CHUDNUTIE – Diéta, zdravie. Ako na to?

18.01.2010 06:20

Chudnutie, odstraňovanie nadváhy, diéta, ktorá Vám pomôže schudnúť. Už ste sa rozhodli aký postup na chudnutie  idete zvoliť?

Držať diétu znamená žiť  zdravo - je to naozaj vždy tak?
Nie vždy. Pri mnohých. hlavne redukčných diétach je to skutočne mylné. Držať diétu často a dlho určite neprospieva Vášmu organizmu. Ak chcete dosiahnuť ideálny stav Vášho organizmu, ideálne proporcie Vašej postavy, každý lekár vám povie, že v takom prípade nejde o diétu, ale o celkovú zmenu životného štýlu.

Diéta sama o sebe sa predpisuje iba veľmi silným ľuďom, ktorí musia zhodiť aspoň pár kilogramov, kým zapoja pohyb. Pokiaľ k nim nepatríte, nikdy vám nemôže stačiť samotná diéta. S ňou totiž prídete nielen o tuk, ale aj o svalovú hmotu. Ak nechcete dopadnúť ako roztrasená želatína, musíte sa hýbať.

A nejde priamo o denné trápenie sa v posilovni, či fitcentre. Platí osvedčené pravidlo – chodiť na  prechádzky, podnikať výlety,  vyraziť si na bicykli, relaxovať pri joge a podobne. Jednoducho si potrebujete nájsť druh pohybu, ktorý vás bude baviť. Pohyb by vám totiž mal pôsobiť predovšetkým radosť, psychická pohoda je tu rovnako dôležitá ako fyzická výkonnosť.

Zdravá strava
Často  sa domnievame, že ak začneme zdravo jesť, schudneme. Nie je to celkom pravda. Ak napríklad nakupujete biopotraviny, neznamená to, že sú nízkokalorické. Bio môže byť dokonca aj bôčik, a po ňom skutočne neschudnete. Zdravá strava je určite pre vás prospešná, ale nie je zaručené, že schudnete. 
Jesť zdravo znamená nielen jesť zdravé potraviny, ale aj vylúčiť rafinovaný cukor, tučné mäso, niektoré spôsoby úpravy jedla. Nestačí premýšľať o tom, na ktorom tuku je najzdravšie vysmážať, ak chcete schudnúť, nemôžete smažiť vôbec!  Gratulovať si môžete až potom, ako si dokážete v hlave „prestaviť“ túto a podobné maličkosti. Musíte dostať Váš organizmus do optimálneho stavu, doslovne ho zrekonštruovať a doviživiť tak, aby začal fungovať v optimálnych parametroch. Takto okrem iného dosiahnete aj zmenu Vášho metabolizmu. Samozrejme to nie je vôbec jednoduché.

Jesť zdravo znamená žiť zdravo. Je to naozaj tak?
A zasa omyl. Môžete zjesť denne kilo zeleniny, oblúkom sa vyhnúť krkovičke a koláčom, ale ak celý deň presedíte za počítačom, potom si odskočíte na cigaretku, večer si dáte  niekoľko pohárikov vína a stále ste v strese, máte ku zdravému životu ďaleko.

Ak je vaším cieľom žiť zdravo, mali by ste podobné neresti odbúravať. Je lepšie dať si raz za čas čokoládu ako fajčiť a vyhnite sa pokiaľ možno aj alkoholu. Sústreďte sa na to, aby ste jedli najmä čerstvé potraviny a naučte sa odpočívať. Ideálna je aktívna relaxácia, ale nezabúdajte ani na obyčajné leňošenie. To sa týka najmä ľudí s namáhavou fyzickou prácou. K zdravému životu patrí aj rozmaznávanie, takže si nikdy nevyčítajte investíciu do seba v podobe pobytu v kúpeľoch, kurz čohokoľvek alebo nové knihy či oblečenie. Zmeňte psychológiu svojho myslenia. Keď chcete vyzerať zdravo, musíte sa starať o seba, svoje telo. Nesmiete to však brať len ako nutnosť. Takto vydržíte len niekoľko týždňov, či mesiacov a neskôr sa vrátite k zabehaným zvyklostiam. Psychológia zmeny životného štýlu je náročná, chce to od Vás pozitívne myslenie. Úspech je však v dohľadne a trvalý.

Dá sa žiť zdravo aj v meste?
Život v meste sa považuje za nezdravý, ale nie je to celkom tak. Má svoje výhody aj nevýhody rovnako ako život na vidieku. V meste sa napríklad ľahšie dostanete k rôznym, zdravým potravinám, je tam obvykle výber posilovní, wellnes centier, plavární. Na druhú stranu život v meste je uponáhľanejší a rýchlejší.

Ľudia žijú v prebytku smogu a umelého žiarivkového svetla, hluku a pod. na vidieku je dostatok čerstvého vzduchu, pomalší a pokojnejší život, často vlastná produkcia zeleniny, ovocia, dokonca aj mlieka.   Ak sa vám zdá život v meste pre vaše zdravie neznesiteľný, užite si vidieka aspoň cez víkendy a cez dovolenku.

Je zdravá strava drahá a nedostupná?
Môže byť, ale aj nemusí. Zamerajte sa na sezónne ovocie a zeleninu, kuracie mäso a filé z tresky. Vyberte si najdrahšie položky zo svojho jedálnička a zamyslite sa, či sú pre vás nevyhnutné, či ich môžete obmedziť, prípadne nahradiť niečím iným.

Ak dokážete chudnúť s rozumom, v tempe pol kila až kilo týždenne, tak svojmu zdraviu prospejete. Ak uveríte rôznym „overeným“ receptom, hollywoodskym diétam a podobne, ste na najlepšej ceste si svoje zdravie zničiť. Okrem toho sa vám po čase všetky zhodené kilá vrátia, pretože nikto nedokáže žiť neustále  s drastickými diétami. Organizmus si len vyčerpávate, ničíte, podporujete tvorbu úsporného metabolizmu, Váš život je sprevádzaný obdobiami chudnutia a priberania. Vaša psychika sa značne naburáva, pesimizmus sa stáva Vaším trvalým pohľadom na Vašu postavu, postupne sa uspokojíte s existujúcim stavom. Ideálna postava a životný štýl je v nedohľadne a stávajú sa chimérou.

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE

Taktiež sa môžete pravidelne na našej stránke RADY A DOPORUČENIA NA CHUDNUTIE (kliknite) informovať o problematike zdravej životosprávy a chudnutia.

 

 

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA