CHUDNUTIE - Rada DESIATA. Rady a tipy na ZMENU STRAVOVANIA. Rady na stravovanie a účinnú diétu.

16.01.2011 05:30

Dôležité a účinné rady pre Vaše stravovanie:

  1. Nejedzte jedlá bez chuti.
  2. Ak pripravujete zeleninu, uvarte ju na pare alebo ju namiesto obvyklého varenia krátko poduste.
  3. Konzumujte zeleninové šaláty.
  4. Jedzte pomaly a všetko vychutnávajte. Ak jete rýchlo, zjete zvyčajne viac, než potrebujete. Každé sústo riadne požujte, pokiaľ sa úplne nerozomelie. Nepokúšajte sa schudnúť viac ako jeden, dva kilogramy telesnej hmotnosti za týždeň.
  5. Vyhýbajte sa potravinám s obsahom tuku a cukru - koláče, sušienky, pečivo, atď.
  6. Nejedzte jedlá bez chuti. Tí, ktorí sa snažia schudnúť, často konzumujú malé porcie nemastných a neslaných jedál. Niet divu, že mnoho z týchto ľudí nevydrží chudnúť do konca!
  7. Použite bylinky a korenie na dochutenie, slanému sa skúste vyhnúť, potraviny majú v prirodzenom stave dostatok sodíka, ktorý nám stačí. Zbytočný ďalší prebytok je nebezpečný pre naše cievy, váhu a celkové zdravie!
  8. Skontrolujte potraviny, ktoré máte doma v zásobe a všetky nesprávne vyhoďte. Pri nákupe použite namiesto Vášho starého nákupného zoznamu náše doporučenia.
  9. Jedzte viac čerstvej zeleniny a ovocia. Pozor na znehodnotenie dlhým tepelným spracovaním, kedy dochádza ku zničeniu prirodzeného obsahu enzýmov podporujúcich v organizme tvorbu enzýmov dôležitých pre trávenie potravy, a zároveň dochádza k strate vitamínov!
  10. Zeleninu môžete jesť v priebehu programu  pre reguláciu Vašej váhy bez obmedzenia - čím viac jej zjete, tým viac úžitku získate.
  11. Vyberte si správne tuky. Vedeli ste, že pri nízkotučnej strave je organizmus náchylnejší k tvorbe žlčových kameňov?
  12. Zadržiavanie vody, suchá pokožka, zápcha a únava, to všetko sú prejavy dehydratácie. Pite priebežne celý deň dostatok nesladených tekutín (do 4 dcl na 10 kg svojej váhy).
  13. Zvoľte si pomaly uvoľňované karbohydráty (zložité s nízkym glykemickým indexom), ktoré Vás zaplnia a uspokoja Vaše chuťové bunky. Pomaly sa uvoľňujúca energia pomáha obmedziť pocity hladu a môže vám tiež pomôcť zbaviť sa túžby jesť medzi  hlavnými jedlami.
  14. Potraviny s vysokým glykemickým indexom:
    Napr. cukor, kukurica, zemiaky, biele pečivo, dyňa, ....
    Potraviny s nízkym glykemickým indexom:
    Napr. jablká, kapusta, jahody, ryža, čerešne, šošovica, grapefruit, sója, ....
    Faktory ovplyvňujúce glykemický index:
    -    spracovanie – čím sa dlhšie potravina varí, tým vyšší je jej glykemický index
    -    postupným dozrievaním ovocie zvyšuje hodnotu glykemického indexu
    -    rozmanitosť ovocia a zeleniny
    -    kombinácia potravín s nízkym a vysokým glykemickým indexom
    -    rýchlosť s akou je každá potravina trávená behom dňa -  rýchlosť trávenia je u každého individuálna
  15. Najlepším výberom sú potraviny s pomaly uvoľňovanými karbohydrátmi: Ovosné otruby, ovosné vločky, pohanka, jačmeň, celozrnný žitný alebo špaldový chlieb kvasený, neolúpaná ryža, celozrnné cestoviny, šošovica, strukoviny, fazuľa, ovocie, nízkotučný jogurt, džúsy (riedené 50/50 s vodou): grapefruitový, jablčný, pomarančový, ananásový.
  16. Najhorším výberom sú potraviny/nápoje rýchlo uvoľňujúce karbohydráty: Všetky konzervy, biely chlieb, bagety, rohlíky, sušienky, koláče, pečivo. Pamätajte, že pšeničný lepok je záťažou pre naše črevá a celý organizmus. Sucháre, keksy, komerčné ranné obiloviny a cereálie, perlivé nápoje, ovocné nápoje, hranolky, smažené zemiaky, zemiaková kaša, predvarená ryža, vafle, praclíky, zemiakové lupienky.
  17. Priemerný človek potrebuje jeden gram proteínu na každý kilogram telesnej váhy. Raz za týždeň vyskúšajte zmes fazule, hrášku, šošovice a ryže namiesto mäsa.
  18. Vyberajte potraviny, ktoré Vás uspokoja, ale zároveň nie sú pre Vás škodlivé.
  19. Používajte tvaroh alebo čerstvý nízkotučný syr, tofu namiesto tučného syru a masla.
  20. Smotanu/kyslú smotanu nahraďte nízkotučným bio jogurtom.
  21. Vyhýbajte sa párkom, karbonátkam a balenému plátkovému mäsu.
  22. Namiesto masla vyskúšajte pre ochutenie zeleniny citrónovú šťavu a olivový olej.
  23. Na smaženie používajte vhodnú panvicu, napr. panvicu wok.
  24. Vyhýbajte sa margarínu a hydrogenovaným rastlinným tukom (je to napísané na etikete potraviny). Aj zdravé rastlinné oleje a tuky sa počas tepelnej úpravy (tzv. hydrogenizácii) menia do podoby margarínov a kuchynských olejov na nezdravé a škodlivé. Takéto tuky vznikajú pri fritovaní, vyprážaní a nachádzajú sa v jedle reštaurácií s rýchlym občerstvením, v zemiakových hranolkoch, čipsoch,  v rozličných chrumkavých pochúťkach, a hotových jedlách..
  25. Správny výber : Čerstvé jablko, hruška, citrusové ovocie (grapefruit, pomaranč, mandarínka, citrón) čerstvá broskyňa alebo marhuľa, nesladený, nízkotučný popcorn s nízkym obsahom soli, cestovinový šalát ochutený citrónovou šťavou, korením a šalátovou zeleninou, ovocný tanier, šošovicová polievka, paradajková polievka, celozrnné ovosné sušienky, atď.

Potraviny vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie

    • morčacie mäso, kuracie mäso
    • chudé hovädzie mäso
    • chudé mäso z diviny
    • králik, zajac
    • vajíčka
    • zelenina, ovocie, je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia (napr. banány) obsahuje totižto veľa cukru.
    • kompóty bez sirupu
    • celozrnné pečivo a chlieb
    • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
    • tmavá ryža, nelúpaná ryža
    • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
    • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
    • tofu, sója a výrobky z nej
    • cestoviny, najlepšie tmavé
    • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
    • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
    • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
    • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
    • nízkotučné mlieko
    • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
    • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.

Potraviny, ktoré môžete občas konzumovať, ak chcete schudnúť

  • roztierateľné syry, klasické maslo, ovocný jogurt, termixy, miláčik
  • bravčové mäso ( chudé )
  • baranie mäso ( chudé )
  • vnútornosti ( restovaná pečeň )
  • kačacie a husacie mäso bez kože
  • kozie mlieko
  • med
  • horká čokoláda, ochutené cereálie rôzneho druhu
  • oriešky, pistácie, kešu
  • cestoviny ( biele )
  • zemiaky, biela ryža
  • šunková saláma

ZOPÁR RECEPTOV NA RACIONÁLNE STRAVOVANIE nájdete TU (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA