Diéta Ako a prečo vám FAZUĽA pomôže SCHUDNÚŤ.

16.09.2013 03:17

Fazuľa je výbornou potravinou na chudnutie. Zaraďte ju do svojho jedálneho lístka na chudnutie, zasýti vás na dlhšiu dobu, pomôže vám zlepšiť metabolizmus. Fazuľa pomáha aj pri rekonštrukcii svalovej hmoty, ktorá je po mnohých diétach oslabená a človek má takto zhoršený bazálny metabolizmus. Výhodou fazule je jej nízka cena a množstvo receptov na hlavné i doplnkové jedlo pri chudnutí.

Prečo je fazuľa vhodná na chudnutie.        

  • Fazuľa patrí ku komplexným tzv. dobrým sacharidom, ktoré zasýtia na dlhú dobu. Telo ich spracúva pomaly, preto sa cukor do krvi dostáva priebežne a plynule.
  • Fazuľa eliminuje prejedanie, a tak chráni pred obezitou.
  • Obsahuje veľké množstvo vlákniny, povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže jedovaté látky a tuky.
  • Fazuľa je významným zdrojom bielkovín. Je tak vhodnou alternatívou mäsa.
  • Fazuľa neobsahuje žiadny cholesterol, navyše pomáha znižovať hladinu tukov v krvi.
  • Fazuľa má nízky glykemický index a dokáže kontrolovať hladinu cukru v krvi.
  • Energia z diétneho fazuľového jedla sa neukladá v tele do tukových zásob.
  • Pravidelnou konzumáciou fazule môžete znížiť hladinu svojho cholesterolu až o 20 percent! Stačí, ak denne pridáte do jedál 100 až 150 g fazule.
  • Fazuľa neobsahuje skoro žiadne tuky.
  • Pomáha budovať svalovú hmotu a zlepšiť metabolizmus.

Pri klasických diétach tak, že začneme jesť menej, oslabíme organizmus o správny prísun bielkovín - proteínov. Tie sú ale práve pri chudnutí nevyhnutné. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve proteín. Pokiaľ ho máme v strave málo, ideálnu postavu jednoducho nedosiahneme. Začnete uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáme do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie. Inými slovami, ak chceme schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujeme telu dodávať bielkoviny.

Koľko fazule zjesť pri chudnutí.

  • Za týždeň by sme mali zjesť 5 porcií strukovín (1 porcia je cca 1/2 hrnčeka uvarenej fazule, šošovice alebo cícera). Prechodne môžete toto množstvo aj zdvojnásobiť, či už na chudnutie alebo inú potrebu zvýšeného príjmu vlákniny v strave (napr. pri zápche).
  • Nezabudnite na dostatok tekutín, vláknina splní svoj účel iba pri dostatočnom pitnom režime. Fazuľa by mala napučať tekutinou. Pite však rovnomerne počas celého dňa. Najlepšia je čistá voda, prípadne ochutená citrónom, z čajov nesladený zelený, čierny, zázvorový či mätový.

Obsah proteínov – bielkovín vo fazuli.
Ich percentuálny obsah sa líši podľa druhu fazule od 21 – 24%, čím je porovnateľný, dokonca vyšší než v potravinách živočíšneho pôvodu.
Biologická hodnota fazule.
Biologická hodnota fazule je zrovnateľná s mliekom, vyššia ako mäso a nižšia ako vajíčka. Je vhodné dopĺňať fazuľu napr. pšenicou, sezamovými alebo slnečnicovými semiačkami, droždím, aby sa dosiahla optimálna biologická hodnota.
Stráviteľnosť fazule.
Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov ako napr. z mäsa a vajec. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej.
Rastlinná vláknina vo fazuli.
Fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina vo fazuli pomáha v prevencii proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Pravidelnou konzumáciou fazule si znížite cholesterol.  
Pravidelnou konzumáciou fazule si môžeme udržať prijateľnú hladinu cholesterolu.
Fazuľa pomáha riešiť zdravotné problémy.
Fazuľa chráni pokožku a sliznicu vďaka niacínu a kyseline pantoténovej, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kožného tkaniva. Aj menší deficit niacínu spôsobí šupinatosť a praskavosť pokožky. Nedostatok kyseliny pantoténovej spôsobuje lámavosť vlasov a problémy s pokožkou. Fazuľa dobre pôsobí pri vypadávaní vlasov a lupinách. Fazuľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri koronárnych ochoreniach. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt.
Ďalšie ochorenia, pri ktorých je vhodná konzumácia fazule.
Zápcha a choroby hrubého čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka (ako prevencia), hypertenzia – pre vysoký podiel draslíka a minimum sodíka, anémia a rekonvalescencia.

Druhy fazule a ich použitie v strave.

  • Biela fazuľa - veľmi jemná, vhodná najmä na pyré.
  • Strakatá fazuľa - stredne veľká, uplatňuje sa najmä v talianskej kuchyni.
  • Červená fazuľa - má veľmi jemnú štruktúru a silnú chuť, výborná do šalátov s čili papričkami a do ryže.
  • Fazuľa obyčajná - má taktiež silnú chuť, ale nie až tak ako červená fazuľa.
  • Čierna fazuľa oválna - má tmavú farbu, sladkastá chuť pripomínajúca huby, pripravuje sa dusená a kombinovaná s ryžou.
  • Čiernozrnná fazuľa - má charakteristickú čiernu škvrnu, má najtenšiu šupku spomedzi druhov fazule.
  • Lima - plochá fazuľa s krémovou štruktúrou a jemnou chuťou.
  • Fazuľa v plechovke

Jedna plechovka fazule obsahuje:

  • 80 % dennej dávky vlákniny 
  • 4 0 % dennej dávky kyseliny listovej 
  • 35 % dennej dávky draslíka
  • 40 % dennej dávky horčíka 
  • 20 % dennej dávky vápnika

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA