Výber DIÉTY RYŽOVÁ DIÉTA a využitie ryže počas CHUDNUTIA.

26.12.2016 10:46

Pri ryžovej diéte sú najťažšie prvé dva dni, konzumuje sa len uvarená, neochutená ryža bez soli. Ak diétovanie s ryžou vydržíte, postupne do svojej stravy môžete pridávať zeleninu, ovocie, klíčky, huby, kyslú kapustu, diétne upravenú kuracinu, ryby i tofu.

Výsledkom ryžovej diéty je takmer na 100% jo-jo efekt. Často sa stáva, že keď vás ryžová diéta prestane baviť, prejdete zas na vašu predchádzajúcu nevhodnú stravu, ktorá vás doviedla k nadváhe. A tak už zakrátko budete sklamaní a zase tuční. Opäť ste vytrápili svoje telo a ste nešťastní z neúspešného chudnutia.

Ryžová diéta  ako väčšina nevhodných diét nerieši príčinu nadváhy.

Ryžová diéta vám na dlhé obdobie znechutí ryžu, je postavená na nadmernom prijímaní uvarenej nelúpanej ryže,  denne jej zjete päť až šesť menších porcií.

Pri ryžovej diéte by ste nemali jesť klasickú guľatozrnnú ryžu, ktorá má vysoký glykemický index, rýchlo po nej vyhladnete a dostanete veľkú chuť na  sladké, mastné a kalorické jedlo.

Ryžová diéta nie je dobrým, ale drastickým a jednostranným spôsobom ako schudnúť.

Ryžová diéta je jednou z diét, ktorá je z hľadiska stravovania jednostranná a poškodíte si ňou svoj organizmus. Doslova sa napchávate ryžou. Nedajte sa zlákať tým, že na začiatku ryžovej diéty začnete chudnúť. Bohužiaľ sa najskôr zbavíte telesných tekutín a až neskôr podkožného tuku.

Pri ryžovej diéte je lepšie jesť ryžu natural. Má nižší glykemický index, zasýti vás na dlhšiu dobu a obsahuje viac vitamínov a vlákniny.

Prečo nie je ryžová diéta dobrou diétou na chudnutie.

  • Je to riadne drastická diéta. Denný energetický príjem neprekračuje 900 kcal. Jedna porcia 50g ryže má len necelých 180 kcal, zmestí sa do hrste. Takže jedna hrsť ryže 5x za deň a budete štíhli.
  • Ryža odvádza z tela vodu. V tom spočíva aj zdanlivý úspech kúry. Ryža obsahuje málo sodíka a telo sa odvodňuje. Nikto vás neupozorní, že nedostatok sodíka je pre telo rovnako nebezpečný ako jeho nadbytok. Ako môže odvodnenie prospieť, či skôr uškodiť srdcovo-cievnemu systému? Iba priťažiť. Od staroveku je známy fakt, že hustá krv nám môže iba poškodiť.
  • Hlavným problémom pri príjme tak malého množstva energie pri ryžovej diéte (denné množstvo kalórií záleží na parametroch Vášho organizmu – vek, výška, pohlavie) je nedostatočný príjem živín pre chudnúci organizmus. Aj pri konzumovaní vyváženej stravy sa už pri príjme 900 kcal len ťažko dá zostaviť nutrične- výživovo kvalitný jedálny lístok. Niektoré látky už treba dodávať do tela formou náhrady.
  • Niekoľko týždňov trvajúci nedostatok základných živín môže viesť ku vážnym zdravotným komplikáciám. Preto je ryžová diéta hazardom, zvlášť u ľudí vo vyššom veku.
  • Zaujímavé sú "detoxikačné účinky" kúry. Po krátkom čase dodržiavanie ryžovej diéty máte závraty a bolí Vás hlava. Možno si myslíte, že je to z návalu vylučovaných toxínov do krvi. Opak je však pravdou. Takto sa prejavuje nedostatok sodíka v tele. Namiesto zlepšovania stavu Vášho organizmu, ho vážne poškodzujete.
  •  Nedostatok sodíka spôsobuje poruchy vodného režimu, únavu, bolesti hlavy, depresie, kŕče svalov, poruchy úsudku a schopnosti jasne myslieť. Úspech diéty je založený na poruche vodného režimu v tele. Žiadna očista.
  • Tráviaci proces je sprevádzaný zápchou. Potrava vám bude niekoľko dní hniť v črevách a produkovať toxíny.
  • Ak ryžovú diétu dodržíte, možno sa vám podarí zhodiť nejaké kilá. To je pravda, ale čo vás čaká a neminie po diéte, keď sa vrátite na normálnu stravu? Váš zničený organizmus si žiada živiny, ktoré ste mu dlho nedávali. Neustály hlad Vás núti konzumovať vysoko kalorické jedlá a potraviny. Priberáte rýchlejšie ako predtým. Dostavuje sa slávny jo – jo efekt. Po ukončení ryžovej diéty sa zvyčajne vaše stravovanie  vracia do starých koľají.

Aj pri chudnutí je lepšie jesť ryžu natural. Naturálna ryža obsahuje viac vitamínov, preto sa odporúča. Avšak myslite aj na to, že ryža (aj ryža natural) má nezanedbateľnú energiu.

Aké sú energetické hodnoty jednotlivých druhov ryže.

100 gramov ryže má zhruba nasledovné energetické hodnoty:

Ryža

kJ

kcal

bielkoviny

sacharidy

tuky

Lúpaná ryža (suchá)

1470

350

6,5 g

79 g

0,5 g

Varená lúpaná ryža*

490

115

2 g

25 g

0,2 g

Ryža natural (nelúpaná)

1470

350

7,2 g

76 g

2,2 g

Varená ryža natural (nelúpaná)*

455

110

2,2 g

23 g

0,6 g

* Varená ryža bude mať odlišnú energetickú hodnotu, ak ju varíte s použitím tuku. V takom prípade musíte k uvedeným hodnotám pripočítať použitý tuk, napríklad, ak v recepte použijete 2 lyžice oleja na ktorom speníte cibuľku… Varená ryža má tiež odlišnú energetickú hodnotu v závislosti od toho, koľko je v nej vody.

Z toho vyplýva, že energetická hodnota "bielej" ryže v porovnaní s ryžou natural je prakticky rovnaká. Ryža natural však obsahuje oveľa viac vitamínov a minerálov a má nižší glykemický index. Preto ak už máte jesť ryžu, zdravšia je určite naturálna ryža.

Ako sa stravovať, čo jesť a ktoré jedlo uprednostniť počas chudnutia.

  • Ak chcete schudnúť, nesmiete sa báť jesť tuky. Je nevhodné jesť tuk vo forme slaniny, salám, klobás, tučných syrov, smotany. Úplne sa vzdajte kože z kuriatok či inej zveriny, podľa možnosti aj margarínov a masla.
  • Neznamená to však, že ostanete celkom bez tuku. Asi 30% vášho celkového denného príjmu energie musí byť z tuku. Inak neschudnete a ešte si aj ublížite. Uprednostnite však konzumáciu tukov zdraviu prospešných. To sú predovšetkým rastlinné oleje. Napríklad panenský olivový, či ľanový olej. Polievajte nimi zeleninu, ak sa vám nehnusí, jedzte ich priamo lyžičkou, alebo nakvapkajte na chlieb. Spolu s tukmi v potrave tak prijmete primerané množstvo tuku a to aj v správnom zložení.
  • Nevyhýbajte sa mastným rybám, alebo priamo rybaciemu tuku. Je nechutný, ale zdravý.
  • Tak isto bielkoviny bývajú slabo zastúpené v zle navrhnutých diétach. Pritom práve bielkoviny sú dôležité, inak riskujete, že telo začne z nedostatku živín spaľovať  vlastné svaly.
  • Bielkoviny by ste mali prijímať na úrovni minimálne 1,2 gramu na kilo vašej optimálnej hmotnosti (Nie na kilo hmotnosti s nadváhou.) Navyše nie sú bielkoviny, ako bielkoviny.
  • Plnohodnotné sú živočíšne bielkoviny. Kuracie prsia, vajcia, či tuniaka vo vlastnej šťave by ste nemali ignorovať. 
  • Vhodnou náhradou sú bielkoviny zo strukovín, hlavne zo sóje.
  • Sacharidy bývajú prijímané v mnohých spravidla v nadbytku.
  • Veľmi častou chybou je konzumácia ovocia – na to pozor. Ovocie obsahuje cukor a tak aj z neho sa dá veľmi ľahko pribrať – či už jedávate priamo ovocie, alebo pijete  džús. Pri chudnutí si povoľte jesť dva kusy ovocia denne. Zvyšok nech tvorí hlavne surová zelenina v objeme asi pol kila denne.
  • Ostatné pokrmy by mali byť čo najmenej sladké a mali by mať nízky glykemický index. Pri redukčnej diéte by sacharidy mali tvoriť približne 40% celkového príjmu energie.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA