Diéta a recepty Nenáročné ľahké a rýchle LETNÉ RECEPTY na chudnutie.

22.07.2013 06:10

Leto je vhodný čas na chudnutie. Toto obdobie roka nám ponúka väčšie možnosti ako sa stravovať ľahšie a zároveň sa zasýtiť potrebnými živinami. Na pultoch predajní nájdete širokú škálu ponuky zeleniny a ovocia, ktoré môžete skombinovať s ďalšími potravinami a vytvoriť si tak množstvo šalátov. Nielen vás zasýtia, ale zelenina vám pomôže predĺžiť prechod stravy cez tráviacu sústavu a vy tak nebudete potrebovať zjesť veľké množstvá jedál. Zároveň si skrátite čas na prípravu svojho denného menu. Nezabudnite však, že aj v lete potrebujete zjesť až 5 jedál denne s dostatkom bielkovín a vypiť dostatok tekutín.

Aké recepty si môžete pripraviť v lete.

Tuniakový šalát

 Suroviny na 4 porcie:

  • 2 konzervy tuniak
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks fenikel
  • 3 ks farebná paprika
  • 4 ks uvarené vajce natvrdo

Dresing:

  • 4 PL olivový olej
  • 4 PL vínny ocot
  • 1/2 cl práškový cukor
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 PL kôpor

Postup receptu:

  • 1.Tuniaka scedíme, fenikel a papriky nakrájame na tenké pásiky, očistenú cibuľu na kolieska. Všetko dáme do šalátovej misy.
  • 2.Uvarené vajcia nakrájame na osminky a pridáme k zelenine. Olej a ocot dobre vymiešame, ochutíme cukrom, korením, soľou a nalejeme na šalát. Opatrne premiešame a šalát posypeme nakrájaným kôprom.
  • 3.Ak chcete ponúknuť šalát ako hlavné jedlo, primiešajte doň uvarenú ryžu a miesto dresingu pridajte len pár kvapiek balzamového octu.

Ryžový šalát

Suroviny na 4 porcie:

  • 1/2 ks ľadový šalát
  • 1/2 ks šalátová uhorka
  • 4 ks rajčiny
  • 4 ks cherry paradajky
  • 1/2 ks cibuľa
  • 2 ks paprika
  • 1 hrnček ryža
  • 2 PL uhorková šťava
  • 1 PL tatárska omáčka alebo jogurt
  • 1 KL bazalka
  • 1 KL provensálske bylinky
  • soľ

Postup receptu:

  • 1.Cibuľu, papriku, rajčiny, šalát a uhorku nakrájame a vložíme do misy.
  • 2.Zeleninu okoreníme a osolíme.
  • 3.Uvaríme ryžu: Jeden hrnček ryže zalejeme dvoma hrnčekmi vody. Keď voda začne vrieť, zjemníme teplotu na minimum a pod uzavretou pokrievkou varíme, kým sa voda nevyparí. Nemiešame!
  • 4.Vychladenú ryžu potom pridáme k zelenine a premiešame.
  • 5.Pridáme tatársku omáčku a šťavu z uhoriek.
  • 6.Šalát necháme odstáť minimálne 2 hodiny.

Zdravý zeleninový šalát

Suroviny:

  • 1 ks mrkva
  • 3 ks paradajka
  • 1/2 ks cibuľa
  • 1 ks paprika
  • 1/2 ks uhorka šalátová
  • 2 hrste čerstvý špenát
  • podľa chuti citrónová šťava
  • trochu extra panenský olivový olej
  • podľa chuti biely jogurt

Postup receptu:

Všetko nakrájame, pomiešame. Môžeme okoreniť, osoliť podľa chuti. Môžete pridať aj biely jogurt.

Krabí zeleninový šalát

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 ks ľadový šalát
  • 250 g cherry paradajky
  • 1 ks šalátová uhorka
  • 1 zväzok reďkovka
  • 1/2 balíčka krabie tyčinky
  • 400 g biely jogurt

 Postup receptu:

  • 1.Paradajky umyjeme a nakrájame na trojuholníky.
  • 2.Uhorku dôkladne umyjeme a odkrojíme z nej kúsok, aby sme sa presvedčili, že nie je horká. Ak je horká, odkrojíme oba konce, ktoré o uhorku trieme, kým z nej nevytlačíme horkú tekutinu. Opláchneme a nakrájame na kolieska, potom na trojuholníčky.
  • 3.Reďkovky zbavíme koncov a dôkladne umyjeme. Nakrájame ich na malé kocky.
  • 4.Šalát po listoch rozoberieme, každý list umyjeme a natrháme na malé kúsky.
  • 5.Zeleninu potom zmiešame spolu.
  • 6.Do šalátu vmiešame aj nakrájané krabie tyčinky.
  • 7.Do šalátu potom pridáme jogurt a dobre premiešame.
  • 8.Dáme do chladničky asi na hodinu odležať. Podávať môžeme s celozrnným pečivom alebo samotné.

Grilovaný baklažán s paradajkou

Suroviny na 2 porcie:

  • 2 ks baklažán
  • 2 ks paradajka
  • 2 PL olivový olej
  • 1 KL grilovacie korenie
  • trochu soľ
  • 1 PL čerstvé bylinky

Postup receptu:

  • 1.Baklažány umyjeme, aj so šupkou nakrájame na centimetrové kolieska a z oboch strán posolíme. Necháme 10 minút odležať. Potom soľ aj so šťavou utrieme papierovou utierkou.
  • 2.Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska. Baklažány aj paradajky potrieme olivovým olejom, pretlačeným cesnakom a posypeme korením a soľou. Grilujeme z oboch strán, pri podávaní ozdobíme sekanými čerstvými bylinkami.

Kurací šalát s ryžou a zeleninou

Počet porcií: 4
Nutričné hodnoty v 1 porcii: 496 kcal - sacharidy 54 g, bielkoviny 34 g, tuky 16g (z toho nasýtené tuky 2 g)

Ingrediencie:

  • 4 ks kuracích pŕs (bez kosti a kože) asi po 100 g
  • 250 g dlhozrnnej ryže
  • soľ a čierne korenie
  • ½ uhorky, nakrájanej na malé kocky
  • 300 g reďkoviek, nakrájaných na kocky
  • 1 zväzok skorej cibuľky nakrájanej na kolieska
  • 1 lyžička čerstvého nasekaného estragónu
  • šťava z 1 citróna

Na marinádu:

  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 lyžice olivového oleja
  • šťava z ½ citróna

Postup

  1. Pripravte si marinádu do väčšej misky. Prelisujte cesnak, pridajte olivový olej, šťavu z ½ citróna, kôru nastrúhanú z polovice citróna a vymiešajte. Pridajte kuracie prsia a nechajte 30 minút marinovať.
  2. Uvarte ryžu podľa návodu a nechajte vychladnúť.
  3. Rozohrejte panvicu na grilovanie. Marinované kuracie prsia vyberte z marinády, posoľte, okoreňte a opekajte cca 10-12 minút.
  4. Opečené kurča zabaľte do papiera na pečenie a nechajte 5 minút „odpočívať".
  5. Vo veľkej mise zmiešajte vychladenú ryžu, kúsky kurčaťa pokrájaného na malé kocky aj so šťavou. Pridajte uhorku, reďkovky a bylinky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, podľa chuti prisoľte a okoreňte.

Ľadový šalát so zemiakmi

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • 500 g nových zemiakov
  • kuracie prsia
  • 150 ml prírodného nízkotučného jogurtu
  • 1 lyžica medu
  • hrsť nahrubo nasekaných lístkov estragónu alebo tymiánu
  • 1/2 hlávky ľadového šalátu
  • 4 papriky
  • jarná (skorá) cibuľka
  • soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup

1. Zemiaky uvarte v osolenej vode do mäkka; trvá to asi štvrť hodinu. Potom sceďte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kúsky.

2. Ugrilujte kuracie prsia a papriky a nakrájajte ich alebo natrhajte na kúsky.

3. Jogurt rozšľahajte s medom a bylinkami, osoľte a okoreňte podľa chuti.

4. Šalátové lístky, kurča, papriky, posekanú cibuľku a zemiaky premiešajte v mise, nalejte ochutený jogurt a hneď podávajte.

Grécky šalát

Počet porcií: 4

Ingrediencie:

  • mix šalátov
  • paprika, asi 200 g
  • 4 paradajky, asi 400 g
  • 1 šalátová uhorka, asi 200 g
  • 1 červená cibuľa, asi 100 g
  • 100 g olív
  • hrsť zeleného petržlenu
  • 1 lyžica nakladaného zeleného korenia
  • 200 g syra feta
  • 2 lyžice olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • 1 strúčik prelisovaného cesnaku

Postup

1. Listy šalátov natrhajte do misy. Nakrájajte paradajky, cibuľu, papriku a uhorku na malé kocky.

2. Nakrájanú zeleninu pridajte do misy na listy šalátu, posypte bylinkami nasekanými na drobno, pridajte olivy, zelené korenie bez nálevu a nadrobenú fetu.

3.V miske vyšľahajte olivový olej, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak na zálievku. Šalát zalejte zálievkou tesne pred podávaním a premiešajte.

 

Ryža so zeleninou

Suroviny na 3 porcie:

  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks červená paprika
  • trochu olej
  • trochu soľ
  • trochu mleté čierne korenie
  • 1 balíček ryža
  • zeleninový vývar
  • 150 g hrášok
  • trochu vegeta

Postup receptu:

  • 1.Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu s nakrájanou červenou paprikou. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, vmiešame premytú ryžu a premiešame.
  • 2.Podlejeme teplým zeleninovým vývarom a pod pokrievkou dusíme. Ku koncu prisypeme hrášok, ochutíme vegetou a dodusíme domäkka.

Rizoto s hubami a zeleninou

Suroviny na 6 porcií:

  • ryža
  • olej
  • huby
  • sterilizovaný hrášok
  • cibuľa
  • soľ
  • vegeta
  • paprika
  • sterilizovaná kukurica
  • sterilizovaná mrkva

Postup receptu:

  • 1.Umytú ryžu popražíme na oleji.
  • 2.Pridáme soľ a vodu.
  • 3.Dusíme kým ryža nebude mäkká a pridáme vegetu.
  • 4.Pridáme hrášok, mrkvu a kukuricu.
  • 5.Pripravíme mrazené huby a dáme ich rozmraziť.
  • 6.Na oleji popražíme cibuľu a huby.
  • 7.Popražené huby pridáme k ryži.
  • 8.Všetko dobre rozmiešame a dochutíme.

 

Zeleninovo-cícerové rizoto

Suroviny:

  • 200 g cícer
  • 1 hrsť rukola
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks paradajka
  • 200 g ryža
  • 1 PL soľ
  • 1 KL masala korenie
  • 1 KL mletá červená paprika
  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL olivový olej

Postup receptu:

  • 1.Cícer uvaríme vo vriacom hrnci do zmäknutia.
  • 2.Na oleji opražíme cibuľu do zlatista.
  • 3.Medzitým si nakrájame paradajku a mrkvu.
  • 4.Cícer a zeleninu pridáme k cibuli a krátko pražíme.
  • 5.Podlejeme vodou alebo vývarom. Pridáme rukolu, osolíme, okoreníme a premiešame. Varíme na miernom ohni, kým sa vyparí voda.

Kurací steak

Suroviny na 4 porcie:

  • 4 plátky kuracie prsia
  • 2 PL horčica
  • 2 PL kečup
  • podľa chuti korenie na steaky
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
  • trochu olej

Postup receptu:

  • Na rozpálenom oleji prudko opečieme kuracie mäso z obidvoch strán. Trocha osolíme a okoreníme. Potrieme z jednej strany horčicou a z druhej kečupom a ešte chvíľu opekáme.

Kuracie steaky so zeleninou

Suroviny na 2 porcie:

  • 4 ks kuracie prsia
  • 1 KL korenie na steaky
  • trochu olej
  • trochu soľ
  • 100 g zelenej fazuľky
  • 50 g brokolica
  • 50 g hrášok
  • 50 g mrkva

Postup receptu:

  • Kuracie prsia umyjeme a dôkladne osušíme. Posypeme korením na steaky.
  • Na panvici na rozpálenom oleji pečieme steaky z oboch strán, tak dlho, ako ich chceme mať pripravené.
  • Očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu varíme spolu s ružičkami brokolice, hráškom a zelenou fazuľkou do polomäkka.
  • Scedíme a na troche oleja osmažíme. Okoreníme korením na zeleninu.

Kuracie prsia na pive

Suroviny na 4 porcie:

  • 300 g kuracie prsia
  • 1 ks cibuľa
  • 200 g polievková zelenina
  • 1 KL morská soľ
  • 2 PL olej
  • 1 dl čierne pivo
  • Pár štipiek mleté čierne korenie

Postup receptu:

1.Kuracie prsia pokrájame na menšie kúsky, posypeme soľou ,korením a osmažíme na oleji z oboch strán.

2.Pridáme cibuľku, zeleninu, premiešame a podlejeme pivom. Chvíľu zredukujeme na prudkom ohni.

  • 3.Zmes prelejeme do zapekacej nádoby a vložíme do rúry na 180 C cca 30 minút. Zapečieme, podávame s ryžou a zeleninou.

Cestoviny s paradajkovou omáčkou a sardinkami

Suroviny na 2 porcie:

  • 250 g cestoviny
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 konzerva lúpané paradajky
  • 1 konzerva sardinky
  • bazalka
  • trochu cukor
  • trochu soľ

Postup receptu:

  • 1.Pripravíme si suroviny a dáme variť cestoviny.
  • 2.Nakrájame cibuľu nadrobno a osmažíme.
  • 3.Pridáme lúpané paradajky, jemne ocukríme a osolíme. Pridáme bazalku, ak máme, najlepšie čerstvú.
  • 4.Pridáme konzervu sardiniek. Premiešame, pomaly privedieme do varu, odstavíme a podávame.

Cestoviny s fazuľou

Počet porcií: 4
Nutričné hodnoty v 1 porcii: 228 kcal - sacharidy 35 g, bielkoviny 9 g, tuky 6 g (z toho nasýtené tuky 1 g)

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 veľká červená paprika
  • 1 stonka stopkového zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g cibule
  • 1 lyžica nasekaného rozmarínu
  • 400 g sterilizovaných fazúľ
  • 3 väčšie paradajky
  • 1 lyžička medu
  • 1 sušená chilli paprička
  • 500 g cestovín
  • soľ, čierne korenie
  • 20 g strúhaného parmezánu

Postup

  • Nakrájajte papriku, zeler aj cibuľu na malé kocky a vylisujte cesnak. V hlbšej panvici rozohrejte olej a pri miernej teplote restujte zeleninu s posekaným rozmarínom asi 10 minút.
  • Primiešajte do zmesi fazule vrátane šťavy, pridajte paradajky nakrájané na kocky, chilli papričku a chvíľu povarte. Prichuťte soľou, čiernym korením a medom.
  • Cestoviny, uvarené podľa návodu, zmiešajte s hotovou omáčkou, z ktorej vyberiete chilli. Dajte do zapekacej misy, posypte strúhaným parmezánom a zapečte v rúre.

Kuracie prsia na hubách s citrónovou omáčkou

Počet porcií: 4
Nutričné hodnoty: 180 kcal / 1 porciu - sacharidy 1 g, bielkoviny 28 g, tuky 7 g

Ingrediencie:

  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 4 ks vykostených kuracích pŕs po 150 g, bez kože
  • soľ a čierne korenie
  • šťava z 2 citrónov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 150 g šampiňónov
  • 150 ml kuracieho vývaru
  • 1 lyžica nasekaného tymiánu
  • 6 skorých (jarných) cibuliek
  • niekoľko kúskov čerstvého tymiánu na ozdobu

Postup

1. Cibuľku nakrájajte nadrobno, šampiňóny na štvrtky. Mäso osoľte a okoreňte, obaľte v múke.

2. V menšom hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľku a mäso. Opekajte cca 6 minút.

3. Pridajte citrónovú šťavu, šampiňóny a zalejte vývarom. Pod pokrievkou duste približne 20 minút.

4. Pred podávaním dochuťte hotový pokrm bylinkami - vmiešajte tymián a skorú cibuľku nakrájanú na kolieska. Podľa chuti dosoľte a okoreňte.

Vhodnou prílohou môžu byť varené nové zemiaky, mladé fazuľky alebo čerstvý hrášok. Kuracie prsia môžete nahradiť naporciovaným kurčaťom alebo kusmi králika, ktoré môžete miesto dusenia pod pokrievkou piecť v rúre.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA