovými rezancami alebo inou závarkou.
Rýchla kuracia polievka
Ingrediencie
200 g kuracích pŕs
2 mladé cibuľky
2 karotky
50 g fazuľových lúskov
1 paprika
2 citróny
50 g zázvoru
50 g koktailových rajčín
1 pór
sladká sójová omáčka
kari korenie
olivový olej
voda
soľ
Postup
Kuracie prsia pokrájajte na malé kúsky a približne 2 minúty opekajte na olivovom oleji. Medzi tým pokrájajte zázvor a pridajte k mäsu. Na malé kúsky pokrájajte aj papriku a karotky, pór pokrájajte na kolieska spolu s cibuľkou. Na panvicu dajte všetku zeleninu, premiešajte s mäsom a pridajte kari spolu s veľkou šálkou vody. Keď sa polievka zvarí, pridajte citrónovú šťavu a dochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením. Koktailové rajčiny pridajte do polievky a povarte tri minúty.
Špagety s tofu a hydinovým mäsom
Ingrediencie
300-500 g hydinového mäsa
200-250 bieleho tofu
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
3 PL sójovej omáčky
1 väčší paradajkový pretlak
1 kapia
soľ
mleté čierne korenie
mletá paprika
vegeta
oregano
olej
syr na strúhanie
Postup
Tofu najemno postrúhame, pridáme lyžicu oleja, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, vegetu, mletú papriku a oregano. Zmiešame a necháme postáť. Na oleji speníme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso, opražíme, osolíme, okoreníme. Podlejeme a dusíme domäkka. Tofu dáme na panvicu, opražíme, pridáme k mäsu s rajčinovým pretlakom a kapiou. Podávame k špagetám so strúhaným syrom.
Pekelne pikantná cestovina
Ingrediencie
cestovina
mrazená kukurica
cibuľa
3 strúčiky cesnaku
zelené olivy bez kôstky
paradajkový pretlak
kečup
chilli pasta alebo štipľavá paprička
koreniny
soľ
sušená bazalka
olej
voda
Postup
Cestovinu uvarte bežným spôsobom. Nakrájajte cibuľu a cesnak a mierne ich opražte na troške oleja. Pridajte mrazenú kukuricu a deci vody. Vmiešajte pretlak a kečup podľa chuti. Do omáčky vložte olivy a dochuťte ju chilli pastou podľa vlastného uváženia. Osoľte, okoreňte mletým čiernym korením a bazalkou. Povarte, kým kukurica nezmäkne.
Cestovinový šalát
Ingrediencie
1 balíček cestovín
čínska kapusta
3 rajčiny
1 paprika
1 uhorka
1 cibuľa
cesnak podľa chuti
tatárska omáčka
kyslá smotana alebo biely jogurt
soľ
Postup
Cestoviny uvaríme, zeleninu nakrájame na malé kúsky, všetko spolu zmiešame a dáme do chladničky zachladiť.
Tuniakove špagety
Ingrediencie
špagety
syr
1 cibuľa
2 strúčky cesnaku
konzerva tuniaka
petržlenová vňať
olej
konzerva celých paradajok
kečup
čierne korenie
soľ
Postup
Na oleji opražíme pokrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a petržlenovú vňať. Pridáme konzervu paradajok, kečup + soľ, korenie. Povaríme. Medzitým dáme variť špagety. Do hotových pridáme paradajkovú zmes a konzervu tuniaka. Premiešame a navrch postrúhame syr a posypeme petržlenovou vňatkou.
Losos na kyslo
Ingrediencie
nakrájaný a naporciovaný losos
1 citrón
maslo
olivový olej
čierne korenie
rozmarín
Postup
Lososa umyjeme a položíme ho na alobal. Malé kúsky masla uložíme po alobale a polejeme lososa olivovým olejom. Okoreníme čiernym korením a rozmarínom. Citrón nakrájame na kolieska a poukladáme na lososa. Zabalíme do alobalu a dáme do rúry na 220 stupňov. Po 15 minútach podávame s pečenými zemiakmi v šupke s maslom.
Rybacie karí
Ingrediencie
500 g ryby bez kostí
200g biely jogurt
2 malé lyžičky polotučného mlieka
3 cibule
olej
soľ
koreniaca zmes Kari indické
100 g tvrdý syr
Postup
Rybu nakrájame na kúsky. Jogurt rozmiešame s mliekom a zalejeme ryby. Necháme odležať hodinu v chladničke. Popražíme cibuľu na oleji, pridáme rybu s jogurtom, okoreníme zmesou, soľou. Dusíme kým ryba nezmäkne. Nakoniec pridáme syr. Ako príloha sú vhodné zemiaky alebo ryža.
Indické kurča
Ingrediencie
1 stredná cibuľa
olej
2 veľké kuracie prsia
1 rovná lyžička kari korenia
1 rovná lyžička vegety
1 jablko
1 smotana na šľahanie
soľ na dochutenie
Postup
Kuracie prsia nakrájané na nudličky dáme do misky, polejeme trochou oleja, posypeme kari korením, vegetou, troškou soli a necháme chvíľku postáť, kým ošúpeme cibuľu nakrájame ju na malé kocky a speníme na oleji. Potom pridáme kuracie prsia, ktoré ešte narýchlo orestujeme v tom oleji s cibuľkou, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka (5-10 min). Pridáme očistené jabĺčko nakrájané na tenké plátky a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme smotanu na varenie a necháme prevrieť. Podľa chuti sa môže trošku zahustiť solamylom alebo múkou. Jedlo je vynikajúce v kombinácii s ryžou, hranolkami, varenými alebo pečenými zemiakmi.
Morčacie rezne v omáčke
Ingrediencie
4 morčacie rezne
soľ
mleté čierne korenie
hladká múka
olej
1 lyžička masla
1 cibuľa
100 g šampiónov
1 lyžica citrónovej šťavy
1,5 dl bieleho vína
1,5 dl smotany na varenie
80 g postrúhaného syra Strachino alebo iného kyslastého syra
na hrot noža postrúhaného muškátového orieška
1 lyžica pokrájanej petržlenovej vňate
Postup
Morčacie rezne osolíme, okoreníme mletým korením a obalíme v hladkej múke. V rajnici zohrejeme 3 lyžice oleja, pridáme maslo a rezne na ňom opekáme asi 5 minút. Rezne vyberieme a uložíme na teplom mieste. Vo výpeku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané šampiňóny a za stáleho miešania opražíme. Pokvapkáme citrónovou šťavou, dolejeme vínom a krátko povaríme. V smotane rozmiešame 1 lyžičku hladkej múky, vylejeme na huby, primiešame postrúhaný syr a miešame, kým sa syr nerozpustí. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, vmiešame polovicu petržlenovej vňate a premiešame. Rezne rozdelíme na taniere, polejeme omáčkou a posypeme zvyšnou petržlenovou vňaťou.
Falošný stroganov
Ingrediencie
kuracie prsia
vegeta
sójová omáčka
cibuľa
kečup
smotana na šľahanie
Postup
Kuracie prsia narežeme na kocky, pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme asi 1-2 KL vegety premiešame a necháme postáť. Cibuľu nakrájame na menšie kúsky, popražíme na oleji, pridáme mäso. Keď je už mäso mäkké, pridáme zeleninu, trochu popražíme, pridáme 2 dcl kečupu, pomiešame a nakoniec pridáme kelímok smotany na šľahanie. Premiešame, necháme prevrieť a falošný stroganov máme hotový. Podávame buď s tarhoňou, ryžou alebo pečenými zemiakmi.
Kuracie prsia na čínsky spôsob
Ingrediencie
1 cibuľa
3 kuracie prsia
1 kondenzovaná kukurica
1 kondenzovaný hrášok
30 dkg hlávkovej kapusty, ocot
sójová omáčka
worchesterová omáčka
ocot
soľ
1 lyžica polohrubej múky
Postup
Nakrájanú cibuľu usmažíme, pridáme kuracie prsia pokrájané na slížiky, osolíme a podusíme asi 10 minút. Pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na slížiky, podusíme 10 minút a pridáme hrášok s kukuricou. Podlejeme asi 3 dcl vody (podľa toho, koľko chceme šťavy) a dochutíme sójovou a worchesterovou omáčkou a octom. Podľa potreby môžeme zahustiť zátrepkou z 1 dcl vody a 1 lyžice polohrubej múky. Podávame s ryžou.
Kuracie prsia na víne
Ingrediencie
600 g kuracích pŕs
2 dcl bieleho vína
1/2 kocky kuracieho bujónu
1 polievková lyžica horčice
soľ
chilli
vegeta
korenie
1 polievková lyžica hladkej múky
petržlenová vňať
sušený cesnak
Postup
Kuracie prsia nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme, pridáme sušený cesnak a chilli. Opražíme na troche oleja. V miske zmiešame vývar z bujónu s horčicou, vínom a hladkou múkou. Keď je mäso mäkké, zalejeme ho vývarom a necháme zhustnúť. Podávame s ryžou.
Mäsové slížiky
Ingrediencie
250 g bravčového stehna
sterilizované uhorky
korenie
soľ
vegeta
horčica
olej
Postup
Mäso pokrájame na tenké rezance s dĺžkou 5 cm. Na panvici rozpálime olej a na oleji opražíme mäso, posolíme ho, pokoreníme a pridáme vegetu. Uhorky pokrájame na drobné kocky a pridáme k mäsu. Panvicu prikryjeme a necháme dusiť až do zmäknutia a pustenia šťavy. Keď je mäso hotové, pridáme 2 polievkové lyžice horčice a zamiešame do mäsa. Chvíľu pečieme a odstavíme zo sporáka.
Grécky pekáč
Ingrediencie
bravčové karé /4-8 rebierok/
olivový olej
zemiaky
mrkva
lečo
cuketa
baklažán
cesnak
balkánsky slaný syr
drvená rasca
bazalka
morská soľ
korenie
Postup
Bravčové karé jemne posolíme a potrieme korením a olivovým olejom. Necháme odležať. Potom narýchlo opečieme na panvici z oboch strán. Zemiaky predvaríme v osolenej vode s drvenou rascou. Na panvici narýchlo opečieme na troške oleja tenké plátky cukety a kolieska baklažánu. Oboje pred opečením nasolíme, aby pustili vodu. Na pekáč dáme zemiaky dookola. Pomedzi zemiaky môžeme dať na hrubo pokrájanú mrkvu. Do stredu dáme lečo a položíme do neho mäso. Na každý kúsok mäsa položíme koliesko opečeného baklažánu štedro potretého roztlačeným cesnakom a pomedzi poukladáme plátky opečenej cukety. Napokon na zeleninu pokladieme kúsky slaného balkánskeho syra. Celý pekáč dochutíme bazalkou. Pečieme 30 až 40 minút na najvyššej teplote.
Pikantný bravčový špíz s ovocím
Ingrediencie
600 g vykosteného bravčového karé
8 sušených vykôstkovaných sliviek
8 plátkov oravskej slaniny
ananás
1 čili papričku
4 lyžice oleja
šťavu a kôru z 1 citróna
soľ a mleté čierne korenie.
Postup
Mäso pokrájame na väčšie kocky, každú slivku obalíme plátkom slaniny, ananás pokrájame na menšie kúsky. Čili papričku zbavíme jadierok a nadrobno pokrájame, pomiešame s olejom, mletým korením, soľou, citrónovou šťavou a postrúhanou kôrou. Mäso, slivky a kúsky ananásu striedavo napichujeme na 4 grilovacie ihly (drevené treba najprv namočiť vo vode), potrieme čili olejom. Grilujeme zo všetkých strán asi 8 minút. Podávame s chlebom a karí omáčkou.
Štipľavé rezance s mäsom
Ingrediencie
400 g bravčového mäsa zo stehna (alebo karé)
soľ
mleté čierne korenie
1 feferón
1 lyžicu horčice
1 dl bieleho vína.
Postup
Mäso pokrájame na rezance, ktoré opečieme na horúcom oleji. Osolíme, okoreníme, pridáme posekaný feferón a podlejeme vínom. Chvíľu podusíme, pridáme horčicu, premiešame a ešte krátko podusíme. Podávame s chlebom.
Rezne na ruby
Ingrediencie
kotlety
soľ
čierne korenie
strúhanka
vajcia
zeleninová zmes Moravanka
Postup
Kotlety naklepeme, narežeme okraje, osolíme, okoreníme. Obalíme v strúhanke (vtlačíme strúhanku do mäsa), obalíme vo vajíčku a vyprážame 3 - 4 minutý z oboch strán. Upečené dáme na vymastený pekáč a zalejeme zeleninovou zmesou Moravanka. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút. Podávame s americkými zemiakmi.
Havajský steak
Ingrediencie
0,75 kg mletého mäsa (hovädzie)
2 vajcia
kari korenie
4 kolieska zaváraného ananásu
2 lyžice zaváraných višní
4 lyžice suchého bieleho vína
4 lyžice mlieka alebo kyslej smotany
1 lyžica masla
1 lyžica hladkej múky
olej na opečenie
worcesterská omáčka
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Mäso zmiešame s vajcom, osolíme, okoreníme a pridáme kari korenie. Z tejto zmesi urobíme asi 4 stejky, ktoré z oboch strán pečieme na oleji. Na konci opekania pridáme do výpeku kúsok masla na zjemnenie chuti. Hotové mäso vyberieme a do tuku dáme ohriať ananás a višne. Medzitým si z hladkej múky a masla pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vodou a necháme prevrieť. Až potom prilejeme biele víno, smotanu alebo mlieko. Opatrne dochutíme worcesterskou omáčkou, prípadne korením alebo kari korením. Na upečené stejky naložíme zohriate ovocie, zalejeme omáčkou a podávame.
Mletý biftek
Ingrediencie
400 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľu
soľ
mleté čierne korenie
2 lyžice hladkej múky
3-4 lyžice oleja alebo masti
Postup
Do mletého mäsa pridáme 2 lyžice studenej vody, soľ, i mleté korenie. Dôkladne premiešame. Na plátky pokrájanú cibuľu opražíme do ružova na rozpálenom tuku a odložíme z panvice. Z hmoty sformujeme bifteky asi 2cm hrubé a ľahko ich poprášime múkou. Také ich opečieme na rozpálenom tuku z oboch strán. Pridáme cibuľu, prikryjeme panvicu a dopečieme mäso. Podávame s varenými zemiakmi, opraženou cibuľou i s rôznymi druhmi varenej zeleniny, napr. s ružičkami karfiolu.
Mexické hovädzie karbonátky
Ingrediencie
400 g mletého hovädzieho mäsa
olej
2 cibule
100 g čiernej fazule
strúhanku
rascu
čili korenie
cesnak
soľ
mleté čierne korenie
vajce
Postup
Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme, scedíme a necháme vychladnúť. Fazuľu zmiešame s mäsom, pridáme na drobno pokrájanú a krátko osmaženú cibuľu, vajce, strúhanku, soľ a koreniny. Premiešame, vytvarujeme karbonátky a vypražíme ich na oleji. Podávame s kyslou smotanou, ozdobené rajčinou.
Recepty z tofu
Špagety
1 bal. špagiet, 400 g tofu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 100 g tvrdého syra, paradajkový pretlak, kečup, olej, oregano
Pokrájanú cibuľu opražte na oleji, pridajte paradajkový pretlak, potom pridajte nastrúhaný syr tofu (alebo nakrájaný na malé kúsky), ochuťte sójovou omáčkou, lisovaným cesnakom a nakoniec pridajte oregano. Uvarte špagety a všetko spolu premiešajte. Porciu dochuťte kečupom a nastrúhaným syrom.
Švajčiarsky šalát s tofu
400 g mrazenej zeleninovej zmesi (alebo čerstvú zeleninu napr.: mrkva, hrášok, zelená fazuľka, karfiol, ružičkový kel), 250 g tofu, 40 g bielej fazule, 50 g cibule, 2 dcl majonézy z tofu, 2 PL horčice, 1 PL ovocného octu, zelenú vňať (pažítka, petržlenová vňať), soľ
Fazuľu uvarte, pred dovarením ju posoľte, nechajte vychladnúť a sceďte. Mrazenú zeleninu nechajte prejsť varom asi 5 minút, následne sceďte premiešajte, pridajte majonézu, horčicu, ocot, posekanú zelenú vňať. Podľa potreby môžete dochutiť soľou, prípadne mletým čiernym korením.
Gulášová polievka
200 g zemiakov, 20 g tofu, 2 cibule, strúčik cesnaku, olej, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie, rasca, polievkové korenie, majoránka, hladká múka
Cibuľu trochu popražte na oleji, pridajte na kocky pokrájané tofu, červenú papriku. Zalejte vodou, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, pretlačený cesnak, posoľte, ochuťte rascou, čiernym a polievkovým korením. Keď budú zemiaky uvarené, polievku zahustíte múkou a pridajte majoránku. Nechajte prevrieť a môžete podávať.
Praženica z údeného tofu
Toto sú pomerne sýte raňajky, takže ich obľubujú hlavne chlapi. Chutia ako vajíčka so slaninou, ale nenarobia toľko problémov nášmu zdraviu.
Na oleji smažíme cibuľu do sklovita. Pridáme údené tofu roztlačené vidličkou. Osolíme, okoreníme ,pridáme pol lyžičky kurkumy a smažíme ako vajcovú praženicu.
Môžete to konzumovať s pečivom, natretým rastlinným tukom.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)
———
Späť