Účinná diéta Začnite chudnúť podľa ZÁSAD CHUDNUTIA.

16.09.2016 10:14

Schudnúť sa dá viacerými spôsobmi.

Najjednoduchší ale zároveň najhorší spôsob ako schudnúť je schudnúť hladovkou. Schudnúť 10 kíl za mesiac sa nedá bez toho, aby ste si nepoškodili organizmus a by ste už o ďalšie dva mesiace nemuseli opäť začať chudnúť.

Rozmyslite si ako začnete chudnúť, vaším optimálnym cieľom by malo byť schudnúť 5 až 6 kilo za mesiac, nie za týždeň. Takouto rýchlosťou chudnutia si neskôr môžete zníženú váhu udržať.

Bohužiaľ mnohí sa pokúšajú schudnúť viackrát do roka a opakovane sa dopúšťajú rovnakých stravovacích chýb.

K čomu vlastne dochádza pri neuváženej, nezdravej  a drastickej diéte.  Vaše telo si upraví metabolizmus, nastaví sa  na uchovávanie tukov a začne spaľovať bielkoviny zo svalstva ako reakciu na náhly pokles v príjme kalórií vo vašej strave. Vzhľadom na to, že svalstvo sa stráca, v tele sa vyrába dusík. V snahe očistiť telo od dusíka bunky uvoľňujú vodu a Vám sa ešte môže zdať, že naďalej chudnete.

Čoskoro telo spomalí váš metabolizmus až do takej miery, že napriek hladovaniu nechudnete, pretože telo šetrí tuk na dni, keď dostane minimum kalórií. Väčšina chudnúcich je frustrovaných, prestanú s diétou a začnú sa stravovať ako pred jej začiatkom. A vtedy sa stáva, že hmotnosť sa vráti na pôvodnú a zvyčajne sa telo so spomaleným metabolizmom pomstí ďalšími kilami navyše. V dlhodobom horizonte je to skvelý recept na priberanie. Chvíľu hladujete, takže váš metabolizmus sa  spomaľuje a potom zjete všetky vysoko kalorické potraviny, ktoré ste si tak dlho odopierali. Priberáte!

Nikdy nezačnite nepremyslene hladovkou trápiť svoj organizmus. Ten po počiatočnom úbytku kíl skolabuje a vy sa vrátite do starého stravovacieho režimu ešte aj s pár kilami naviac a so zhoršeným metabolizmom.

Vystríhajte sa neuvážených drastických diét končiacich jo-jo efektom.

Jednou zo základných chýb, ktorej sa pri chudnutí dopúšťame je až príliš drastická a nevyvážená diéta. Presvedčilo sa o tom už veľa dietujúcich.

Nech sa rozhodnete pre akúkoľvek z väčšiny známych diét, dôjde k zníženiu váhy. Pokiaľ však bol človek zvyknutý na svoj denný príjem potravy a dôjde k jeho drastickému zníženiu, znamená to stres pre organizmus. Stresovaný je organizmus, rovnako aj samotná myseľ človeka.

Diéty zlyhávajú aj vtedy, keď zakazujú prakticky všetky jedlá, ktoré mal človek v obľube a na ktoré sa vždy tešil. Namiesto toho ho nútia jesť rôzne pre neho často až nechutné jedlá.

Namiesto skúšania nezmyselných diét sa začnite stravovať podľa overených zásad.

- prestaňte sa stravovať, ako váš priateľ, partner (pokiaľ sa samozrejme nestravuje zdravo),
- nahraďte jednoduché cukry komplexnými (celozrnné výrobky, ryža, cestoviny, zemiaky...)
- zvýšte konzumovanie surovej zeleniny a obilovín (kedykoľvek, aj večer)
- vyraďte prehnané večerné konzumovanie ovocia, aj ovocných štiav, prípadne ich konzumujte s mierou a vo vhodnom zložení
- znížte príjem živočíšneho a zvýšte príjem rastlinného tuku, čiastočne aj rybieho tuku v potrave
- prijímajte energiu (sacharidy) skôr dopoludnia a bielkoviny popoludní a večer
- dodržiavajte pitný režim, pite, aj keď necítite smäd, vtedy je už neskoro, denne asi 2-3 litre tekutín, samozrejme nesladených (čaje, minerálky, pitná voda)
- deň začínajte vhodným nápojom: prírodná ovocná alebo zeleninová šťava, 100% džús zriedený vodou, čistá voda,
- zvýšte príjem vlákniny (surová zeleniny, obiloviny, ovocie)
- občas (raz za mesiac) zaraďte do svojho stravovacieho režimu očistné dni (pitie ovocných a zeleninových štiav)
- nahraďte aspoň polovicu bielkovín živočíšneho pôvodu ich rastlinnými zdrojmi (sója, strukoviny)
- obmedzte mlieko a tučné mliečne výrobky
- nejedzte smažené pokrmy a údeniny
- výrazne obmedzte tučné sladkosti
- znížte príjem soli (retencia - zadržiavanie vody v tele a následné opuchy)
- nikdy celkom nevylúčte tuk zo stravy (nenasýtené mastné kyseliny – pomáhajú rozpúšťať vitamíny A,D,E,K)
- nikdy sa neprejedajte, jedzte pomalšie
- jedzte 3-5 krát denne, čím častejšie, tým rýchlejšie sa odbúrava tuk
- pri pocite hladu jedzte cereálie a surovú zeleninu, pite vodu, resp. choďte spať
- jedzte minimálne 2 hodiny pred cvičením, necvičte s plným žalúdkom.

Pomôžte svojmu metabolizmu dostatočným prísunom kvalitných živín. Zrekonštruovaný organizmus sa naučí prijímať nižšie množstvo kalórií a postupne si znormalizuje metabolizmus (začne spaľovať prijaté kalórie – neukladá si ich do tukových zásob).
Ako pri chudnutí pomáha pohyb.
Pohyb je veľkým pomocníkom pri chudnutí, aj keď hlavným spúšťačom je strava. Ale bez pohybu by nám často ostala ovisnutá koža, pocit únavy  a slabosti. Pohyb treba zvoliť taký, aby nám predovšetkým robil radosť. Ideálna je taká kombinácia pohybu, ktorá obsahuje posilňovanie a aeróbny pohyb. Posilňovanie môžete vykonávať doma, ale ak máte po ruke posilovňu, tam je to lepšie. Máte poruke rôzne stroje, pomocou ktorých sa vaše svaly vyformujú rýchlejšie a dokonalejšie. Čo sa týka aeróbneho pohybu (dochádza k spaľovaniu tukov s pomocou kyslíka), môžete si vybrať zo širokej škály. Tu treba zohľadniť, či ten pohyb môžete vykonávať po zdravotnej stránke a či vás baví. Medzi výborné aeróbne aktivity patrí bicyklovanie, aj na stacionárnom bicykli, takže ho môžete vykonávať aj v zlom počasí, korčuľovanie, v lete na kolieskových korčuliach, aerobik, loptové hry, plávanie, lyžovanie, jogging, tanec, prechádzky. Behanie sa odporúča len ľuďom, ktorí nemajú veľkú nadváhu a nemali by ste behať po betónových a iných tvrdých povrchoch. Nezabudnite : každé cvičenie ukončite dôkladným strečingom. Strečing môžete vykonávať aj počas cvičenia, alebo na koniec.

Naučíme vás jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Späť

REKLAMNÁ PLOCHA