CELULITÍDA – pomsta zlej životosprávy a TUKOV na Vašej POSTAVE. Rady na stravovanie a účinnú diétu.

28.10.2010 04:30

Vzťah celulitídy a nadváhy    Nadváha je spôsobená zvýšením počtu a zväčšením objemu  tukových buniek v ktorejkoľvek časti tela. Postihuje celé telo mužov aj žien. Veľkosť nadváhy závisí na množstve a kvalite stravy, je ovplyvniteľná diétou a zvýšením pohybu.  Celulitída sa obmedzuje na určité časti tela, ako sú stehná,  zadok, brucho a boky. Kopčeky kože nemusia byť tvorené zbytočnými zásobami tuku, ale sú výsledkom zmien podkožného tukového väziva, v ktorom je zadržiavaná voda. Je to progresívny, rozvíjajúci sa proces, ktorý postihuje aj štíhle osoby, prevažne ženy, u obéznych je výraznejšia. Je neovplyvniteľná redukčnou diétou.

Čo to vlastne celulitída  je?

Za vznik lipohypertrofie (celulitídy) je zodpovedný hormón estrogén, ktorý zvláčňuje a zmäkčuje tkanivové väzivo, takže potom sa tieto bunky  môžu pri nevhodnej životospráve, strave a pri nedostatku pohybu bez akýchkoľvek zábran rozširovať.

     Postihuje prevažne ženy, u ktorých je výskyt v určitom veku takmer pravidelný. Príčiny vzniku celulitídy sú v konštitučných a fyziologických odlišnostiach oboch pohlaví. U mužov sa vyskytuje minimálne (asi 3%).

     Tkanivové väzivo u žien nie je tak pevné a je poddajnejšie ako mužské, pretože kolagénne - elastické vlákna prebiehajú u žien súbežne, takže tukové bunky (lipocyty) sú pri tlaku vypudzované hore a tým je podmienený vzhľad pomarančovej kôry. Vzhľadom k tomu, že tehotenstvo je sprevádzané zvýšenou tvorbou estrogénu, objavujú sa prvé celulitické zmeny práve v tomto období, ak sa však neobjavili už skôr. Často sa však tieto príznaky objavujú aj u mladých dievčat pri nevhodnej antikoncepcii alebo u dievčat s nedostatočným pohybom a s objavujúcimi sa známkami nadváhy v brušnej oblasti. Okrem toho celulitídu podporuje všetko, čo zadržuje vodu v tele a spomaľuje látkovú výmenu.

U mužov naopak prebiehajú kolagénne vlákna v podkoží šikmo. Táto šikmo prebiehajúca štruktúra vlákien sa pri zmnožení tukových buniek rozťahuje vodorovným smerom, pretože tuková bunky u mužov sú ploskejšie a rozširujú sa. Preto sa nevytvára pomarančová kôra.

Príčiny vzniku celulitídy

  • Strava bohatá na nasýtené tuky, ako sú vyprážané jedlá, používanie prepáleného oleja, strava bohatá na živočíšne tuky, tzv. skryté tuky (údeniny, zmrzlina, čokoláda, keksy, tyčinky, zemiakové lupienky, biele pečivo, jedlá rýchleho občerstvenia, živočíšne bielkoviny, cukry, nedostatok vitamínov a minerálov ). Nesprávne stravovanie vedie k hromadeniu toxínov, nestrávených metabolitov.
  • Tesná bielizeň, ktorá zabraňuje správnemu prúdeniu krvi.
  • Fajčenie sťahuje a poškodzuje cievnu stenu.
  • Nevhodné je všetko, čo spôsobuje okysľovanie organizmu. Patria sem aj sýtené vody kysličníkom uhličitým („bublinkové vody“), ale aj káva.
  • Nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie a stres.
  • Alkohol, tabak, kofeín, pochutiny - majonéza, šalátové dressingy, kečup.

Čo ešte podporuje vznik celulitídy? 

Celulitídu zhoršuje nesprávna životospráva a nedostatok pohybu. Avšak vplyv na ňu má aj dedičnosť, antikoncepcia, tehotenstvo, nadváha, stres, nedostatok tekutín, konzumácia sladkých a mastných jedál a fajčenie. Negatívne pôsobí aj nosenie obtiahnutého a tesného oblečenia a bielizne, ktoré zhoršuje prekrvenie pokožky.

Ako neutralizovať celulitídu.   Len prísnym diétnym režimom pre zníženie hmotnosti sa nedá očakávať žiadna redukcia celulitídy, pretože hlavný problém je v kolagénnom väzive, ktoré obklopuje tukové bunky.

Neúčinná je aj terapia kozmetickými prípravkami vo forme krémov. Zo žiadneho kozmetického prípravku neprenikne účinná látka tak hlboko do podkožia, aby mohla príčiny a prejavy celulitídy ovplyvniť. Takýto spôsob liečby je nesprávny. Účinnejšia je kombinácia proticelulitických prípravkov a moderných kozmetických techník.

Odstrániť celulitídu nie je možné, pretože ide o telesnú vadu, ktorú môžeme len zastaviť alebo výrazne zmierniť. Jediné riešenie je v zmene životného štýlu. Čo pomáha ?

  • pravidelná vyvážená strava a dostatočný prísun tekutín s dostatkom živín
  • zvýšenie pohybovej aktivity, ide o športy zaťažujúce svalstvo zadku, brucha a dolných končatín (rekreačný beh, plávanie, jazda na bicykli, tanec, skákanie cez švihadlo). športovať je treba 2 až 3 krát týždenne.
  •  aplikovaná lymfodrenáž a následná masáž sa musí vykonávať pravidelne a dlhodobo, aby došlo k odsunutiu odpadových látok z podkožia, zlepšeniu prekrvenia a podpore látkovej premeny,
  • starostlivosť o pomarančovú pleť

Ak sa o celulitídu prestaneme starať, neskôr dôjde k jej progresii.

Masáže pomáhajú
Domáce masáže  sú to najmenšie, čo môžete pre postihnuté miesta urobiť. Sú výbornou prevenciou proti  celulitíde.  Prvým krokom je ranné striedavé sprchovanie studenou a teplou vodou. Začnite od chodidiel, postupujte po zadok a zasa nadol. Po nakrémovaní pokožku masírujte jemnými krúživými pohybmi. Vždy smerom k srdcu. Na masáž sú vhodné kefy, valčeky, rukavice. K liečebným a preventívnym metódam patrí aj lymfodrenáž v kozmetickom salóne a  tzv. elektrolipolýza. Sú to jemné ihly, ktoré sa zavedú do podkožného tkaniva. Sú napojené na elektrické zariadenie, pomocou ktorého preniká do poškodenej oblasti prúd. Ten priaznivo ovplyvňuje ochabnuté tkanivo a zvyšuje prekrvenie v ložiskách celulitídy.

Pomáhajú aj tabletky
Vďaka tabletkám sa do tela dostávajú účinné látky, ktoré sa krvou dostanú priamo k poškodenému tkanivu. 

Nezabudnite správne sa stravovať a cvičiť
Celulitídy sa nezbavíte hneď po prvej masáži. Jej liečba je dlhodobá a komplexná. Preto popri návšteve kozmetických salónov si musíte nájsť v dennom harmonograme miesto na pravidelný pohyb. Aby sa účinok prejavil, mali by ste cvičiť pravidelne. Ideálne je 30 minút, 3-5 x  do týždňa. Plávanie, chôdza, ale aj joga, strečing, zvoľte si to, čo vám najväčším vyhovuje. Jedzte viac čerstvého ovocia a zeleniny a vyhýbajte sa veľkému množstvu alkoholu. Zabezpečte si najmä dostatočný príjem vitamínov C, E a B. Aj v boji s celulitídou je potrebný dostatočný príjem tekutín. Denne by to mali byť dva až tri litre.
Dá sa celulitída úplne vyliečiť?
Nevieme sa jej zbaviť úplne, ale dokážeme zabrániť jej zhoršovaniu a výrazne ovplyvniť vzhľad kože v postihnutej oblasti. Keď s ňou prestanete bojovať alebo priberiete, opäť sa prejaví. Je potrebné upraviť telesnú hmotnosť pomocou celkovej zmeny životného štýlu – správnou výživou s dostatkom proteínov-bielkovín a vitamínov, pitným režimom a dostatkom pohybu. V kombinácii s každodennými masážami sa podporí prekrvenie kože a aktivuje lymfatický systém a odplavovanie nahromadených toxínov. Efekt nenastupuje okamžite, vyžaduje si trpezlivosť, pravidelnosť a pevnú vôľu.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)


Späť

REKLAMNÁ PLOCHA