Chcete SCHUDNÚŤ? Nikdy neskúšajte NULOVÚ DIÉTU. Rady na stravovanie a účinnú diétu.

23.11.2010 05:25

NULOVÁ DIÉTA - HLADOVKA

Jednou z nebezpečných diét je NULOVÁ DIÉTA.   Ide vlastne o hladovku, pri ktorej sa nalievate vodou. Úlohou hladovania by malo byť mobilizovanie a využitie vlastných zásob energie. V skutočnosti organizmus začne energiou šetriť, zníži jej výdaj, a okrem odbúravania tukových zásob organizmus  likviduje aj sám seba. Ak telo nemá energiu na svoju činnosť, siahne na bielkoviny vo svalstve ako na bohatý zdroj energie. Športovať a hladovať je veľmi nebezpečné. K nulovej diéte by sa mohli uchýliť len skutočne obézni ľudia. Možno ju použiť len na krátky čas, nanajvýš na dva-tri dni ako očistnú kúru. Pri nulovej diétu môže dôjsť u vás k výraznému zníženiu hmotnosti, ale veľa krát aj k neočakávaným zmenám v organizme, k nadmernej záťaži niektorých orgánov a dokonca aj k trvalému poškodeniu zdravia.

Nulová diéta prináša výrazné kilogramové úbytky na hmotnosti, ale to nie sú len odstránené podkožné tuky. Okrem nich odbúravame aj veľké množstvo svalovej hmoty. Kyslé produkty z rozložených tukov môžu ohroziť organizmus, hrozí vám ketoacidóza (zhoršenie diabetického stavu), rozvrat minerálového metabolizmu, čo môže v kritických prípadoch spôsobiť bezvedomie až smrť. Hlad pôsobí negatívne na psychiku človeka. Zapríčiňuje stres, depresiu, agresivitu, nespokojnosť, vnútorný nepokoj, prejavy dny, závraty až omdlievanie. Najhoršie je, že chudnúci  takéto chudnutie nezvláda psychicky.

Nulová diéta  je vlastne vylúčenie všetkej stravy okrem vody. Mineráli, soli a vitamíny sa pridávajú do organizmu v podobe prípravkov. Okrem tukov bohužiaľ vaše  telo odbúra aj veľké množstvo svalovej hmoty, vody a solí. Nulová diéta – predstavuje kompletnú hladovku. Možno ju dodržiavať nepretržite po dobu maximálne 14 dní a na nemocničnom lôžku. Obdobou nulovej diéty sú opakované štvordňové hladovky s trojdňovou absenciou. Pri prvom spôsobe priemerne pacient schudne za 14 dní o 9-10 kg, pri opakovanej hladovke (4 cykly) schudne za 1 mesiac okolo 12 kg.  V obidvoch prípadoch predstavuje hladovka extrémnu záťaž pre pečeň, ktorá musí transformovať tuky na ketolátky (vznikajú, keď sa pri látkovej výmene spáli príliš veľa tukov) a zabezpečiť tvorbu všetkej glukózy z bielkovín, pretože hladina krvného cukru nesmie poklesnúť pod 3,3 mmol/1. Pečeň sa taktiež musí vyrovnať s prekyslením krvi, ktorá je vyvolaná ketolátkami a nedostatkom minerálov, predovšetkým draslíku, ktorý je nevyhnutným prvkom na energetické premeny. Nulová diéta predstavuje enormnú záťaž aj pre obličky, ktoré musia odstraňovať produkty rozpadu telesných bielkovín. Srdcový sval musí pracovať nepretržite, hoci sa iným svalom počas hladovky vzhľadom na nepriaznivé metabolické podmienky pracovať veľmi nechce. Srdcový sval je dráždený vyššou hladinou mastných kyselín, ktoré narušujú jeho pracovný rytmus. Tieto spomenuté príznaky môžeme zmierniť podávaním rôznych minerálov (sodík, draslík) a vitamínov (C,B). Rozpad telesných proteínov a teda aj stratu svalstva môžete ovplyvniť miernym cvičením, ktoré zaradíme počas hladovky.

Prečo po takejto diéte dôjde k jojo efektu ?

Diétou spomalený metabolizmus po skončení diéty bude prednostne vytvárať tukové zásoby zo všetkého jedla, ktoré zjete navyše. Okamžitý rast váhy je zákonitý. Priberiete preto, že sa neviete správne stravovať bez diéty. Vaša strava vás dostala ku kilám navyše, ktorých sa diétou chcete zbaviť. Po diéte sa k nej opäť vrátite. A zas priberiete. Len rýchlejšie, lebo ste si diétou spomalili metabolizmus. Keby ste vedeli, ako sa správne stravovať, nulová diéta by vám nebola potrebná. Preto Vám neodporúčam, aby ste tento druh diéty vôbec skúšali.

Potraviny, ktoré sú vhodné na zdravé stravovanie a chudnutie

  • morčacie mäso, kuracie mäso
  • chudé hovädzie mäso
  • chudé mäso z diviny
  • králik, zajac
  • vajíčka
  • zelenina, ovocie ( iba do 17:00 ), je mylné sa domnievať, že ovocie sa môže konzumovať aj na večer. Väčšina ovocia obsahuje totižto veľa cukru.
  • kompóty bez sirupu
  • celozrnné pečivo a chlieb
  • ovsené vločky, ražné vločky a cereálie. Nepoužívajte ovsené vločky neskoro večer, sú dobrým zdrojom sacharidov.
  • tmavá ryža
  • tvrdé syry ( ktoré obsahujú okolo 20 - 30 % tuku )
  • dusená šunka, kuracia, morčacia, bravčová
  • tofu, sója a výrobky z nej
  • cestoviny, najlepšie tmavé
  • slnečnica, sezam, tekvicové semiačka
  • olej: olivový, ľanový, lisované za studena
  • oleje na varenie: repkový, slnečnicový
  • tvaroh, cottage cheese, biely jogurt, zakysané nízkotučné mliečne výrobky
  • nízkotučné mlieko
  • ryby ( hlavne morské: tuniak, losos, makrely atď.)
  • racio chlebíky ( tzv. Polystyrénové), ryžové, ražné atď.   

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA