ZDRAVÁ DIÉTA Ktoré OVOCIE si VYBRAŤ na CHUDNUTIE.

20.11.2016 11:46

Ovocie je bohaté na látky potrebné pre ľudský organizmus, obsahuje vhodné sacharidy, vlákninu, draslík, vitamíny a zdravie chrániace fytochemikálie.

Ovocie patrí medzi hlavné zložky zdravej výživy. Avšak pozor, ak budete pri chudnutí jesť výlučne len ovocie, a navyše aj dlhodobo, môžu sa vám ovocné cukry začať premieňať na telesné tuky. Doporučená dávka ovocia na jeden deň je až štyri porcie ovocia. Samozrejme sa neodporúča zjesť ho naraz, inak by ste mohli priviesť telo do rozpakov, a to by sa vám odvďačilo nepríjemným nafúknutím a plynatosťou. Radšej si teda rozdeľte svoju dennú dávku na päť častí.Bez dostatočnej konzumácie ovocia nebude mať vaše chudnutie trvalý účinok. Je veľký predpoklad, že neschudnete, dokonca si môžete zhoršiť svoj zdravotný stav.

Ovocie je dôležitými výživovými látkami doslova nabité. Nájdete v ňom vitamíny, minerály, stopové prvky, enzýmy a vlákninu.

Ovocie obsahuje aj veľa vody, takže vášmu telu pomôže zvýšiť aj denný príjem tekutín. Ak nemôžete zohnať svoje obľúbené ovocie čerstvé, siahnite po mrazenom. Naopak, sušené ovocie a kompóty nie sú pri chudnutí vhodné kvôli vysokému obsahu cukru.

Doporučená dávka dvoch až štyroch porcií ovocia denne sa môže väčšine z nás zdať pomerne vysoká, ale toto množstvo sa dá skonzumovať prostredníctvom dvoch veľkých jedál. Pokiaľ jete ovocie počas dňa len zriedka, skúste ho zaradiť do raňajok. Banány a pomarančový džús sú populárnou formou raňajok a zároveň patria medzi nutrične najhodnotnejšie, takže vám umožnia dobrý štart do nového dňa. Bohužiaľ častá konzumácia banánov Vám prinesie nadváhu – obsahuje totiž veľa kalórií. Veľký pohár džúsu a veľký banán s kukuričnými vločkami predstavuje 4 porcie ovocia a dostatočne pokryjú potreby organizmu na celý deň.

Ovocie, ktoré by ste mali konzumovať počas chudnutia, ako pomáha.

Grapefruit a pomaranč (citrusové plody) vám zlepšia metabolizmus
Citrusové plody zaradené do jedálnička sú výborným spôsobom, ako nielen schudnúť, ale aj detoxikovať telo, znižujú hladinu cholesterolu. Sú plné vitamínu C, ktorý je vhodnou prevenciou vírusových ochorení. Nechce sa vám zdĺhavo šúpať citrusy? Pripravte si z nich výživnú šťavu. Na pohár tejto vitamínovej bomby potrebujete dva pomaranče a jeden grep. Ak do čerstvo vytlačenej šťavy primiešate aj trochu dužiny, uvidíte, že vás nielen osvieži, ale aj zasýti. V 100 gramoch pomaranča je 190KJ.

Ananás pomáha spaľovať tuky
Možno ste už počuli,  že ananás je účinný tukožrút. Je plný vody, obsahuje jej až osemdesiat percent a  je obohatený o dôležité vitamíny E, C, A, B1 a B12, stopové prvky a minerály. Vďaka účinným enzýmom spomaľuje ukladanie tukov. Práve enzýmy majú na svedomí, že vďaka ananásu naše telo lepšie trávi. V 100 gramoch nájdete 190Kj.

Jablko pomáha chudnutiu
Skutočne je dokázané, že ľudia, ktorí si denne doprajú dve jablká, sú štíhlejší než tí, ktorí tomuto ovociu neholdujú, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Existuje však toľko druhov tohto obľúbeného ovocia, že si ľahko môže vybrať každý. Keďže sú jablká bohatým zdrojom vitamínu C, horčíka, draslíka a vápnika, a navyše  neobsahujú takmer žiadny sodík a tuk, sú ideálnym ovocím pri chudnutí. Stačí si dať po obede jedno jabĺčko a uvidíte, ako vás zasýti.

Ananás  – výborný pri chudnutí, urýchľuje chudnutie, odbúrava tuky, obsahuje B12, vitamín E, minerály. V 100 gramoch jablka je 250 Kj.

Kivi – obsahuje vitamín C , ktorý urýchľuje chudnutie

V 100 gramoch je 200Kj.

Červený melón  – obsahuje najviac vody, až 90%, zaplní žalúdok vitamínmi a vodou

V 100 gramoch je110KJ

Nektarinky  – obsahujú veľa vody, majú malú kalorickú hodnotu, obsahujú draslík

V 100 gramoch je 150Kj.

Čerešne  – obsahujú vitamín C, draslík, prečisťujú organizmus

V 100 gramoch je150KJ

Jahody– obsahujú veľa vody, železo, vitamín C a mangán

V 100 gramoch je180KJ

Ovocie, ktoré by ste mali pri chudnutí obmedziť. 

Problém je v tom, že mnohé druhy ovocia podporujú trávenie a po pár minútach po ich konzumácii vyvolajú ešte väčší pocit hladu. Chuť do jedla podporujú marhuľa, banán a lesné ovocie.

Avokádo  – má najväčšiu kalorickú hodnotu, má veľa tuku a málo vody

V 100 gramoch je 780KJ

Papája – je to druhé najkalorickejšie ovocie , má veľa vitamínov, no aj energie.

V 100 gramoch je 590KJ

Banány  – obsahujú veľa cukru, preto sa neodporúčajú pri chudnutí. Majú aj veľa magnézia a draslíka, podporujú sústredenie

V 100 gramoch je 390KJ

Hrozno  – obsahuje hroznový cukor, je síce najzdravšie, vhodné je však len pri fyzicky namáhavej činnosti, má veľa draslíka, vitamínu C, B a E

V 100 gramoch je 280KJ

Množstvo kalórií v 100 gramoch ovocia, počet kalórií značne ovplyvňuje stupeň zrelosti ovocia.

 HROZNO

– keďže obsahuje hroznový cukor, je vhodné skôr pre športovcov a ťažko pracujúcich ľudí. Aj keď vďaka svojej výživovej hodnote je energetickou bombou, patrí medzi najzdravšie ovocie.

69 kcal

 AVOKÁDO

– pozor, najkalorickejšie ovocie v našom rebríčku. Obsahuje veľmi málo vody oproti iným druhom ovocia. Je to plod s vysokou nutričnou a kalorickou hodnotou. Je bohaté na tuky. Tip pre vás – skúste si ho dať namiesto syra, toto ovocie je oproti syru totiž o niečo menej kalorické.

187 kcal

 JAHODY

– obsahujú vitamín C, draslík a železo a čo je dôležité, patria medzi menej kalorické plody a majú málo tuku. Tiež obsahujú veľa vody a takisto sú vhodné na chudnutie.

43 kcal

BANÁN

– absolútne nevhodné ovocie na chudnutie. Obsahuje totiž veľa cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej činnosti.

95 kcal

NEKTARÍNKY

– podobne ako melón aj toto ovocie príbuzné broskyni obsahuje veľa vody. V zrelom stave až 83 percent. Okrem toho, že sú málo kalorické, obsahujú draslík a vápnik.

36 kcal

 ANANÁS

– aj toto ovocie sa zmestilo do prvej polovice rebríčka medzi plody, ktoré sú vhodné pri chudnutí. Urýchľuje totiž spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva.

47 kcal

JABLKO

– obsahuje nielen dôležité vitamíny, ale aj vlákninu, ktorá je dôležitá pri správnom trávení. Tiež obsahuje veľa vody, je vhodné aj proti nespavosti.

61 kcal

PAPÁJA

– síce podporuje spaľovanie tukov, s jej konzumáciou to nepreháňajte. Je to druhé najkalorickejšie ovocie. Má však veľa vitamínov, brzdí zápaly a čistí črevá.

140 kcal

GRAPEFRUIT

– ideálne ovocie na chudnutie. Látka naringin, ktorú grep obsahuje, pôsobí dobre na trávenie, reguluje činnosť čriev a prečisťuje organizmus. Tiež podporuje metabolizmus cukrov.

41 kcal

KIVI

– vitamínová bomba. Vitamín C, ktorého má kivi požehnane, podporuje spaľovanie tukov. Takže aj toto ovocie si môžete zaradiť do diéty.

49 kcal

ČERVENÝ MELÓN

– jedzte ho do sýtosti. Obsahuje totiž 90 percent vody, takže okrem vitamínov, ktoré melón obsahuje, do seba dostávate v lete tak veľmi potrebné tekutiny.

26 kcal

 SLIVKY

– ideálne spojenie vápnika a fosforu veľmi dobre pôsobí na kosti. Okrem toho má veľa vlákniny a tiež železa a vitamínov. V ovocí je asi 10 percent cukru.

54kcal

 

Účinky ovocia na zdravie človeka

 

Účinok ovocia na zdravie človeka

ananás

pomáha pri poruchách trávenia

avokádo

pomáha pri poruchách spánku

banán

robí dobrú náladu

baza

pôsobí pri kašli a zachrípnutí

broskyňa

podporuje chuť do jedla

brusnica

podporuje chuť do jedla

citrón

pomáha pri pálení záhy

čerešňa

pomáha pri krvotvorbe

černica

pomáha pri zápale ďasien

čučoriedka

dobrá pri hnačke

dula

ochrana srdca a čriev

egreš

pomáha pri zápche

grep

pôsobí na ochranu buniek

hrozno

dobrý na mozog

hruška

dobrá pre mozog a nervy

jahoda

podporuje výmenu látok

jablko

podporuje trávenie

kiwi

posilňuje odolnosť organizmu

malina

podporuje tepny

mandarínka

podporuje výkonnosť

mango

zmierňuje zápal obličiek

marhuľa

funkcia ochrany buniek

medový melón

močopudný prostriedok

melón

pôsobí močopudne a očisťujúco

mirabelka

podporuje chuť do jedla

nektarínka

pôsobí močopudne, čistí krv

pomaranč

posilňuje odolnosť

ríbezľa

pomáha pri trávení

slivka

zvyšuje produkciu slín

rebarbora

pôsobí ako mierne preháňadlo

višňa

odvodňuje

vodný melón

obsahuje veľa minerálov

Chcete sa naučiť jesť menej a nehladovať, získať jedálne lístky a recepty na chudnutie?

Chcete schudnúť bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania? 

VYUŽITE LACNÉ CHUDNUTIE ZMENOU STRAVOVANIA počas i po CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA