ČAJ na CHUDNUTIE – každý deň aspoň 2 litre???? Rady na stravovanie a účinnú diétu

24.09.2010 06:51

 Za dva mesiace oslavujem narodeniny! Okrúhle výročie. Potrebujem rýchlo schudnúť! Čo robiť? Nasadím hladovku a budem piť čaje na chudnutie. Veď mi to poradila kamarátka, a tá schudla. Naozaj lákavá predstava, jednoduché, lacné a že vraj aj účinné. Stačí zájsť do predajne  a zistíte, že na chudnutie sú v ponuke rôzne čaje na chudnutie. Jediné, čo vraj musíte spraviť, je piť ich každý deň. Znie to úžasne jednoducho, veď vypiť niekoľko šálok čaju každý deň nemôže byť žiadny problém.  

Ako fungujú čaje na chudnutie?

Obsahujú kofeín a iné účinné látky, ktoré dokážu mierne povzbudiť organizmus. Zvýšiť krvný tlak, zrýchliť činnosť srdca, čiže zrýchliť metabolizmus a teda aj energetický výdaj. To sú aspekty, ktoré by mohli chudnutie ovplyvniť vtedy ak:

  • nepijete kávu ani iné povzbudzovacie prostriedky
  • jedávate takmer toľko, koľko potrebujete, alebo len o veľmi málo viac
  • ste ochotní nabudenie organizmu spôsobené čajom premeniť na aktívny pohyb

Pri dodržiavaní vyššie uvedeného by čaj na chudnutie mohol pomôcť tým, že by malým zvýšením energetickej spotreby mohol pomôcť spotrebovať práve to málo jedla navyše, ktoré jedávate. Takže takéto chudnutie je možné skôr teoreticky, ako prakticky, nakoľko :

  • povzbudenie kofeínom síce absolvujeme mnohí, ale ostaneme za pracovným stolom, pri počítači. Povzbudení, ale bez pohybu.
  • jedávame oveľa, naozaj oveľa viac, ako potrebujeme. Čaj na chudnutie to nemá šancu ovplyvniť.

Pitie čaju na chudnutie má aj pozitívne účinky.   Čaj na chudnutie môžete popíjať na zlepšenie chute. Pomôže Vám aj z toho dôvodu, že obsahuje antioxidanty a taktiež menej agresívne pôsobiaci kofeín ako kofeín z kávy. Ale to je tak u väčšiny chudnúcich čajov asi všetko, čo vám čaj na chudnutie môže poskytnúť. O dôležitosti správneho pitného režimu v období odstraňovania nadváhy nemožno pochybovať, napriek tomu ho mnohí chudnúci veľmi podceňujú. Možno ste museli kvôli chudnutiu obmedziť pitie svojich obľúbených (väčšinou sladených) nápojov, je tu však pre vás dobrá správa, pri chudnutí sa osvedčili rôzne druhy čajov, ktoré tento proces pozitívne ovplyvňujú. Minimálne dodáte telu viac tekutín. Už po tisícročia sa užívajú čaje, ktoré môžu človeku pomôcť pri chudnutí a majú mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Avšak len čaj sám o sebe, za vás neschudne a nerozpustí tukové zásoby, ktoré ste si za dlhú dobu nazbierali, preto používajte čaje pri chudnutí len ako podporný prostriedok, vďaka ktorému budete mať vyrovnaný pitný režim a telu dodáte potrebné vitamíny a minerály, pričom čaj jemne nabudí váš metabolizmus.

Dôležitá je správna príprava čaju
Najdôležitejšou zložkou pripraveného čaju je samozrejme voda. Mala by byť mäkká a bez uhličitanu vápenatého, aby sa chuť čaju naplno rozvinula. Namiesto vody z vodovodu môžete použiť aj stolovú vodu. Najlepšie je používať čerstvé lístky jednotlivých čajov či sypané čaje. Ak sa to inak nedá, môžete občas použiť aj čaj balený jednotlivo. Každý čaj lúhujte 3-5 minút. Výnimkou je brezový čaj, ktorý potrebuje až 10 minút, aby sa jeho látky dobre vylúhovali. Sladidlá ako cukor, med či umelé sladidlá nepoužívajte. Radšej si do čaju vhoďte škoricu, zázvor, citrónovú kôru.

Ktoré čaje na chudnutie sa používajú

Zázračný zelený čaj
Zelený čaj je ideálny na raňajky. Vďaka svojmu kofeínovému zloženiu naštartuje vašu látkovú premenu a pritom neuškodí srdcu. Zalievajte ho vždy vriacou vodou. Vysoký obsah mangánu začne odbúravať vaše tukové zásoby. Vitamín B zasa pôsobí močopudne. Okrem toho, zelený čaj obsahuje nadmieru antioxidantov, ktoré pomáhajú z tela vylučovať škodlivé toxíny. Pitie zeleného čaju by tak mohlo byť vašim rituálom nielen počas redukčnej diéty. Stavte však na kvalitu a sypané čaje z čajovní skôr, než vrecúškové.

Zoštíhľujúca žihľava
Natrhali ste si a nasušili žihľavové listy? Potom ste spravili prvý krok k štíhlejšej postave a zdravšiemu organizmu. Je známe, že žihľava podporuje metabolizmus, poradí si s alergiami, účinne bojuje proti anémii a bolestiam hlavy, či žlčníka  a je výborná aj pri prechladnutiach a nádchach, čo zvlášť v sychravom počasí iste oceníte. Žihľavové lístky sparte a čaj popíjajte v priebehu dňa. Odvar môžete použiť aj na opláchnutie pokožky hlavy po umytí.

Mätový čaj osvieži
Azda niet diéty, kde by neodporúčali popíjať celý deň lahodný mätový čaj. Čaj z čerstvej mäty je taký lahodný, že ho nemusíte dochucovať ani sladidlami. Mäta podporuje trávenie, zbaví vás plynatosti aj žalúdočných kŕčov, a zvlášť pre pozitívny vplyv na zdravie žalúdka je veľmi cenená. Pozor však, môže vyvolávať chuť do jedla, ale s kvapkou citrónu či ríbezľovej šťavy skôr hlad zaženie.

Pu-erh, čaj o ktorom ste už určite počuli
Medzi jeden z najznámejších čajov odporúčaných pri redukcii hmotnosti patrí čaj Pu-erh. Má chuť, ktorá nevyhovuje každému. Hovorí sa, že čím je tento čaj starší, tým je vzácnejší. Nejde však len o jeho vek, ale hlavne účinky. Má veľmi nízky obsah kofeínu, avšak obsahuje množstvo minerálov (zinok, železo, horčík, vápnik),  stopových prvkov (selén, zinok a mangán) a tiež vitamíny. Odporúča sa piť pri chudnutí, môžete si z neho dať šálku pred každým jedlom. Ak chudnete a jeho chuť vám nevyhovuje, nemali by ste ho sladiť cukrom, v obchodoch ho dostanete s rôznymi arómami, ktoré prekrývajú špecifickú chuť čaju. Jeho pitie sa ale odporúča aj tým, čo nechcú schudnúť, ale len si  prečistiť organizmus. Medzi tzv. zázračné účinky čaju totiž patrí aj jeho schopnosť prečistiť črevá, detoxifikovať, zlepšiť koncentráciu a celkovo zlepšiť zdravotný stav.

Rooibos
Čaj rooibos obsahuje mnoho minerálov a vitamínov, avšak na rozdiel od klasických čajov nemá v sebe kofeín. I napriek tomu vie vynikajúco osviežiť, je antidepresívny, močopudný, pomáha pri diétach, zlom trávení, znižuje hladinu cukru v krvi aj vysoký krvný tlak a zvnútra priaznivo vplýva na našu pleť. Vysoké množstvo flavonoidov z neho robí vynikajúci antioxidant, čím pomáha pleti ostať dlhšie mladšou a sviežejšou. Uspokojí váš mlsný jazýček a ochráni pred zbytočným naberaním kalórií.

Ďalšie bylinkové čaje
Bylinné zmesi na chudnutie obsahujú zvyčajne rôzne druhy bylín a čaj je potrebné piť niekoľko krát denne. Efektom týchto čajov je to, že zrýchľujú vylučovanie, takže pri ich pravidelnom pití môžete počítať s viacerými rýchlymi cestami na toaletu, niektorí ľudia ich však nepijú vôbec, pretože pri ich konzumácii majú neustály pocit ako pri hnačke. V rozumnej miere by vám však nemali uškodiť. Kamilkový čaj – uvoľňuje kŕče, pomáha regulovať trávenie.
Šalviový čaj - posilňuje látkovú premenu a nervový systém.
Nevädzový čaj - upokojuje sliznicu v žalúdku a črevách, pomáha odvodňovaniu.
Nechtíkový čaj  - podporuje látkovú premenu a zvyšuje spotrebu energie.

Pitie  čajov na chudnutie nie je prostriedok, pomocou ktorého natrvalo schudnete. Musíte si uvedomiť, že bez úpravy jedálneho lístka a primeranej pohybovej aktivity chudnúť nebudete, aj keby ste denne vypili z týchto čajov litre. Tiež nesmiete byť sklamaní, ak u niekoho zaberie čaj na chudnutie viac ako u vás, každý z nás má totiž inak nastavený metabolizmus, a tak tieto prírodné prostriedky nemožno kvôli tomu ani zatracovať, ani oslavovať ako zázračné nápoje na chudnutie.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)


 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA