Diéta a chudnutie BANÁNY a chudnutie BANÁNOVÁ DIÉTA.

31.08.2013 18:53

Môžem jesť banány a schudnúť? Áno, môžete, ale nepreháňajte to s nimi. Banány patria medzi najobľúbenejšie a najdostupnejšie ovocie v lete i v zime. Ovocie patrí medzi hlavné zložky zdravej a racionálne výživy. Lenže pozor! Ak budete jesť výlučne ovocie, a navyše aj dlhodobo, môžu sa vám ovocné cukry zrazu premieňať na tuky. Vo všeobecnosti platí, že čím sladšie ovocie a čím prezretejšie ovocie, tým je horšie na chudnutie. Hoci má banán viac kalórií na 1 porciu, ako iné druhy ovocia a zeleniny, je to stále pomerne vhodná voľba pre tých, ktorí chcú schudnúť, vďaka jeho nižšiemu glykemickému indexu. Potraviny s nízkym glykemickým indexom majú menej kalórií na veľkosť porcie v porovnaní s inými potravinami. Ak bude váš jedálniček obsahovať väčšie množstvo potravín s nízkym glykemickým indexom, vaše chudnutie bude jednoduchšie.

Ako je to s BANÁNMI pri chudnutí.

  • Po jablkách sú banány najviac konzumovaným ovocím na svete. Dôvodom je, že sa dajú jesť kdekoľvek a bez akejkoľvek pomôcky. Sú dodávané vo vlastnom prirodzenom hygienickom balení (v šupke), ktorá ich ochraňuje pred nečistotou.
  • Banány sú jedným z najvýživnejších a najliečivejších plodov.
  • Je pravda, že banány, podobne ako hrozno, patria k vôbec najsladším druhom ovocia. Ale určite to neznamená, že by ste si ich mali odopierať. Nie je na to najmenší dôvod.
  • Jeden väčší banán obsahuje 110 kilokalórií, 0,5 gramov tuku, 16 gramov sacharidov, 2 gramy bielkovín a 4 gramy vlákniny. Jeden banán má však o 80 krát menej tukov ako má hamburger.
  • Okrem toho sa v banánoch nachádza veľké množstvo vitamínov, ako aj minerálov a stopových prvkov, hlavne draslík, horčík, zinok, mangán a molybdén.
  • Banány pomáhajú vyrovnávať prekyslenie organizmu, cítime sa po nich fyzicky aj psychicky fit, minerály, horčík a draslík v nich obsiahnuté, majú priaznivý vplyv na krvný tlak.
  • Banány sú účinné na popraskané pery, rannú únavu a vypadávanie vlasov.
  • Banány tiež podporujú výdatný spánok, majú pozitívny vplyv na naše emócie, zvyšujú odolnosť proti stresu.
  • Banány taktiež obsahujú škrob, ktorý pomáha vytvárať pocit sýtosti a zároveň pomáha blokovať absorbovanie niektorých sacharidov, ktoré počas dňa zjete.
  • Oba druhy vlákniny – rozpustná aj nerozpustná – sú v banánoch zastúpené vo významnom množstve. Banány obsahujú aj malé množstvo serotonínu. Táto látka plní rôzne funkcie: rozšírenie ciev, zmiernenie bolesti miechy a upokojenie nervov.
     

Princípy banánovej diéty.

  • Ak sa rozhodnete pre banánovú diétu, znamená to, že do svojho jedálneho lístka dočasne zaradíte viac ako len jeden- dva kúsky denne.
  • Banánová diéta by mala trvať tri dni, počas ktorých si dáte banán ako doplnok k hlavným chodom a potom samostatne ako olovrant a desiatu.
  • Okrem banánov je dovolené konzumovať čerstvú zeleninu a doma pripravené zeleninové šaláty, celozrnné pečivo, mäso pripravené na pare a mliečne výrobky.
  • Veľkým plusom diéty odkyslenie organizmu. Žalúdok si tak môže oddýchnuť a v priebehu pár dní sa vám upraví trávenie. Aj z tohto dôvodu by ste banánovú diétu nemali kombinovať s inými druhmi ovocia, ktoré väčšinou obsahujú kyslé šťavy.
  • Je dôležité, aby ste si vyberali len zrelé, žlté banány a nikdy nie ovocie, ktoré má ešte zelenú, nezrelú farbu šupky.
  • V žiadnom prípade nejedzte sušené banány, ktorých kalorická hodnota aj obsah cukrov je niekoľko násobne vyššia.

Jedálny lístok banánovej diéty.

Prvý deň
Raňajky: dva plátky celozrnného chleba so syrom cottage cheese a banán
Desiata: biely jogurt s plátkami banánu ochutený lyžičkou medu
Obed: morčacie prsia, uvarené zemiaky, banán
Olovrant: banán
Večera: šalát z mrkvy a kapusty, banán

Druhý deň
Raňajky: ovsené vločky, jogurt a nakrájaný banán
Desiata: kyslomliečny nápoj, banán
Obed: miešaný šalát so zeleninou a celozrnnými cestovinami, banán
Olovrant: banán
Večera: Kuracie mäso so zeleninovou oblohou, banán

Tretí deň
Raňajky: tmavé pečivo s margarínom, paradajkou a paprikou, banán
Desiata: banán
Obed: opečené rybie plátky s citrónom, banán
Olovrant: mliečny koktail namixovaný z nízkotučného mlieka, banánu a orieškov
Večera: miešaný zeleninový šalát, banán

BANÁN je však v podstate nevhodné ovocie na chudnutie. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej činnosti.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA