Diéta a chudnutie Keď chcete schudnúť DAJTE SI POZOR NA RYŽU.

11.09.2013 10:35

Keď chcete schudnúť, dajte si pozor na ryžu. Ryža patrí medzi najviac konzumované prílohy a pri diéte na chudnutie je zradná, nepreháňajte to s ňou. Ryžová diéta je jednostranný, drastický  a nevhodný spôsob ako schudnúť. Jedálny lístok na chudnutie pozostávajúci len z ryže, vám túto potravinu znechutí na dlhú dobu, zničí vám organizmus a takmer isto vám prinesie jojo efekt. Tak, ako u väčšiny potravín, jej vplyv na chudnutie závisí ako od zjedeného množstva, tak i od spôsobu jej úpravy.
 

Ako postupovať pri konzumácii ryže pri chudnutí.

  • Ryža je charakteristická svojou vysokou energetickou hodnotou, čo sa vám hodí, ak svoju energiu máte kde spotrebovať.  
  • Má aj vysoký glykemický index, tieto hladiny sa však pohybujú v nebezpečných číslach len vtedy, ak je ryža rozvarená.
  • Správne uvarená ryža má prijateľný glykemický index.
  • Najlepším riešením pre nasýtenie je hnedá ryža, s hodnotou glykemického indexu 55. Hlad vás neprepadne tak skoro ako po zjedení bielej ryže a jej trávenie bude tiež jednoduchšie.
  • Výsledkom ryžovej diéty je takmer na 100% jo-jo efekt. Práve vo chvíli, keď vás ryžová diéta prestane baviť, prejdete zas na "normálnu" stravu, čiže práve na tú stravu, ktorá vás doviedla ku obezite. Ryžová diéta je za vami, kilá sú nazad.
  • Ryža sa skladá zo šupky, perikarpu alebo plevy a z endospermu alebo zrna samotného.
  • Zrná bežne konzumovanej bielej, zušľachtenej ryže sú očistené od svojich povrchových vrstiev a tým zbavené dôležitých minerálnych látok a vitamínov (najmä skupiny B). Biela ryža tvorí teda výborný zdroj energie, je ale očistená od ďalších veľmi užitočných látok, ktoré sa nachádzajú v povrchových vrstvách jej zŕn. Jej príliš častá konzumácia môže viesť ku zhoršeniu zdravia, najmä u chorých na arteriosklerózu a srdcovo-cievne ochorenia alebo u ľudí s prechodnou a chronickou únavou. Biela ryža totiž neobsahuje najdôležitejšie látky, ktoré telo vďaka tejto potravine získava. Ide hlavne o minerálne látky a vitamíny a nerozpustnú vlákninu, ktoré nájdeme v ryži Natural - prírodnej ryži.
  • Najmä vďaka nerozpustnej vláknine je hnedá ryža významným pomocníkom pri ochoreniach tráviacej sústavy. Na vlákninu sa naviaže voda, čím vzniká špongiovitá zmes nasiaknutá vodou a tá jemným stierajúcim spôsobom čistí zažívací trakt. Úspech je ale podmienený dostatočným prísunom tekutín do organizmu. Hnedá ryža sa tým pádom považuje za súčasť prevencie proti rakovine pankreasu, žalúdka, hrubého čreva, ale aj prsníka, maternice, pažeráka, pečene a štítnej žľazy. Ak potrebujete posilniť kosti, zlepšiť stav kože po lupienke, posilniť mäkké alebo krehké vlasy a štiepiace sa nechty, hnedá ryža vám bude dobrým pomocníkom
  • Hnedá ryža je ideálnou potravinou zdravej výživy, diétnych programov, rekonvalescencie či šetrného zaobchádzania s organizmom pri rôznych zdravotných problémoch, pretože je ľahko stráviteľná, kaloricky optimálna (bežná porcia ryže predstavuje približne 150 kalórií), neobsahuje cholesterol ani lepok, pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru, odvádzať odpadové látky metabolizmu a znižovať krvný tlak. V kombinácii so strukovinami, napr. hrachom alebo šošovicou, predstavuje plnohodnotný zdroj bielkovín.
  • Naopak, príliš častá konzumácia bielej, rafinovanej ryže môže viesť k zhoršeniu zdravotného stavu – napríklad v prípade artériosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení alebo prechodnej či chronickej únavy.

Druhy ryže, na čo sú vhodné.

  • Guľatá biela ryža. Táto ryža sa pri varení otvára a zostáva trochu kašovitá, preto je dobrá do dezertného pečiva a sladkých jedál, najmä však na prípravu ryžového nákypu.
  • Nelúpaná ryža. Nazýva sa tiež surová ryža. Je rovno z poľa, bez akejkoľvek úpravy. Pre svoju mimoriadnu tvrdosť nie je vhodná na konzumáciu pre ľudí.
  • Špicatá biela ryža. Zrná tejto ryže sú aj po dovarení celé a sypké. Prednostne sa používa do studených jedál ako ryžový šalát.
  • Celozrnná ryža. Je bohatšia na vitamíny a minerály ako biela ryža, ale treba ju dlhšie povariť a ťažšie sa žuje. Odporúča sa pred varením ju na niekoľko hodín namočiť. Zmäkčí ju aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy pridaných do vody, v ktorej sa varí.
  • Predvarená ryža. Táto tepelne spracovaná ryža je čiastočne rafinovaná. Ľahšie sa dá jesť ako celozrnná a zachováva si väčšinu vitamínov.

Vlastnosti ryže.

  • Napriek tomu, že jedlá z ryže sú veľmi obľúbené, táto obilnina je najmenej výživná zo všetkých, najmä ak je rafinovaná – čistená. Žiaden druh ryže neobsahuje viac ako 7% proteínov. Nemá ani žiaden gliadín, proteín, z ktorého sa vytvára pšeničný glutén, a preto je vhodná pre pacientov s celiakiou.
  • Proteíny - bielkoviny v ryži sú chudobné na lyzín a tryptofán, dve esenciálne aminokyseliny, ale jej kombináciou so strukovinami sa tento problém vyrieši.
  • Tuky: to málo tuku, ktorý ryža obsahuje, je uložené v otrubách a klíčkoch. Mastné kyseliny, hoci v neveľkom množstve, sú nenasýtené a znamenajú veľkú biologickú hodnotu.
  • Uhľohydráty: predstavujú 4/5 hmotnosti ryžového zrna a takmer všetky sú vo forme škrobu.
  • Vitamíny: ryža, ale aj ostatné obilniny, nemajú žiadny vitamín A ani C, no celozrnná ryža obsahuje významné množstvo vitamínu B1 a E, v bielej ich je však veľmi málo.

Prečo je ryžová diéta nesprávny spôsob ako schudnúť.

Ryžová diéta je jedným z návodov na chudnutie, ktorý nefunguje. Je to len iná redukčná diéta, ďalší z mnohých tragických návodov o rýchle zníženie hmotnosti. Obezity - nadváhy sa nedá zbaviť rýchlo.

  1. Je to riadne drastická diéta. Denný príjem neprekračuje 900 kcal. Jedna porcia 50g má len necelých 180 kcal. Videli ste už ako je to málo ryže? Zmestí sa do hrste. Takže jedna hrsť ryže 5x za deň a budete štíhli. Hlavným problémom pri príjme tak malého množstva energie, ako je 900 kcal (samozrejme záleží na parametroch Vášho organizmu – vek, výška, pohlavie) je nedostatok živín pre organizmus. Niektoré látky už treba dodávať do tela formou náhrady. Niekoľko týždňov trvajúci nedostatok základných živín môže viesť ku vážnym zdravotným komplikáciám. Preto je aj voľba ryžovej diéty hazardom, zvlášť u ľudí vo vyššom veku.
  2. Ryža odvádza z tela vodu. V tom spočíva aj zdanlivý úspech diéty. Ryža obsahuje málo sodíka a telo sa odvodňuje. Nikto vás neupozorní, že nedostatok sodíka je pre telo rovnako nebezpečný ako jeho nadbytok. Ako môže odvodnenie prospieť, či skôr uškodiť srdcovo-cievnemu systému? Iba priťažiť. Od staroveku je známy fakt, že hustá krv nám môže iba poškodiť.
  3. Zaujímavé sú detoxikačné účinky ryžovej diéty. Po krátkom čase dodržiavania ryžovej diéty máte závraty a bolí vás hlava. Možno si myslíte, že je to z návalu vylučovaných toxínov do krvi. Opak je však pravdou. Takto sa prejavuje nedostatok sodíka v tele. Namiesto zlepšovania stavu vášho organizmu, ho vážne poškodzujete.
  4.  Nedostatok sodíka spôsobuje poruchy vodného režimu, únavu, bolesti hlavy, depresie, kŕče svalov, poruchy úsudku a schopnosti jasne myslieť. Úspech diéty je založený na poruche vodného režimu v tele. To je celý zázrak. Žiadna očista.
  5. Tráviaci proces je sprevádzaný zápchou. Potrava vám bude niekoľko dní hniť v črevách a produkovať toxíny.
  6. Ak túto kúru dodržíte, určite sa vám podarí zhodiť nabraté kilá. To je pravda, ale čo vás čaká a neminie po diéte, keď sa vrátite na normálnu stravu? Váš zničený organizmus si žiada živiny, ktoré ste mu dlho nedávali. Neustály hlad Vás núti konzumovať vysoko kalorické jedlá a potraviny. Priberáte rýchlejšie ako predtým. Dostavuje sa slávny jo – jo efekt. Po ukončení ryžovej diéty sa zvyčajne vaše stravovanie  vracia do starých koľají.

 Energetické a výživové hodnoty jednotlivých druhov ryže.

100 gramov ryže má zhruba nasledovné energetické hodnoty:

Ryža

kJ

kcal

bielkoviny

sacharidy

tuky

Lúpaná ryža (suchá)

1470

350

6,5 g

79 g

0,5 g

Varená lúpaná ryža*

490

115

2 g

25 g

0,2 g

Ryža natural (nelúpaná)

1470

350

7,2 g

76 g

2,2 g

Varená ryža natural (nelúpaná)*

455

110

2,2 g

23 g

0,6 g

* Varená ryža bude mať odlišnú energetickú hodnotu, ak ju varíte s použitím tuku. V takom prípade musíte k uvedeným hodnotám pripočítať použitý tuk, napríklad, ak v recepte použijete 2 lyžice oleja na ktorom speníte cibuľku. Varená ryža má tiež odlišnú energetickú hodnotu v závislosti od toho, koľko je v nej vody.

Z toho vyplýva, že energetická hodnota "bielej" ryže v porovnaní s ryžou natural je prakticky rovnaká. Ryža natural však obsahuje oveľa viac vitamínov a minerálov. Preto ak už máte jesť ryžu, zdravšia je určite naturálna ryža.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA