Diéta a chudnutie Keď sa vám NEDÁ SCHUDNÚŤ alebo PRIBERÁTE, chýbajú vám BIELKOVINY.

30.08.2013 10:07

Schudnúť rýchlo aj 5 kg za týždeň sa dá. Takéto rýchle chudnutie je však postavené na drastickom obmedzení stravy. Vo svojom jedálnom lístku na chudnutie takto obmedzíte aj bielkoviny. Dopúšťate sa však kardinálnej chyby. Možno vás prekvapí, že práve bielkoviny, ktorým sa vyhýbate kvôli chudnutiu, by vám pomohli schudnúť. Pri vylúčení bielkovín zo stravy dochádza k tomu, že po krátkom čase začnete dokonca priberať.  
 

Úloha bielkovín pri chudnutí.

  • Postavenie bielkovín pri chudnutí je nezastupiteľné.
  • Bielkoviny majú dlhodobú sýtiacu schopnosť a mali by tvoriť 25 až 30 percent celkového denného energetického príjmu aj pri chudnutí.
  • Pri  nedostatku bielkovín dochádza k zníženiu bazálneho metabolizmu, telo začína spaľovať zjedené kalórie stále menej a menej.
  • Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkovinu. Pokiaľ jej máte v strave málo, ideálnu postavu nedosiahnete. Začnete váhovo uberať nielen na tukoch, ale aj na svalovej hmote a keď pridáte do tela kalórie navyše, telo ich okamžite ukladá do tukových rezerv, aby malo pre činnosť svalov dostatok energie.
  • Ak chcete schudnúť na tukoch a nie na svaloch a kilá nenabrať späť, potrebujete telu dodávať bielkoviny - proteín.

Väčšina ľudí, ktorí majú tendenciu sa prejedať, by mali venovať pozornosť množstvu bielkovín v jedle. Ak sa prejedáte potravinami s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom proteínov, môžete dostať do tela viac tuku a stratiť pritom veľa svalov. Každý, kto pribral na váhe počas obdobia prejedania sa, jedol málo mliečnych výrobkov, mäsa, mlieka, strukovín.

Pri chudnutí, by ste nemali len počítať kalórie, ale mali by ste začať svoje telo vylepšovať potravinami s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom tukov. Proteín vás dokáže nasýtiť a pomôže vám znižovať chuť do jedla.  
Naše telo využíva bielkoviny na vytvorenie si telových proteínov a opravu tkanív. Sú dôležitým stavebným kameňom svalov a kostí. Avšak väčšina ľudí nevie, či dostávajú do tela dostatočnú dennú dávku bielkovín. Denná dávka bielkovín pri chudnutí by určite mala byť 1 g na 1 kg svojej hmotnosti.

Aj keď mäso obsahuje vysoké množstvo bielkovín, je nutné zvážiť, koľko zlých, nasýtených mastných kyselín je ňom. Jedna porcia steaku môže obsahovať až 75% z nasýtených tukov za deň.

Niekoľko dobrých príkladov potravín s nízkym obsahom tuku a vhodným množstvom bielkovín v 100 gramoch: tuniak (33 g), pečené kura (32 g), steak (31 g), sójové bôby (21 g) a šošovica (17 g).

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA